Dostupni linkovi

Svjedok multimilionskih prevara u Rusiji pronađen mrtav


Ilustracija
The Independent, prevela Biljana Jovićević

Tijelo prognanog ruskog biznismena Aleksandra Perepiličnija uključenog u „slučaj Magnitsky“ (ruski advokat i zvizdač umro 2009. pod nerazjašnjenim okolnostima) ponađeno je na luksuznom privatnom imanju u Britaniji.

Glavni svjedok koji je pomagao švajcarskim istražiteljima u mulitimilionskoj prevari pranja novca u koji su umiješani korumpirani ruski zvaničnici, umro je pod misterioznim okolnostima ispred svoje kuće u Surrey, objavio je Independent.

Aleksandar Perepiličnij, bogati biznismen koji je potražio utočište u Britaniji prije tri godine nakon što je ispao iz moćnog kriminalnog sindikata, kolabirao je ispred svoje vile na lukuznom privatanom imanju u mjestu koje se zove Weybridge. Bio je star 44 godine i prilično dobrog zdravstvenog stanja.

Prema sazanjima Independenta, Perepiličnij je bio ključni svjedok protiv takozvane „Klyuev Grupe“ opasne a nevidljive mreže korumpiranih ruskih zvaničnika i figura iz podzemlja umiješanih u seriju multimilionskih poreskih prevara kao i u smrt u zatvoru poznatog moskovskog advokata Sergeja Magnistkog inače „zviždača“. On je četvrta osoba povezana sa ovim slučajem, a koja je umrla iznenada.

Policija u Surreyu kaže da obdukcija nakon smrti nije donijela konkretne rezultate i da će stoga biti provedena dalja ispitivanja da bi se utvrdio tačan uzrok smrti. Policija je navela da iznenadna smrt nije tretirana kao sumnjiva, ali da su ostavili mogućnost da će morati da nastave sa daljom istragom.

Policija je rekla da su poziv iz njegove kuće sa imanja vrijednog sedam miliona funti dobili u subotu nešto poslije 5 sati, prije dvije sedmice ali je Perepiličnij proglašen mrtvim 30 minuta kasnije. Policija nije željela da potvrdi da li je Rus bio vani na trčanju.

Dokazi koje je Perepiličnij obezbijedio detaljno svjedoče kako je jedan broj poreskih službenika iz Moskve postao bestidno bogat neposredno nakon poreske prevare Britanskog investicionog fonda, a koristili su švajcarske bankovne račune za kupovinu luksuznih nekretnina u Dubaiju i Crnoj Gori.

Ranije ove godine istražitelji iz Švajcarske otvorili su istragu o određenom broju računa u Credit Suisse nakon što im je Hermitage Capital Management proslijedio dosije sa dokazima protiv ruskih zvaničnika.

“Perepiličnij je bio čovjek koji je donio sve dokaze koji su bili potrebni da se otvori istraga“, rekao je Independentu izvor blizak istrazi. “Donio je sa sobom dokumentaciju kompanije, broj računa u Credit Suisse i transakcijama o imovini. Sve.“

Dalja policijska istraga

Hermitage Capital bio je jedan od najvećih stranih investitora u Rusiji sve dok nijesu postali žrtva poreske šematske-prevare vrijedne 230 miliona dolara. Korumpirani zvaničnici moćnog ruskog Ministarstva unutrašnjih poslova u zavjeri sa poreskim službenicima ukrali su kompanijske pečate od Hermitage Capitala nakon policijske racije i koristili ih za podnošenje zahtjeva za povrat poreza. Uz pomoć saučesnika iz suda i poreske službe ugovorili su posao i novac je prebačen u banku koja je ugašena odmah po obavljenom poslu.

Demonstrant sa posterom sa likom Sergeja Magnitskog
Demonstrant sa posterom sa likom Sergeja Magnitskog
Hermitage je angažovao poznatog moskovskog advokata, Sergeja Magnitskog, da istraži prevaru i javno objavi imena ključnih zvaničnika Ministarstva unutrašnjih poslova za koje se sumnja da su umiješni u to. Nekoliko dana nakon što je objavio nalaze uhapsio ga je upravo jedan od ljudi koje je optužio za umiješnost u prevaru i za to dobio godinu dana zatvora. Umro je u novembru 2009, nakon što je odbijao vitalnu medicinsku pomoć nekoliko mjeseci u znak protesta zbog brutalnog tretmana kojem je bio izložen.

Zahvaljujući neumornoj kampanji Billa Browdera, generalnog direktora Hermitage Capital u Britaniji, slučaj je postao glavni izvor neugodnosti za Rusiju i svijetleće upozorenje za neizvjesnu sudbinu međunarodnih ulaganja u zemlju u kojoj je korupcija državnih zvaničnika postala endemska pojava.

Ovaj je slučaj doveo do toga da su EU i SAD uveli viznu zabranu za putovanja jednom broju članova „Klyuev Groupe“, dok je senator John McCain čak pozvao Bijelu kuću, da koristeći nove ovlasti, ovu organizaciju stavi na listu za prevare međunrodnih kriminalnih sindikata.

Rusko ministarstvo pak tvrdi da je kompletna prevara sprovedena od strane radnika u pilani i osuđivanog provalnika, obojica služe petogodišnju zatvorsku kaznu, udruženih sa još tri osobe koje su u međuvremenu umrle. Jedan je umro od srčanog udara prije nego što je kriminalno djelo počinjeno, drugi je nađen mrtav u Ukrajini, a treći je gurnut sa sopstvenog balkona.

Prvobitna istraga Hermitagea je bila fokusirana na zvaničnike Ministarstava unutrašnjih poslova direktno umiješanih u smrt Sergeja Magnistkog. Ali posljednjih su mjeseci objavili seriju imena kojim su otkrili nove bogataše iz poreske službe koji su stavljali potpise na prevaru kojom je obezbijeđen povrat poreza.

Istovemeno su tada objavili da Hermitageu pomaže jedan ruski biznismen kojeg su odbacile njegove bivše kolege. On im je pomagao da otkriju šta se dogodilo sa novcem kompanije.

British hedge fund odbio je da komentariše smrt Aleksandra Perepiličnija. Ali je izvor povezan sa istragom u Švajcarskoj potvrdio da su obezbijedili švajcarskim istražiteljima i Hermitage Capitalu dokaze o korupciji poreskih zvaničnika.

U srijedu je kancelarija Glavnog tužioca Švajcarske potvrdila The Independentu da je Perepiličnij dostavio dokaze federalnoj tužiteljki Mari Antonelli Bino. Upitan da li će njegova smrt imati uticaja na dalju istragu, portparol Tužiteljstva je odgovorio: “Naša snaga ogledaće se u našoj sposobnosti da se minimizira uticaj takvog žalosnog događaja na našu istragu."

Policija u Surreyu saopštila je da je istraga o smrti Aleksandra Perepiličnija prebačena na dalju istragu u cilju ispitivanja uzroka smrti. Portparol policije je rekao: ”To je bila iznenadna smrt i prva obdukcija nije dala jasne rezultate, zbog čega će sada biti provedena istraga... Dalji testovi su se nastavili, ali je slučaj sada predat istražiteljima, kao i sve što je pronađeno i što zahtijeva dalju policijsku istragu".
XS
SM
MD
LG