Dostupni linkovi

Skupština Srbije: Još se čeka izbor novih ministara


Ivica Dačić na zasedanju o refomi Vlade, avgust 2013.
U Skupšini Srbije je u subotu nastavljena rasprava o izboru ministara rekonstruisane Vlade, a prema informacijama beogradskih medija polaganje zakletve novih kadrova u Vladi odloženo za ponedeljak.

Zasedanje je otpočelo reklamiranjem poslovnika, a potom preraslo u raspravu o reformi penzionog sistema i odgovornosti za loše ekonomsko stanje u zemlji. Inicirao je poslanik Partije ujedinjenih penzionera, koji je rekao da će podržati rekonstrusanu Vladu, uz opasku da se uštede ne mogu praviti na račun penzionera. Na njegovo izlaganje reagovao je prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić:

„Što se tiče dva koncepta koje ste rekli da je pitanje izbora Vlade, da li će to biti koncept ušteda na račun socijalno ugroženih ili će to biti razvojna Vlada – uveren sam da će to morati da bude Vlada koja će da štedi, ali ne na račun socijalno ugroženih već na račun onih koji imaju pre svega najviše. Ali ćemo svi morati da štedimo“, rekao je Vučić.

Na to se nadovezala polemika lidera LDP-a Čedomira Jovanovića i premijera Ivice Dačića o uzrocima sloma penzionog sistema, ali i uzrocima loše ekonomske situacije u Srbiji. Za to Jovanović krivi koaliciju socijalista, Partije ujedinjenih penzionera i Jedinstvene Srbije.

„Odluka iz 2008. godine da se linearno podignu penzije za 10 odsto, iako mi tog novca nemamo, je u kontinuitetu probijala naredne 4 godine budžet za 500 miliona evra. Opiranje reformi Penzionog fonda i dovela vas je do toga da i danas razmišljate o reformi. Pet godina smo izgubili, jedina država u regionu i Evropi koja toliko kasni. Koja se opire onome što će na kraju uraditi. Znate šta je problem? Ne to što ste vi zahvaljujući tom koketiranju dobili neki procenat više. Nego što će nam za ozbiljne efekte trebati 10 godina“, naglasio je Jovanović.

Odbacujući odgovornost koalicije koju okupljaju, premijer Dačić je kao odgovornu označio neoliberalnu politiku po kojoj je tržište sve, koju su sprovodile bivše vlasti čiji je činilac bila i Liberalno demokrastka partija.

„Hoćete vi meni da odgovorite što niste vi izvršili reformu penzionog sistema kada ste bili na vlasti? Ko vam je branio? Mi smo bili u opoziciji, mogli ste da radite šta hoćete. Reforma Penzionog fonda? Nemojte da izmišljate da nije vršena. U ovom istom domu ste produžili radni vek više puta građanima Srbije. Ne možete vi danas da gradite svoju politiku na tome da samo mislimo da su penzije glavni problem. Penzije su samo posledica svega što se dešavalo“, smatra Dačić.

Prethodno je poslanička grupa SPO-DHSS najavila da će podržati izbor novih ministara u Vladi Srbije, a poslanica te stranke pitala je premijera Ivicu Dačića zašto među kandidatima za nove ministre nema nijedne žene.

Takođe najavljujući podršku izboru novih ministara, šef poslaničke grupe Socijaldemokratske partije Srbije Milorad Mijatović sa nadom da će prvi rezultati biti brzo vidljivi, posebno u oblasti ekonomske politike.
  • 16x9 Image

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. Pre toga pet godina proveo na Radiju B92.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG