Dostupni linkovi

Pretnje i uvrede zbog šale o patki


Novinarska mreža pozvala je kolege i javnost u regionu da iskažu solidarnost (ilustracija)
Novinarska mreža pozvala je kolege i javnost u regionu da iskažu solidarnost (ilustracija)

Nadležne institucije moraju da stanu na put zastrašivanju novinara, kažu sagovornici Radija Slobodna Evropa nakon poslednjih pretnji koje su preko društvenih mreža upućene predsedniku Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedimu Sejdinoviću.

Pošto je 12. aprila na svom privatnom Fejsbuk profilu objavio fotografiju žute patke, simbola građanske inicijative "Ne davimo Beograd", uz poruku "Srećan Veliki patak svima koji slave", Nedim Sejdinović dobio je na desetine uvreda i pretnji.

"To je bila klasična benigna šala i nije bilo želje da bilo koga vređam. Ali je neko sa Fejsbuk stranice koja se zove `Narod protiv obojene revolucije` napravio skrinšot mog naloga i, uz komentar da sam ja plaćenik i jedan od organizatora protesta, praktično otvorio sezonu lova na mene", rekao je Sejdinović.

Informaciju o Sejdinovićevom postu na sličan način ubrzo su objavili pojedini tabloidi i desničarski internet portali, a u porukama koje su mu stigle nazivaju ga "balijom", "muslimanom", kao i da je "soroševac", "autonomaš" i da se sprda sa hrišćanskim praznikom.

"Siguran sam da ta benigna šala nije uzrok, već da je samo povod i način da se dezavuišem ja lično i masovni protesti koji se trenutno dešavaju u Srbiji. Sve se to događa nakon što je Aleksandar Martinović iz vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) pokazivao i moju fotografiju, optužujući me da stojim iza tih protesta", kaže Sejdinović.

Siguran sam da ta benigna šala nije uzrok, već da je samo povod i način da se dezavuišem ja lično i masovni protesti: Sejdinović
Siguran sam da ta benigna šala nije uzrok, već da je samo povod i način da se dezavuišem ja lično i masovni protesti: Sejdinović

Novinarska mreža, neformalna inicijativa novinara i novinarki iz postjugoslovenskih zemalja, najoštrije je osudila pretnje Sejdinoviću koje je okarakterisala kao politički motivisane.

"Zbog neefikasnosti državnih organa u zemljama regiona, ali i pasivnosti međunarodne zajednice, oni koji prete novinarima i zastrašuju ih nemaju više potrebu ni da skrivaju svoj identitet. Pretnje Nedimu Sejdinoviću, koje se izdvajaju po brojnosti i organizovanosti, ali i pretnje drugim novinarima u Srbiji, smatramo koordinisanom akcijom zastrašivanja koja je povezana sa masovnim postizbornim protestima u Srbiji", navodi se u saopštenju Novinarske mreže.

Milan Antonijević iz Komiteta pravnika za ljudska prava YUKOM smatra da su ovakva dešavanja posledica višegodišnjeg odsustva reagovanja države na ugrožavanje novinara.

"Takođe, bitan je i uticaj političara koji podržavaju medije koji na ovakav način etiketiraju ljude. Samim tim stvaraju atmosferu u kojoj građani pomisle da je normalno izricati pretnje. Mnogi mediji o ovakvim stvarima ćute i bojim se da u tome uživaju, s obzirom da oni jesu kreirali atmosferu u kojoj je ovako nešto normalno i poželjno."

I Dinko Gruhonjić je poslednjih godina često na meti pretnji
I Dinko Gruhonjić je poslednjih godina često na meti pretnji

Nedim Sejdinović i njegov kolega iz Nezavisnog društva novinara Vojvodine Dinko Gruhonjić poslednjih godina često su na meti pretnji.

"Očigledno je da se radi o jasnom mehanizmu. Targetiraju se određeni novinari koji su prepoznati kao kritičari vlasti. A vrlo je lako naći pojedince koji su spremni da prete i vređaju, pogotovu ih je vrlo lako organizovati. Ja mislim da je ovo definitivno organizovano. Cilj je da se spreči normalan rad tih novinara i da se pošalje poruka i drugim novinarima da mogu na sličan način da prođu", rekao je Sejdinović.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine pretnje Sejdinoviću prijavilo je policiji, po mehanizmu i sporazumu koji je potpisan sa Ministarstvom unutrašnjih poslova MUP i Republičkim javnim tužilaštvom.

Milan Antonijević kaže da su institucije prva adresa za ovaj problem.

"Pretnje jesu nešto čime treba da se bave policija i tužilaštvo. Ne možemo ostati nemi kada se na ovakav način ugrožavaju nečija prava i govoriti o slobodi izražavanja", zaključuje Antonijević.

Novinarska mreža pozvala je kolege i javnost u regionu da, u klimi rastućeg neprijateljstva prema medijskim slobodama, iskažu solidarnost i zajedno izvrše snažniji pritisak na nadležne da pronađu i kazne počinioce napada na novinare.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG