Dostupni linkovi

Slučaj Megatrend: Rektor slagao da ima londonski doktorat


Mića Jovanović
Mića Jovanović
Skandal u vezi sa spornim doktoratima u Srbiji ne jenjava. Iako je Ministarstvo prosvete utvrdilo da rektor Megatrend univerziteta Mića Jovanović nema doktorat u Britaniji, sporni doktorat ministra policije Nebojše Stefanovića nije ni spomenut. Senat Megatrend univerziteta utvrdio je da nema razloga za poništenje Stefanovićevog doktorata, a akademska zajednica, podstaknuta ovom aferom, peticijom na internetu traži da se osnuje nezavisna komisija o ministrovoj diplomi.

Višednevna saga o spornim doktoratima dobila je delimičan epilog: Ministar prosvete i nauke Srđan Verbić rekao je u četvrtak da na Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka nema doktorske teze rektora Megatrend univerziteta Miće Jovanovića i pozvao ga da podnese ostavku.

“Takođe, ne postoje ni podaci da se rektor Jovanović uopšte registrovan kao student doktoprskih studija na Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka. Zakon o visokom obrazovanju, član 54, propisuje da rektor univerziteta ne može biti lice koje je prekršilo kodeks profesionalne etike. Pozivam rektora Jovanovića da odgovori na ove tvrdnje ili da podnese ostavku na tu funkciju”, rekao je Verbić, dodavši da njegova ostavka “ne mora nužno da znači da Univerzitet gubi akreditaciju”.

Verbićeva reakcija stigla je nakon burnih nekoliko dana tokom kojih je deo stručne javnosti tražio da se preispita doktorski rad ministra policije Nebojše Stefanovića i doktorat njegovog mentora Miće Jovanovića. Ministar je negirao da je plagirao rad, dodavši da napadi na njega imaju političku pozadinu.

Senat Univerziteta Megatrend, na kojem je Stefanović doktorirao, saopštio je u četvrtak da je utvrdio da nema razloga za poništenje Stefanovićevog doktorata, za koji je nekoliko naučnih radnika reklo da je plagijat.

U Ministarstvu, pak, kažu da se ono ne bavi pojedinačnim rešenjima, a novinarska pitanja o slučaju Stefanović toliko su im bila iritantna da su u sredu prekinuli press konferenciju.

“Nije posao Ministarstva da se bavi pojedinačnim slučajevima bilo gde. Zašto onda pravimo obrazovni sistem? Čemu nam služe komisije za akreditaciju, univerziteti, senati? Šta se tamo dešava? Svako treba da radi ono što mu je posao. Posao Ministarstva je da sistemski rešava stvari”, rekao je Verbić.

Ovim reakcijama, prethodilo je pokretanje online peticije od strane dela akademske zajednice iz Srbije i inostranstva, a povodom sumnji da je doktorat ministra policije Nebojše Stefanovića zapravo plagijat. Autori su podržali grupu kolega koji su na portalu Peščanik objavili tekst o Stefanovićevom doktoratu.

Uz to, oni su napravili i listu zahteva upućenih Ministarstvu prosvete i nauke. U vrhu liste je zahtev da se “formira nezavisna akademska komisija, sačinjena od uglednih i nekompromitovanih profesora iz Srbije i inostranstva, koja bi dala odgovore na nalaze o plagiranim delovima, kao i naučnom kvalitetu, doktorske disertacije ministra Nebojše Stefanovića”. Takođe, pokretači peticije traže “da se preispita akreditacija Megatrend univerziteta, naročito za dodeljivanje zvanja doktora nauka, imajući u vidu indicije o brojnim kršenjima etičkih normi”.

Potpisnica peticije je profesorka Ekonomskog fakulteta u Beogradu Danica Popović koja ističe da je na Ministarstvu prosvete da napravi pravila u okviru kojih će funkcionisati obrazovni sistem.

