Dostupni linkovi

Barroso: Grčka ostaje u eurozoni, treba nam više jedinstva


Predsjednik Evropske komisije se obraća Evropskom parlamentu u Strazburu, 28. septembar 2011. godine
Predsjednik Evropske komisije se obraća Evropskom parlamentu u Strazburu, 28. septembar 2011. godine
Predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso objavio je kako Grčka ostaje u eurozoni, ali je naglasio da se Evropska unija suočava s velikim izazovima.

Govoreći pred Evropskim parlamentom Barroso je upozorio kako je aktuelna kriza povjerenja rezultat i ekonomskih i socijalnih problema.

Veće jedinstvo ključno je za opstanak EU, kazao je Barroso dodavši da je Evropa pred najtežim testom do sada.

"To je kriza povjerenja kakva se nije desila decenijama. Suočeni smo s negativnim efektima rastućeg globalnog nepovjerenja. Iluzorno je govoriti o zajedničkoj valuti i jedinstvenom tržištu u uvjetima nacionalnih ekonomskih i budžetskih politika. Zato je naša zadaća kompletirati monetarnu uniju ekonomskom unijom," rekao je čelnik EU.

Barroso je kazao da Grčka ostaje u zoni eura, te da se 27-člani blok bez dublje ekonomske integracije "suočava s fragmentacijom".

"Grčka mora ispuniti preuzete obaveze, u potpunosti i na vrijeme. Zauzvrat, sve ostale članice će je potpomoći. Baš kao što je to i dogovoreno na Samitu od 21.jula: 'Obavezujemo se da nastavimo medjusobnu pomoć članicama sve dok one same ne budu sposobne održavati svoje tržište'," kazao je on.

"U jednom moramo biti jasni – ovo nije sprint, nego maraton“.

Narednih sedmica Komisija će predstaviti prijedlog za jedinstven, koherentan okvir ekonomske kooridnacije i integracije, posebno u eurozoni, najavio je Barroso.

Prvi čovjek Evropske komisije objasnio je da će program kredita od 500 miliona eura za mala i srednja grčka preduzeća garantovati Evropska banka.

Komisija razmatra širi mehanizam garancija kako bi pomogla bankama da ponovo kreditiraju realnu ekonomiju.

Govoreći o Evropskom fondu za finansijsku stabilnosti, Barroso je rekao da mora biti snažniji i fleksibilniji, o čemu su se krajem jula načelno saglasili i lideri članica eurozone.

Šef EK je u Evropskom parlamentu u Strasbourgu danas predstavio i plan uvodjenja novog poreza na finansijske transakcije kojem se protive kako SAD, tako i neke zemlje EU.

Ukoliko međutim ipak bude usvojen taj prijedlog, poreski bi prihod iznosio 55 milijardi eura godišnje.
XS
SM
MD
LG