Dostupni linkovi

Srbija šalje Sloveniji dva helikoptera da pomognu u gašenju požara


Jedan od helikoptera MUP-a Srbije koji je u svrhu pomoći pri gašenju požara poslat u Sloveniju, 22. jul 2022.
Jedan od helikoptera MUP-a Srbije koji je u svrhu pomoći pri gašenju požara poslat u Sloveniju, 22. jul 2022.

Srbija je po naređenju predsednika Aleksandra Vučića 22. jula uputila pomoć Sloveniji u gašenju požara koji je zahvatio 2.000 hektara u blizini granice s Italijom, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije (MUP).

Vršilac dužnosti načelnika Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Luka Čaušić naveo je u saopštenju da su dva helikoptera poslata po hitnom postupku.

"U Sloveniju je poslato 13 predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova, Helikopterske jedinice i Sektora za vanredne situacije s dva helikoptera "Agusta Bell 212" kapaciteta od po 1,5 tone vode, koji će od danas biti angažovani na gašenju velikog požara u Sloveniji, na Renškom vrhu", stoji u saopštenju.

"Uveren sam da će pripadnici MUP-a Srbije dati svoj pun doprinos u borbi protiv vatrene stihije i spasavanju ljudi i njihove imovine, baš kao što su to učinili i prošlog leta u Grčkoj, Makedoniji i našoj bratskoj Republici Srpskoj", naveo je Čaušić u saopštenju.

Zbog ekstremnih vrućina širom Evrope su izbili požari. Vatra je zahvatila delove Italije u blizini Toskane, kao i Grčku, Francusku, Portugal, Španiju, Sloveniju, dok je u Londonu izmerene najviše temperature u istoriji Velike Britanije.

Požar se 20. jula iz Italije proširio na Sloveniju. Neko vreme je bio pod kontrolom, ali situacija je opet ozbiljna.

Požar je na slovenskom Krasu, u blizini granice s Italijom, zahvatio više od 2.000 hektara, a prema procenama slovenskih vlasti i pisanjima medija, ovo je jedan od najvećih požara ikad u Sloveniji.

Na gašenju su angažovani vatrogasci iz većeg dela države, a Italija, Hrvatska, Austrija, Slovačka, a sada I Srbija, poslale su u pomoć u vidu helikoptera i kanadera.

XS
SM
MD
LG