Dostupni linkovi

Slovačka bira novog predsednika usred dubokih podela oko rata u Ukrajini


Glasanje u drugom krugu predsedničkih izbora u Slovačkoj, Bratislava, 6. april 2024.
Glasanje u drugom krugu predsedničkih izbora u Slovačkoj, Bratislava, 6. april 2024.

U Slovačkoj se u subotu održava drugi krug predsedničkih izbora čiji će rezultat odrediti da li će se ta centralnoevropska članica Evropske unije i NATO-a dalje pomeriti ka Rusiji u jeku dubokih podela oko rata u Ukrajini.

Ivan Korčok, 60-godišnji prozapadni bivši ministar spoljnih poslova, i 48-godišnji Peter Pelegrini (Pellegrini), 48, koji je podozriv prema ratu u Ukrajini i kojeg podržavaju vladajući populisti, nadmeću se zameni odlazeću liberalnu Zuzanu Čaputovu.

Drugi krug se održava pošto ni jedni ni drugi nisu osvojili neophodnih 50 odsto glasova u prvom krugu prošlog meseca.

Iako je funkcija uglavnom ceremonijalna, slovački predsednik ratifikuje međunarodne ugovore, imenuje najviše sudije, vrhovni je komandant oružanih snaga i može staviti veto na zakone koje je usvojio parlament.

Ruska invazija na Ukrajinu zauzela je važno mesto u predizbornoj kampanji u zemlji s 5,4 miliona stanovnika nakon što je premijer Robert Fico doveo u pitanje suverenitet Ukrajine i pozvao na mir s Rusijom.

Poslednja predizborna anketa agencije Fokus predviđa neizvesnu trku, pošto je Pelegrini u istraživanju dobio 51 odsto glasova, a Korčok 49 odsto.

"Ovo je najneizvesnija predsednička trka ikada", rekao je Vaclav Hrič, generalni direktor agencije za ispitivanje javnog mnjenja AKO.

Stefan Harabin, koji je zauzeo treće mesto pošto je kritikovao Evropsku uniju i hvalio ruskog predsednika Vladimira Putina, nije formalno podržao nijednog kandidata.

"To je važnih 12 odsto koje je Harabin dobio", rekao je politički analitičar Tomas Koziak za AFP, dodajući da je malo verovatno da će Korčok osvojiti te glasove.

Prema AKO, više od dve trećine glasača Harabina namerava da podrži Pelegrinija.

Ipak, Hrič je rekao da će izlaznost biti odlučujuća.

"Što više ljudi glasa, to će imati više šansi Piter Pelegrini, jer bi to značilo da je uspeo da ubedi Harabinove glasače", rekao je on.

Pelegrini je bio ministar u prethodnim Ficovim vladama i bio je na čelu vlade od 2018. do 2020. godine kada je srušen njegov dugogodišnji saveznik.

"Ja se kandidujem za predsednika da bih spasio vladu Roberta Fica“, rekao je Pelegrini u televizijskoj debati.

Korčok je uzvratio: "Vi želite da zaštitite vladu. Ja želim da zaštitim Slovačku."

Ficova vlada koja je stupila na dužnost u oktobru uključuje njegovu stranku Smer, Pelegrinijev Hlas i mali krajnje desničarski SNS, i prekinula je vojnu pomoć Ukrajini.

"Korčok je ratni huškač, koji će bez oklevanja podržati sve što mu Zapad kaže, uključujući i uvlačenje Slovačke u rat", rekao je Fico u video poruci.

On je izrazio podršku Pelegriniju, nazvavši ga "umerenim kandidatom koji prepoznaje vrednost mira".

Pelegrini je rekao da je "slovačka politička scena podeljena između onih koji su za nastavak rata po svaku cenu i onih koji zahtevaju početak mirovnih pregovora".

"Ja pripadam ovoj drugoj", rekao je on za AFP.

Korčok, glasni kritičar vlade kojeg podržava opozicija, zauzeo je čvrst proukrajinski stav.

"Ruska Federacija je pogazila međunarodno pravo. Mislim da Ukrajina ne treba da se odrekne dela svoje teritorije da bi postigla mir", rekao je on za AFP.

Privremeni rezultati se očekuju oko ponoći.

Izvor: AFP

XS
SM
MD
LG