Dostupni linkovi

Slovačko "ne" mehanizmu za evro nije definitivno


Iveta Radičova sada već bivša premijerka Slovačke, Bratislava, 11.oktobar 2011.
Iveta Radičova sada već bivša premijerka Slovačke, Bratislava, 11.oktobar 2011.

U sredu su započeli razgovori parlamentarnih stranaka u Slovačkoj u cilju dogovora o naknadnoj ratifikaciji zaštitnog mehanizma za evro, nakon što u utorak u parlamentu nije bilo dovoljno glasova za tu odluku, pa je pala Vlada.

Nemačka kancelarka Angela Merkel i ostali evropski zvaničnici se nadaju da će i Slovačka podržati ovaj sporazum kao što je to učinilo i ostalih 16 članica evrozone.

Predsednik Slovačke Ivan Gašparovič prekinuo je posetu Aziji i hitno se, tri dana ranije, vraća u zemlju zbog pada vlade desnice i centra premijerke Ivete Radičove.

Kao najveći protivnik nove pomoći dužnicima i garancija u visini od 440 milijardi evra, uz marginalne slovačke nacionaliste pokazali su se liberali, partner u vladi Radičove iz stranke Sloboda i Solidarnost (SaS) predsednika parlamenta Riharda Sulika.


Ova partija je saopštila da se ne slaže da se od slovačkih poreskih obveznika traži da pokrivaju dugove bogatijih zemalja. Mnogi Slovaci smatraju da njihova zemlja, druga po stepenu siromaštva u EU, ne bi trebalo da izdržava zemlje zapale u dužničku krizu, poput Grčke.

Slovačko "ne" novom mehanizmu i pravilima stabilizacije evrozone nije definitivno, pošto su preostale tri stanke vladajuće koalicije i opozicioni SMER bivšeg premijera Roberta Fica, inače najjače stranka u slovačkom parlamentu, odmah započele pregovore kako da se ovaj sporazum na kraju ratifikuje.

Međutim, on se u utorak uzdržao od glasanja kako bi izazvao pad vlade. Fico je posle pada vlade izjavio da je ratifikacija u dogovoru s vladajućom koalicijom bez liberala sada glavni hitan zadatak za parlament i da je to u nacionalnom interesu Slovačke.

Hitan dogovor s Ficom najavio je i partijski šef Radičove, lider Slovačke
demokratske i hrišćanske unije i šef slovačke diplomatije Mikulaš Dzurinda.

Fico je svoju podršku uslovio raspisivanjem vanrednih izbora, na kojima, po mnogim procenama, ima velike šanse da se vrati na vlast. Slovački zvaničnici procenjuju da je ratifikacija moguća možda još do kraja ove nedelje u ponovljenom glasanju, ili najkasnije do samita lidera EU.

"Blagostanje porodice"

Nemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je nadu da će Slovačka naći način da odobri evropski fond za spašavanje posrnulih ekonomija u evrozoni.

Verujem da ćemo do 23. oktobra imati potpis svih članica evrozone“, rekla je Merkel tokom posete Vijetnamu.

Angela Merkel
Angela Merkel

Finansijska tržišta za sada nisu dramatično reagovala na činjenicu da mala zemlja od pet miliona stanovnika kao jedina od 17 članica evrozone blokira mehanizam za kočenje dužničke krize.

"Tržišta očekuju da će zaštitni mehanizam u Slovačkoj na kraju biti ratifikovan, a čak i da ne bude veruju da će Evropa naći put kako da poveća sredstva u njemu", kazao je agenciji TASR analitičar David Derenjik.

Postavlja se pitanje zašto se protivi jedino mala Slovačka?

Analitičar iz Bratislave Dušan Kerni objašnjava da Slovacima "dolazi otrežnjenje posle 1 000 dana života sa evrom u novčaniku".

"Kako smo se radovali, kako smo pozdravljali stupanje u jedinstveni valutni savez EU! Ko bi mogao da pomisli da će se javno mnjenje tako naglo promeniti. Danas svako pažljivo prati sve što se dešava u Briselu, shvatajući da od rešenja visokih činovnika EU direktno zavisi blagostanje porodice" - navodi Kerni.

Još do nedavno Slovačka je navođena kao primer zemlje sa visokim tempom ekonomskog napretka. Sada se umesto planiranih 3,6 odsto rasta pominje cifra od 2,3. Čak i manje. Sve to izaziva kod ljudi razočarenje, sumnju u ispravnost pridruživanja zoni evra. Između ostalog, mehanizama izlaska nema.

Ostalih 16 zemalja evrozone već je ratifikovalo plan kojim se daju veća ovlašćenja Evropskom fondu za finansijsku stabilnost (EFSF).

XS
SM
MD
LG