Dostupni linkovi

Dodik poslanicima RS:Ne prihvatajte Inzkove odluke


Narodna skupština RS
Narodna skupština RS
Vlada RS zatražila je od Narodne skupštine tog entiteta da potvrdi svoje ranije stavove o odbijanju odluka visokog predstavnika i tako odbaci odluku o stranim sudijama i tužiocima u Sudu i Tužilaštvu BiH.

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske na posebnoj sjednici razmatraju stavove Vlade RS u vezi sa nametnutim odlukama visokog predstavnika od 14. decembra. Vlada od Skupštine traži da ne prihvati odluke visokog predstavnika o imenovanju stranih sudija i tužilaca i da potvrdi da se građani trebaju o tome izjasniti na referendumu.

U uvodnom izlaganju premijer RS Milorad Dodik istakao je da ovaj bh. entitet ne može prihvatiti nezakonite odluke visokog predstavnika i zato ih odbija u cijelosti.

„I to predlažemo i ovom parlamentu da isto učini. Vlada RS ima ustavnu i zakonsku obavezu vršiti svoje nadležnosti u skladu sa vladavinom prava. Ova obaveza proističe iz pravnog poretka BiH, uključujući ustave BiH i RS i važeće međunarodno pravo. Iz tog razloga Vlada ne može da prihvati kao pravno valjano niti da sprovede odluke i naredbe visokog predstavnika koje nisu u skladu sa pravim poretkom BiH i entetita i obavezama BiH prema međunrodnom pravu“, rekao je Dodik.

Prema njegovoj ocjeni, odluka visokog predstavnika da produži mandat stranim tužiocima i sudijama u Tužilaštvu i Sudu BiH je samo još jedan nezakonit pokušaj da se dekretom ukine legitimna odluka koju su donijeli demokratski izabrani predstavnici u Parlamentu BiH prema propisanoj zakonskoj proceduri:

„U oktobru 2009. godine Parlamentarna skupština BiH, u skladu sa svojim ustavnim ovlaštenjima i procedurom, nije prihvatila dopunu zakona kojom se produžava prelazni period za sve ove strance tužioce i sudije.“

Vlada smatra da se ovakvim odlukama, pored povrede unutrašnjeg i međunarodnog prava, pokušava poniziti i Republika Srpska i njene institucije koje imaju ustavni i demokratski legitimitet, za razliku od visokog predstavnika kao neizabranog stranca, kazao je Dodik

VLADA KUPUJE VRIJEME?

Osim zahtjeva da Narodna skupština ne prihvati odluku visokog predstavnika, Dodik je zatražio i stav poslanika da se građani RS putem referenduma izjasne da li podržavaju Dejtonski sporazum i da li se protive nametanju odluka visokog predstavnika:

„Očekujem od Narodne skupštine da će potvrditi stavove Vlade RS, da će potvrditi svoju ranije donesenu odluku o izjašnjavanju na referendumu o pitanjima nametnutih odluka i Dejtonskog sporazuma i da će utvrditi rokove koji će se dovesti do toga da se što je prije moguće - na svu sreću, imamo proceduru koju je uspostavio SDS - dođe do zakona koji može da bude provodljiv.“

Poslanicima se obratio i predsjednik RS Rajko Kuzmanović, koji je takođe ocijenio da Skupština treba da odbaci odluke visokog predstavnika:

„Zato pozivam sve poslanike u Narodnoj skupštini da se stave u ustavno-pravnu i političku zaštitu Republiku Srpsku. Ona je, naravno, ne trebam vama mnogo to govoriti, naša trajna domovina i dužni smo je štititi.“

SDS je najavio da će podržati prijedlog o referendmu, ali će zahtijevati da se istovremeno i o jednom trošku provede i izjašnjavanje o pitanju: Da li ste za ulazak Republike Srpske i BiH u NATO ukoliko u njemu nije Srbija?

Poslanik SDS Dušan Stojičić, ipak, smatra da Vlada na ovaj način želi samo da kupi dodatno vrijeme:

„Referendum vezano za pitanje odluka u vezi sa sudijama i tužiocima je sa stanovišta njegovih rezultata vjerovatno predvidiv - sa stanovišta kako bi građani RS glasali. Ali šta bismo na osnovu toga dobili? Ja se bojim apsolutno ništa. A možda je i cilj ovih koji to tako žele da prikažu da se samo pažnja javnosti skrene sa nekih vrlo važnih, prije svega ekonomsko-socijalnih pitanja.“

Poslanici RS i dalje raspravljaju o ovoj tački dnevnog reda.
XS
SM
MD
LG