Dostupni linkovi

Na portal 'Slobodne Dalmacije' ubačeni članci ruske propagande


"Ovaj novi oblik propagande ima za cilj prisvojiti urednički sadržaj kako bi promijenio njegovo značenje u propagandne svrhe, uzurpirajući uređivačku liniju u korist proruskih interesa", stoji u saopćenju Europske federacije novinara (ilustrativna fotografija)
"Ovaj novi oblik propagande ima za cilj prisvojiti urednički sadržaj kako bi promijenio njegovo značenje u propagandne svrhe, uzurpirajući uređivačku liniju u korist proruskih interesa", stoji u saopćenju Europske federacije novinara (ilustrativna fotografija)

Hrvatska policija istražuje hakiranja portala splitskog dnevnog lista “Slobodna Dalmacija”, koje se dogodilo u utorak 22. ožujka oko 16.30 sati, kada su neki stariji tekstovi na portalu - njih desetak - zamijenjeni tekstovima koji promiču rusku propagandu u vezi ruske agresije na Ukrajinu.

Hakiranje je odmah uočeno i ubačeni tekstovi su izbačeni. Ovaj slučaj oštro je osudila Europska federacija novinara i Hrvatsko novinarsko društvo.

Neki od ratnohučkaških tekstova koji su osvanuli na portalu “Slobodne Dalmacije”, potpisani imenima dugogodišnjih novinara tog splitskog dnevnog lista naslovljeni su "Zapadni stroj za obmane", "Koju stranu podržavate?", "Za što se bore ukrajinske trupe i što je još važnije za koga se bore?", "Đakon Kuraev se vratio u život! I još jednom se istaknuo", "NATO je svjetski vjesnik revolucija i sukoba", "Ruska kampanja u Ukrajini", "Zapad je učinio sve kako bi osigurao da nacisti vladaju Ukrajinom", te "SAD priznaje da u Ukrajini imaju skrivene biolaboratorije".

“Ispričavamo se čitateljima koji su se susreli sa sadržajem koji nipošto ne odražava uređivačku politiku 'Slobodne Dalmacije', objavljeno je na njihovom portalu u tekstu što ga potpisuje “Redakcija Slobodne Dalmacije”.

Proruski hakerski upad najoštrije je osudila Europska federacija novinara. “Najoštrije osuđujemo ovaj čin piratstva i pozivamo hrvatska pravosudna tijela da identificiraju i procesuiraju počinitelje. Novina se na ovaj način dovela u poziciju taoca! Ovo je izuzetno ozbiljno. Ovaj novi oblik propagande ima za cilj prisvojiti urednički sadržaj kako bi promijenio njegovo značenje u propagandne svrhe, uzurpirajući uređivačku liniju u korist proruskih interesa.

Ovo je prvi put da se susrećemo s takvim pokušajem manipuliranja mišljenjem. Ovo ne može proći nekažnjeno“, rekao je za "Slobodnu Dalmaciju" Ricardo Gutiérrez, glavni tajnik Europske federacije novinara koja okuplja preko 300 tisuća novinara iz 44 zemlje. Pozvao je europske medije i redakcije da maksimalno poboljšaju svoju digitalnu sigurnost.

“Vjerujemo da bi ova vrsta cyber-napada mogla postati češća. Integritet uredničkog sadržaja mora biti zaštićen od manipulacije. Medijske tvrtke moraju ulagati u digitalnu sigurnost svog sadržaja i novinara”, zaključuje Gutiérrez.

Osudi se pridružilo i Hrvatsko novinarsko društvo (HND).

"Osuđujemo ovakav napad i nadamo da će istraga otkriti odakle on dolazi i tko iza njega stoji. Nažalost ovakvo nešto nije neočekivano u ratnim uvjetima koji su zavladali Europom. Ovim putem još jednom pozivamo sve institucije da se uključe u istragu, a sve medije da ako im se dogodi ista stvar da to odmah prijave”, kaže se u priopćenju što ga je potpisao predsjednik HND-a Hrvoje Zovko.

Slučaj istražuje splitski odjel Kriminalističko obavještajna službe (KOS). On je osnovan 2019.godine i bavi se isključivo kibernetičkim kriminalitetom i digitalnom forenzikom.

XS
SM
MD
LG