Dostupni linkovi

Slovačka će tražiti izuzeće od EU embarga na rusku naftu


Slovačka ima naftne zalihe za 120 dana

Slovačka će tražiti izuzeće od bilo kakvog embarga na rusku naftu kojeg dogovori Evropska unija u svom sljedećem setu sankcija Moskvi zbog invazije na Ukrajinu, sopštilo je slovačko ministarstvo ekonomije.

Evropska komisija sprema šesti paket sankcija Rusiji i očekuje da bi mogli finalizirati rad na njima u utorak.

U ponedjeljak su dva EU zvaničnika izjavila da bi izvršna vlast Unije mogla poštedjeti Slovačku i Mađarsku od embarga, vodeći računa o ovisnosti ove dvije zemlje od ruske nafte.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Gotovo svu uvezenu naftu Slovačka dobija iz Rusije, a imaju zaliha za 120 dana.

“Ako dođe do odobrenog embarga na rusku naftu u sklopu daljeg paketa sankcija protiv Rusije, onda će Slovačka tražiti izuzeće”, rekli su iz ministarstva u odgovoru Reutersu.

Ministarstvo je također reklo da prerada različitih vrsta nafte nije odmah moguća te da je promjena tehnologije finansijski opterećujuća i dugotrajna.

“Stoga tražimo duže prelazno razdoblje za naftu koja se prevozi naftovodom”, poručili su iz ministarstva.

I Mađarska i Slovačka uveliko ovise o ruskoj nafti. Mađarska je rekla da će se protiviti energetskim sankcijama.

No, čini se da otpor drugih zemalja embargu na naftu jenjava.

Ranije su dva ministra u vladi njemačkog kancelara Olafa Scholza rekla da će Njemačka će biti spremna da podrži zabranu Evropske unije o uvozu ruske nafte.

Komentari ministra finansija Njemačke Christiana Lindnera i ministra ekonomije Roberta Habecka posljednji su znak da se Sholz pomjerio sa svog opreznog pristupa Rusiji i da je spreman podržati sankcije protiv Moskve čak i ako imaju ekonomske posljedice kod kuće.

Habeck je u Briselu rekao kako će Njemačka podržati zabranu EU-a, bez obzira da li se radi o trenutnoj obustavi ili krajem godine.

"Njemačka nije protiv zabrane nafte Rusiji. Naravno, to je težak teret, ali mi bismo bili spremni to učiniti", rekao je Habeck novinarima prije razgovora sa svojim kolegama iz EU.

Njemačka je smanjila udio ruske nafte na 12 posto s 35 posto prije nego što je Rusija napala Ukrajinu 24. februara.

EU je već zabranila uvoz ruskog uglja, ali su Poljska i baltičke zemlje takođe pozvale na embargo na naftu.

XS
SM
MD
LG