Dostupni linkovi

Počelo iznošenje završnih reči na suđenju za ubistvo Ćuruvije


Slavko Ćuruvija na jednoj od pres konferencija u Beogradu, u novembru 1998. godine (arhivska fotografija). Nekoliko meseci kasnije, u aprilu 1999. godine, Ćuruvija je ubijen, a do danas nema pravosnažne presude u slučaju njegovog ubistva.
Slavko Ćuruvija na jednoj od pres konferencija u Beogradu, u novembru 1998. godine (arhivska fotografija). Nekoliko meseci kasnije, u aprilu 1999. godine, Ćuruvija je ubijen, a do danas nema pravosnažne presude u slučaju njegovog ubistva.

Tužilac je dao završnu reč na ponovljenom suđenju za ubistvo novinara i vlasnika "Dnevnog telegrafa" Slavka Ćuruvije, saopštilo je Udruženje novinara Srbije (UNS) 14. jula.

Suđenje je nastavljeno iza zatvorenih vrata pred Višim sudom u Beogradu, a sudsko veće je ranije odlučilo da novinari budu isključeni sa ročišta, zato što su se tužilac i odbrana izjašnjavali o dokumentima koji nose oznaku državna ili službena tajna.

Kako se navodi u saopštenju UNS-a, dokazni postupak je završen 12. jula. Nakon završne reči tužioca, iznete 14. jula, očekuje se da u septembru završnu reč iznese odbrana, a nakon toga sledi izricanje presude.

Ponovljeno suđenje za ubistvo Slavka Ćuruvije počelo je u oktobru 2020. godine. Prethodnom presudom, koja je ukinuta, svi optuženi su bili osuđeni na ukupno 100 godina zatvora.

Optuženi su Radomir Marković, nekadašnji načelnik Resora Državne bezbednosti (RDB), Milan Radonjić, prvi čovek beogradskog RDB, kao i pripadnici službe Ratko Romić i Miroslav Kurak.

Ćuruvija je ubijen 11. aprila 1999. godine, u vreme NATO bombardovanja Savezne republike Jugoslavije, ispred svog doma u centru Beograda.

UNS u saopštenju prenosi i izjavu predsednika Komisije za istraživanje ubistva novinara Verana Matića. On je rekao da je Komisija više puta naglašavala da je neophodno ubrzati suđenje.

"Zadovoljni smo dinamikom koja ukazuje da će se ovaj deo sudskog postupka završiti u predviđenim okvirima. S obzirom da je reč o istom sudskom veću koje je optužene osudilo na 100 godina zatvora, verujem da neće biti odstupanja i pri izricanju nove presude, kao što verujem da će presuda biti ubedljivo obrazložena tako da neće ostaviti prostor za drugačije viđenje Apelacionog suda", rekao je on.

Matić je istakao da je ovo suđenje "nacionalno važno, ali i da je odavno izašlo iz okvira Srbije".

"Ovo je redak primer da je ubistvo 15 godina od zločina razrešeno pre svega zahvaljujući osnivanju i radu Komisije za istraživanja ubistava novinara i snažnim aktivnostima udruženja novinara. Zapravo je postalo neki model kako bi trebalo istrajati i postupati kada je reč o drugim još nekažnjenim zločinima nad našim kolegama u svetu. A statistika kaže da se više od 90 odsto slučajeva ubistava novinara i medijskih radnika nikada ne razreši", naglasio je Matić.

Od ubistva Ćuruvije pre više od 20 godina, u Srbiji je promenjeno nekoliko vlada, ali nijedna od njih nije odgovorila na pitanje ko je i zašto ubio novinara i vlasnika „Dnevnog telegrafa“, poznatog po kritici režima Slobodana Miloševića.

Istražne radnje nakon ubistva Slavka Ćuruvije počele su 2001. godine, u vreme vlade premijera Zorana Đinđića.

Prvo suđenje je počelo sedamnaest godina od ubistva Ćuruvije i trajalo je od juna 2015. do početka 2019. godine.

XS
SM
MD
LG