Dostupni linkovi

Sloboda medija na Kosovu: Bojkot institucija zbog spornog zakona


Kosovska štampa
Kosovska štampa
Novinari i predstavnici medija na Kosovu zabrinuti su šta će se desiti sa novim Krivičnim zakonom usvojenim u Skupštini, koji, kako navode, ugrožava njihov rad. Poslednju reč daće predsednica Kosova, međutim, on još uvek nije stigao u predsedništvo.

Nov Krivičan zakon kojeg je Skupština Kosova usvojila 20. aprila ove godine, koji između ostalog kaže da je autor informacije krivično odgovoran kada je krivično delo počinjeno i da se izvor treba otkriti kako bi se sprečio napad na neko lice, još uvek nije stigao do predsednice Kosova, potvrdio je za RSE Arbër Vllahiu, savetnik za medije predsednice Atifete Jahjaga.

“Krivični zakon još uvek nije stigao do predsedništva. Kad god to bude, on će se pažljivo razmotriti i analizirati. Naročito će biti razmotrena dva sporna člana i to će biti u saradnji sa svim stranama”, kaže Vllahiu.

Inače, rok za predaju zakona predsedništvu je dve nedelje od usvajanja, a on ističe za tri dana.

Sa druge strane, novinari i predstavnici elektronskih i štampanih medija kažu da sporni članovi, pored toga što rizikuju njihov rad, kažnjavaju ih za istraživačko novinarstvo. To su preneli i predsednici Kosova na sastanku prošle nedelje.

Arben Ahmeti, predsednik Asocijacije profesionalnih novinara Kosova izrazio je ubeđenje da će predsednica vratiti nazad Krivični zakon.

“Ubeđeni smo da će se zakon vratiti nazad na razmatranje. Mi tražimo da se ta dva člana uklone. I dalje traje taj proces ‘tehničkog prečišćavanja’, kao što to zovu u Skupštini, ali, ovaj put, traje više nego obično, a to možda zato što tragaju za dobrim razlozima koji bi uništili slobodu štampe”, kaže Ahmeti.

On dodaje da je predato dovoljno i zakonskih razloga zašto ti članovi trebaju da se odbace.

“Zakonska osnova po kojoj smo se obratili predsedništvu je nepobitni. Sa ta dva člana krše se šest člana Ustava Kosova, potom, akt EU iz 2007; krši se odluka Saveta Evrope iz 2000., tako da ima dovoljno zakonskih osnova da se ovaj zakon vrati nazad i da se ti članovi zapravo ne mogu obrazložiti”, kazala je ona.

Sa druge strane, stručnjak za pravna pitanja, Riza Smaka, ocenjuje da su sporni članovi krivičnog zakona u suprotnosti i sa Ustavom Kosova. I on ističe da bi najbolja opcija bila da se Zakon vrati nazad na razmatranje u Skupštinu Kosova.

“Sporni akti su u suprotnosti sa osnovnim principima Ustava Kosova, koji se poziva na nezavisno informisanje. Bez istraživačkog novinarstva nema novinarstva”, kazao je on.

Inače, zbog ova dva člana novog Krivičnog zakona, zamenik premijera i ministar pravde Hajredin Kuqi je najavio da će podneti ostavku ukoliko zakon bude stupio na snagu.

A mediji na Kosovu su za 3. maj, na Međunarodni dan slobode medija najavili i bojkot kosovskih institucija u znak nezadovoljstva usvojenog zakona.
XS
SM
MD
LG