Dostupni linkovi

Njemačke kompanije traže opciju da saznaju da li su im radnici vakcinisani


Njemačka vlada razmatra da li bi mogla privremeno ublažiti pravila o pritvatnosti podataka kako bi omogućili kompanijama da saznaju da li su njihovi zaposlenici vakcinisani protiv COVID-19, rekli su ministri u srijedu, prenosi Reuters.

Mnoge zemlje uvele su obavezno vakcinisanje zdravstvenog osoblja i radnika u javnom sektoru, dok pojedine kompanije, naročito u Sjedinjenim Državama, počinju tražiti od svojih radnika da se vakcinišu.

No, Njemačka ima stroge zakone koji regulišu privatnost podataka što znači da kompanije nemaju pravo tražiti zdravstvene informacije svog osoblja.

Njemačke kompanije nastoje zagovarati mogućnost da pitaju osoblje da li su se vakcinisali, a vlada pokušava što više ljudi navesti na vakcinaciju. Gotovo 61 posto stanovništva je vakcinisano sa dvije doze vakcine, dok je 65 posto stanovništva primilo barem jednu dozu.

Vlada se u srijedu složila da kompanije moraju dopustiti svojim radnicima da uzmu slobodan dan kad se vakcinišu, te da bi kompanije kada odlučuju o zaštitnim mjerama mogle uzeti u obzir vakcinaciju svog osoblja, ukoliko ga znaju.

Ministar gospodarstva Peter Altmaier rekao je da vlada razmatra pitanje može li se kompanijama dopustiti da postavljaju pitanja o vakcinaciji, naročito na poslovima koje je on opisao kao ranjive.

On je također za ARD televiziju rekao da zna kako su mnogi zaposlenici također zainteresovani da znaju da li su njihove kolege vakcinisane, ali da prema zakonu poslodavci ne smiju pitati.

Izuzeci od zakona o privatnosti već su napravljeni kako bi se restoranima omogućilo da ponovo rade, sa osobljem i gostima koji moraju pokazati da su vakcinisani, da su prebolovali COVID ili da imaju negativan test.

U ovoj zemlji je u posljednja 24 sata prijavljeno 13.531 slučajeva korona virusa i 23 smrtna slučaja. Od početka pandemije u Njemačkoj je zaraženo preko 3,9 miliona ljudi, a preminulo je 92.223 osobe.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG