Dostupni linkovi

Požar u Sloveniji gasi više od hiljadu vatrogasaca


Helikopter u oblacima dima pri gašenju požara u blizini slovenske granice kod mjesta Rupa, 20. juli 2022.
Helikopter u oblacima dima pri gašenju požara u blizini slovenske granice kod mjesta Rupa, 20. juli 2022.

U Sloveniji je nastavljena borba s požarom na Krasu, a na terenu je u subotu 23. jula bilo više od hiljadu vatrogasaca.

Ministar odbrane Slovenije Marjan Šarec kazao je novinarima da su svi raspoloživi avioni u zraku, dok požar gasi i ukupno 14 helikoptera.

Uz slovenske, angažirani su i helikopteri iz Austrije, Hrvatske, Italije, Mađarske, Srbije i Slovačke, a stigla su i dva aviona iz Rumunije.

Slovenski mediji prenose da su trenutno najviše angažirani vatrogasci na području Trstelja.

"Aktivno se pripremaju izmjene vatrogasaca jer se pretpostavlja da će se i tokom noći s vatrom boriti 1.000 vatrogasaca", saopćili su iz Civilne zaštite.

Stanovnici desetak sela ranije su evakuirani, a dio njih se u subotu, 23. jula vratio u svoja mjesta.

Kako je 22. jula saopćila regionalna Civilna zaštita za Sjevernu Primorsku, evakuirani su stanovnici sedam mjesta i zaselaka u zaleđu Renč Merljaki, Martinuchi, Žigoni, Vinišče, Mohorini i Oševljek. Ranije su evakuirani i stanovnici sela Vrtoče, Opatje selo, Nova vas i Hudi Log.

Požar u Sloveniji aktivan je već sedam dana, a Vlada te zemlje osigurala je novac za dobrovoljce koji sudjeluju u gašenju požara na Krasu.

Na stranici Evropske komisije u Sloveniji objavljeno je da je požar vidljiv iz svemira i da ga je 22. jula snimio satelit.

"Nažalost, požar na Krasu vidi se i iz svemira. Sateliti Copernicus EU programa često priskaču u pomoć tokom prirodnih katastrofa. To omogućuje učinkovitu koordinaciju gašenja požara", navedeno je u objavi Evropske komisije na društvenim mrežama.

U požaru koji je dosad zahvatio više od 2.000 hektara u Sloveniji, na italijanskoj strani poginula je policajka.

Pedesetšestogodišnja Eleni lo Duca, italijanska policajka koja je volontirala za civilnu zaštitu, poginula je kada je goruće drvo palo na nju tokom uviđaja.

XS
SM
MD
LG