Dostupni linkovi

Beograd: Otkazano saslušanje, Šešelj ponovo palio zastave


Šešelj palio zastave ispred zgrade suda
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:34 0:00

Šešelj palio zastave ispred zgrade suda

Viši sud u Beogradu otkazao je u četvrtak iz procesnih razloga saslušanje haškog optuženika Vojislava Šešelja koje je bilo zakazano u Odeljenju za ratne zločine u povodu zahteva Haškog suda za njegovo vraćanje u haški pritvor.

"Sudac za prethodni postupak Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu otkazao je iz procesnih razloga saslušanje okrivljenog Vojislava Šešelja zakazano za 10. mart 2016. godine u 9 časova, o čemu je okrivljeni obavešten u ranim popodnevnim satima", navodi se u saopštenju suda.

Kako se dodaje, novi datum saslušanja biće naknadno određen.

Šešelj se, iako mu je saslušanje u postupku za izručenje Haškom tribunalu otkazano, pojavio ispred Višeg suda u Beogradu, gde je zapalio zastave Evropske uije i NATO-a.

Obezbeđenje mu nije dopustilo da uđe u sudsku zgradu, ispred koje se okupilo stotinak njegovih pristalica.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:03 0:00


Šešelj je pročitao pismo koje je dobio od suda, a u kome se navodi da su razlozi za odlaganje njegovog saslušanja to što iz Haškog tribunal nije stigao odgovor na određena proceduralna pitanja upućena od strane Srbije, te da će salušanje biti zakazano kad odgovori stignu.

Paljenje zastava ispred suda i protest radikala u dobro poznatom maniru, kako ocenjuje novinar „Vremena“ Filip Švarm, govori o rizicima sa kojima će se vlast suočiti ukoliko u vremenu predizborne kampanje bude Haškom tribunalu isporučivala Vojislava Šešelja. Ipak, navodi naš sagovornik, malo je verovatno da će takav potez umanjiti izborne šanse naprednjaka Aleksandra Vučića:

„Sigurno da će biti mitinga, ne preterano velikih, ali će to svakako mobilizirati određeni broj Šešeljevih pristalica kao i nekih drugih na desnici. Ali ne verujem da će se to odraziti na izborne rezultate aktuelne vlasti u Srbiji. Naime, Šešelj na ovaj način svakako diže sebi i radikalima rejting, ali ne sme se zaboraviti da je ovo već treći izborni ciklus u kom naprednjaci nemaju veze sa radikalima. Šešelj može da uzme jedan deo glasača naprednjaka, ali vrlo mali. Međutim, naprednjaci su se dovoljno odvojili od Šešelja da bi im ovakva vrsta protesta ili samo izručenje Šešelja Haškom sudu moglo da oduzme nešto bitno, nešto više od pola ili jednog procenta“, uveren je Švarm.

U Haškom sudu Šešelju bi 31. marta trebalo da bude izrečena prvostepena presuda po optužnici za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH.

Šešelj je pušten na privremenu slobodu u Srbiju krajem 2014.godine zbog „humanitarnih razloga“ budući da je obolio od karcinoma.

XS
SM
MD
LG