“To može da radi samo ministar prosvete. Ako verujete da ovaj ministar može da napravi pravila, onda je to smešno”, kaže Popovićeva.
Ivan Medenica
Ivan Medenica
Teatrolog Ivan Medenica, takođe jedan od potpisnika peticije, smatra da bi Ministarstvo prosvete trebalo da javno pruži podršku univerzitetima, kako bi oni unutar svojih institucija rešili ovaj problem:

„Nekako se čini da je taj trenutak prošao, da se sprovede jedna normalna procedura u ovakvim slučajevima – da sam Megatrend univerzitet osnuje komisiju od svojih profesora, ali i od istraživača, naučnika i profesora sa drugih univerziteta, koja bi ocenila da li je reč o plagijatu. To je praksa koja funkcioniše svuda u svetu, jer je interes samih univerziteta da se od ovakvih optužbi štite.“

Podrška peticiji stigla je i iz inostranstva. Među potpisnicima je i Erik Gordi, profesor Univerzitetskog koledža u Londonu i direktor Centra za jugoistočnoevropske studije tog univerziteta. On kaže da je ovaj slučaj izuzetno interesantan za inostranu akademsku javnost iz nekoliko razloga:

“Problem je u tome što u visokom obrazovanju generalno ima jako malo kontrole i standardi su niski. Problem je naročito uočljiv kod privatnih fakulteta koji su, čini se, loše regulisani. Mislim da je to problem čitavog sistema. Takođe, ja sam stranac koji je specijalizovan za ovaj region i za nas je ovo značajan problem, jer želimo da kvalifikovani studenti iz institucija Srbije studiraju sa nama.”

Dok Ministarstvo prosvete daje nemušte izjave, čini se da u samoj akademskoj zajednici važi pravilo “ne talasaj”.

Profesorka Popović smatra da je masovni protest akademske zajednice jedini način da se ovaj slučaj reši, ali dodaje da ova zajednica nema volje da pokrene tako nešto:

„Univerzitet je taj koji se brani, i to ne tako što će od tog potkupljivog vrha očekivati nešto, nego tako što će cela zajednica da ustane i kaže – to ne može. Renutno se, kao što vidimo, to ovde ne dešava.“
Danica Popović
Danica Popović
RSE: Zbog čega?

Popović: "Zato što su svi potkupljeni. Poenta je da su u rad Univerziteta uključeni svi koji imaju bilo kakve veće ambicije. Univerzitet je u vezi sa Ministarstvom i parama. Princip svih njih je – ne talasaj. Oni su potpuno svesni da će lično da stradaju ako se u ovo uključe. Dakle, stradaće tako što će da im se oduzme jedan fini čokoladni kolač koji su mogli da kupe. Dakle, izgubiće neku dobit za koju oni znaju daje nezaslužena.“

Podsetimo, grupa autora objavila je na Peščaniku tekst u kojem navodi da je doktorat, koji je srpski ministar policije odbranio na privatnom Univerzitetu Megatrend, sačinjen od nepotpisanih citata iz tuđih naučnih radova. Nakon toga, sajt Peščanika bio je pod višednevnim hakerskim napadima, koji su, prema informacijama tog portala, stizali sa servera Megatrend univerziteta.

Iz državnog vrha do sada su stizale jedino kritike na račun autora koji su ukazali na plagijat. Podsećamo na izjavu pemijera Aleksandra Vučića koji je rekao da nikad nije čuo gluplje obrazloženje o plagijatu. O ostavci ministra Stefanovića – ni reči.
Profesor Gordi smatra da bi nakon svega morala da usledi ostavka Nebojše Stefanovića:

“Političari u drugim zemljama su podnosili ostavke, uključujući nemačkog ministra odbrane, mađarskog predsednika i nekoliko drugih. Ovo je neophodno da se desi. Možda neće, ali mislim da postoji razlog zbog kojeg je ovo pitanje otišlo izvan akademske zajednice. To je još jedan simbol arogancije i neodgovornosti, ne samo ove Vlade niti ove vladajuće stranke, već cele političke klase”, zaključuje Gordi.
XS
SM
MD
LG