Dostupni linkovi

Naprednjaci stopirali raspravu o ruskom centru


Skupština Vojvodine, fotoarhiv
Skupština Vojvodine, fotoarhiv

Poslanici Skupštine Vojvodine u utorak nisu prihvatili inicijativu Srpske radikalne stranke (SRS), partije haškog osuđenika Vojislava Šešelja, o osnivanju Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Vojvodini, koja se našla na dnevnom redu tačno tri meseca od podnošenja.

Radikali su inicijativu predali 7. februara, uz potpise 30.000 građana, smatrajući da je Vojvodini potreban centar za reagovanje u vanrednim situacijama po uzoru na već postojeći u Nišu.

Predsednik poslaničke grupe SNS-a, partije predsednika države Aleksandra Vučića, u Skupštini Vojvodine Milenko Jovanov već je i pre same rasprave stavio tačku na inicijativu radikala. To mu omogućava i većina koju sa 90 od ukupno 120 mesta koliko u Skupštini Vojvodine imaju naprednjaci sa njihovim saveznicima.

Uoči zasedanja Skupštine Vojvodine on je izjavio da je stav vladajuće koalicije u pokrajini jasan - inicijativa ima brojne formalne i materijalne nedostatke i neće je podržati.

"Smatramo da se ova inicijativa može naći na dnevnom redu, ali vladajuća koalicija neće vezano za nju učestvovati ni u raspravi ni u glasanju. Neusklađena je sa pravnim aktima pokrajine, sa zakonima Srbije i Sporazumu o Rusko-srpskom humanitarnom centru u Nišu", rekao je Jovanov i dodao da je Odbor za upravu i propise Skupštine Vojvodine takođe na sednici održanoj u ponedeljak ocenio da inicijativa nije u skladu sa Statutom Vojvodine.

Ovakav stav poslanika SNS, ali dodajući ga i celokupnoj vladajućoj strukturi u Vojvodini i Srbiji, oštro su kritikovali podnosioci inicijative.

Da li je Novom Sadu potreban Srpsko-ruski centar?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:14 0:00

Predsednik poslaničke grupe SRS Đurađ Jakšić kaže da je ranije iskazan stav predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića (SNS) skandalozan, jer je ocenio da je inicijativa "politikantstvo".

"SRS izražava negodovanje i nezadovoljstvo zbog skandaloznog i ignorantskog stava vezano za inicijativu za formiranje srpsko-ruskog humanitarnog centra. Podsetiću vas da je po poslovniku o radu skupštine, Pokrajinska vlada ta koja daje mišljenje da li nešto treba prihvatiti ili ne. Pokrajinska vlada nije dala nikakvo mišljenje. Dakle za Igora Mirovića prihvatljiva je saradnja sa Hrvatskom, sa Evropskom unijom (EU) i NATO-om, samo nije prihvatljivo da se na prostoru Vojvodine formira srpsko-ruski humanitarni centar onako kako je predložila SRS", kaže Jakšić.

On ocenjuje i da u SNS oko geopolitičkih pitanja i okretanja Rusiji ili EU, postoji razdor, te da bi se, prema njihovim pretpostavkama, predsednik SNS i Srbije Aleksandar Vučić obradovao da danas, kada prisustvuje vojnoj parade povodom Dana pobede u Moskvi, dobije vest da je ova inicijativa usvojena, uprkos "ignorantskom stavu pokrajinskih SNS zvaničnika".

"Na osnovu toga što u SNS postoje definitivno oprečni stavovi po pitanju geostrateškog opredeljenja i daljeg puta Srbije u EU. Vama je stav SRS kristalno poznat i jasan. Mi smo mišljenja da je momentalno potrebno prestati sa tim pogubnim srljanjem u EU", zaključuje Jakšić.

Jovanov iz SNS-a odbacuje optužbe i izjave o tome da u stranci postoji neslaganje oko geopolitičkih usmerenja.

"To je onako baš jedan analitički pristup, koji je apsolutno neutemeljen u svemu, osim u sopstvenim doživljajima gospodina Jakšića, očigledno. Ja vas ponovo molim i pozivam da pročitate inicijativu, a onda ćete videti da se tom inicijativom ne predlaže ništa. Srpski rečeno, tamo piše da Skupština Vojvodine, natera Pokrajinsku vladu, da ona pita Republičku vladu, da republička vlada pita rusku vladu, da se u Vojvodini formira nešto što već postoji u Nišu. Ako neko želi da pravi ovde priču 'tri karte za Holivud', i da se igramo ovde da su neki za Ruse, a ovi za Amerikance, taj film od nas nećete gledati", reči su Jovanova.

Ruski humanitarni centar koštao Srbiju 1,8 miliona dolara
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:31 0:00

SRS je u pokrajinskom parlamentu opoziciona partija, ali podrška za njihovu inicijativu ovog puta nije stigla ni sa istih opozicionih poslaničkih mesta. Ni opozicione Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV), ni Demokratska stranka (DS), nisu podržale osnivanje centra.

Poslanik LSV Branislav Bogaroški ocenjuje da je "inicijativa smešna, neutemeljena i neobrazložena".

"Ne znam šta je poenta te inicijative osim pokazivanja SRS koliko vole Rusiju i ruse. Volim i ja krofne, pa ne tražim od Skupštine Vojvodine da se izjašnjava o tome. Nema osnova i obrazloženja za ovo, i ako se SRS poziva na poplave 2014. u Vojvodini, podsećam ih da se to u Vojvodini nije desilo, jer je pokrajina bila spremna tada da odreaguje u vanrednim situacijama", ističe Bogaroški.

Iz opozicionog DS-a poručuju da ovakvim inicijativama SRS samo želi da "baci kosku", a predsednik poslaničke grupe DS u Skupštini Vojvodine Goran Paunović ocenjuje za RSE da radikali zapravo žele rusku bazu u Vojvodini.

"Pišu i traže Srpsko-ruski humanitarni centar, a u stvari bi želeli rusku vojnu bazu i to je nešto što je politika SRS i problem koji samo zaoštrava političku situaciju u kojoj se Srbija nalazi", navodi Paunović.

Neslavan završetak tromesečne sage o radikalskom predlogu komentarišu i iz Socijalističke partije Srbije (SPS), stranke koja važi za blisku ruskim političkim krugovima.

Poslanik SPS u Skupštini Vojvodine Dragomir Lalić, smatra da taj dom ne bi uopšte trebalo ni da se izjašnjava o ovakvoj inicijativi, već da bi svrsishodnije bilo o tome pitati republičku, pa i same Ruse.

"Mi mislimo da o toj inicijativi treba da se pitaju valjda i Rusi, treba da se pita Vlada Srbije, treba da se pita predsednik države i republička Skupština. Ne može to biti ekskluzivno pravo jednog čoveka i jedne poslaničke grupe, ali nemamo ništa protiv da se o tome raspravlja. Međutim, nismo završili još ni humanitarni centar u Nišu, a već bi da pravimo novi", navodi Lalić.

Srpsko-ruski humanitarni centar u Nišu, 330 kilometara južno od Beograda, otvoren je 2014. godine. Zahvaljujući ruskom insistiranju da se njegovim službenicima da diplomatski status i protivljenju zapadnih partnera, ovo pitanje postalo je ozbiljan test za srpsku politiku balansiranja. Sam zvanični Beograd do danas nije zauzeo jasan stav u jednom ili drugom pravcu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG