Dostupni linkovi

Slučaj Šešeljevih radikala još pred Višim sudom


Saša Obradović
Saša Obradović

Predstavnik države Srbije pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Saša Obradović izvijestio je Raspravno vijeće u slučaju poznatom kao "Jojić i drugi" da je dobio kratku (usmenu) obavijest od Ministarstva pravde kako je domaći slučaj u vezi predaje optuženih upućen Višem sudu u Beogradu na daljnju proceduru.

U jako kratkom izvještaju, koji mora podnijeti haškim sucima svaka dva tjedna, Obradović je napomenuo kako je to već najavljeno u prošlom izvještaju.

"Čim dobijem obavještenje da je sudac za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu donio rješenje u skladu sa Zakonom o suradnji, izvijestiti ću o tome Tajništvo međunarodnog suda radi poduzimanja blagovremenih mjera pripreme za početak postupka pred Raspravnim vijećem", ponovio je u izvještaju objavljenom u srijedu na Haškom sudu.

Podsjetimo, protiv Petra Jojića, Jove Ostojića i Vjerice Radete – podignuta je haška optužnica za nepoštivanje suda utjecajem na haške svjedoke u slučaju protiv vođe srbijanskih radikala Vojislava Šešelja.

Izvještaj o napretku izvršavanja naloga za uhićenjem Srbija mora i dalje podnijeti svaka dva tjedna.

Slučaj izručenja vođe radikala također pred domaćim sudom

Podsjetimo da je izricanje haške presude Šešelju po zapovjednoj odgovornosti za zločine dobrovoljaca (u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini 1991-1993), zakazano za četvrtak u 10 sati ujutro (31. ožujak 2016.).

Kao i troje radikala iz slučaja Jojić i drugi, i Šešelj je odbio dobrovoljno otići u Hag na izricanje prvostupanjske presude, a Srbija ga je također odbila izručiti po kratkom postupku nego je postupak njegovog izručenja također uputila na Viši sud u Beogradu.

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG