Dostupni linkovi

Ministri kažu da bi Njemačka mogla odustati od protivljenja zabrani ruske nafte


Njemačka će biti spremna da podrži zabranu Evropske unije o uvozu ruske nafte rekla su dva ministra u vladi njemačkog kancelara Olafa Scholza u ponedjeljak. Oni su također naveli da bi najveća ekonomija Unije mogla preživjeti nestašicu i porast cijena.

Evropska unija sprema se na zabranu ruske nafte sa mogućim izuzećima za oprezne zemlje.

Očekuje se da će Evropska komisija ove sedmice predložiti šesti paket sankcija protiv Rusije uključujući embargo na kupovinu ruske nafte, mjeru koja bi Moskvi oduzela veliki dio prihod. Odluka o sankcijama za sada je podijeljena među EU članicama.

Rusija isporučuje 40 posto plina u EU i 26 posto uvoza nafte.

Kako bi blok održala ujedinjenim, Komisija bi Mađarskoj i Slovačkoj mogla ponuditi izuzeće ili dugo prijelazno razdoblje, s tim da će cjelokupna zabrana vjerovatno biti uvedena do kraja godine, rekli su dužnosnici u ponedjeljak.

I Mađarska i Slovačka uveliko ovise o ruskoj nafti. Mađarska je rekla da će se protiviti energetskim sankcijama.

No, čini se da otpor drugih zemalja embargu na naftu jenjava uoči sastanka u srijedu na kojem će ambasadori raspravljati o sankcijama.

Komentari ministra finansija Njemačke Christiana Lindnera i ministra ekonomije Roberta Habecka posljednji su znak da se Sholz pomjerio sa svog opreznog pristupa Rusiji i da je spreman podržati sankcije protiv Moskve čak i ako imaju ekonomske posljedice kod kuće.

Habeck je u Briselu rekao kako će Njemačka podržati zabranu EU-a, bez obzira da li se radi o trenutnoj obustavi ili krajem godine.

"Njemačka nije protiv zabrane nafte Rusiji. Naravno, to je težak teret, ali mi bismo bili spremni to učiniti", rekao je Habeck novinarima prije razgovora sa svojim kolegama iz EU.

Njemačka je smanjila udio ruske nafte na 12 posto s 35 posto prije nego što je Rusija napala Ukrajinu 24. februara.

Također rade na pronalaženju alternativnih zaliha goriva, najprije za rusku naftu koja dolazi u rafineriju u Schwedtu kojom upravlja ruska državna tvrtka Rosneft.

Ruski gas i nafta u Evropi 'potpaljuju' rat u Ukrajini
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:47 0:00

Ministar finansija Lindner rekao je njemačkoj televiziji da bi njemačka ekonomija mogla tolerisati trenutnu zabranu.

"S ugljem i naftom, sada je moguće odreći se ruskog uvoza", rekao je Lindner za WELT. “Ne može se isključiti mogućnost porasta cijena goriva.”

Habeck je ranije u Berlinu rekao da je glavni izazov pronaći alternativne isporuke nafte za Schwedt, koji opskrbljuje istočnonjemačke regije, kao i gradsko područje Berlina.

Ta područja bi se mogla suočiti s nedostatkom opskrbe u slučaju embarga EU ako Njemačka ne može osigurati alternativni uvoz nafte do kraja godine, rekao je Habeck.

“Još uvijek nemamo rješenje za rafineriju u Schwedtu”, rekao je on. "Ne možemo garantovati da će opskrbe biti kontinuirane. Sigurno će biti poskupljenja i bit će nekih zastoja. Ali to ne znači da ćemo otići u naftnu krizu."

EU planira da ove sedmice predloži postupnu zabranu uvoza ruske nafte kao dio novog paketa sankcija. Za takvu odluku je potrebna jednoglasna podrška svih država članica.

EU je već zabranila uvoz ruskog uglja, ali su Poljska i baltičke zemlje takođe pozvale na embargo na naftu.

Izvor: Reuters

XS
SM
MD
LG