Dostupni linkovi

Slučaj koji je Strazbur presudio u korist Srbije


Evropski sud za ljudska prava
Evropski sud za ljudska prava

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu presudio je u korist Srbije u slučaju dvojice srpskih državljana koje su kidnapovani na Kosovu 1999. godine. Sud je prihvatio argumente Srbije da nije bila odgovorna za bezbednost stanovništva na Kosovu nakon prenosa kontrole na terenu na Kfor.

Praktično, kako prenosi agencija Beta, Sud u Strazburu presudio je da Srbija nije prekršila član 6, paragraf 1 Evropske konvencije o ljudskim pravima i odbacio je navode članova porodica kidnapovanih i ubijenih da im je Srbija uskratila pravo na pravično suđenje i pristup sudu, navodi se u presudi.

Muževi Slobodanke Stanković i Sonje Trajković kidnpaovani su na teritoriji opštine Crna Reka 13. juna 1999. godine.

„Ništa se ni ne potvrđuje ni ne dokazuje. Ustvari, samo se potvrđuje praksa Evropskog suda za ljudska prava koji uvek zauzima stav da u situacijama kada država ne vrši efektivnu vlast nad nekom teritorijom, onda ne može ni da bude odgovorna za kršenje nekog od članova evropske konvencije o ljudskim pravima. Tako da to nikakav uspeh u smislu odbaren Srbije nije postigla, nego je prosto stav Evropskog suda“, kaže za naš program direktorka Beogradskog centra za ljudska prava Vesna Petrović.

Naša sagovornica navodi i da je sličan bio i slučaj „Banković“, koji je Beogradski centar pokrenuo protiv država članica NATO zbog ubijanja ljudi prilikom bombardovanja zgrade RTS-a 1999. godine.

„I tada su zaključili da NATO članici nisu vršile efektivnu vlast nad teritorijom u kojoj se desilo kršenje prava na život“, navodi Petrović.

Porodice dvojice ubijenih Srba su u maju 2005. godine podnele građanske tužbe protiv Republike Srbije, zahtevajući odštetu za duševnu bol izazvanu nestankom i ubistvom muževa. Opštinski i okružni sudovi procenili su da Srbija nije odgovorna za njihove slučajeve, navodeći da je Kfor, kome su srpske vlasti predale kontrolu nad Kosovom nakon NATO bombardovanja 9. juna 1999. godine, bio u obavezi da garantuje bezbednost svim stanovnicima Kosova.

Pozivajući se na član 6 paragraf 1 Evropske konvencije o ljudskim pravima, porodice otetih i ubijenih žalile su se Evropskom sudu za ljudska prava zbog toga što su domaći sudovi odbacili njihove zahteve za obeštećenje, dok su prihvatili identične slučajeve drugih tužilaca iz istog perioda.

„Sud u Strazburu jednostavno je razmatrao da li su organi u Srbiji vršili efektivnu vlast na toj teritoriji kada se kada se to dogodilo. I zaključili su da organi Srbije nisu, zbog toga što je u to vreme tamo funkcionisao KFOR, kao i UNMIK koji su bili privremeni organi vlasti“, zaključuje Petrović.

XS
SM
MD
LG