Dostupni linkovi

I konačno rekonstrukcija Vlade Srbije


Rasprava u Skupštini o rekonstrukciji Vlade
Rasprava u Skupštini o rekonstrukciji Vlade
Rasprava o rekonstrukciji Vlade se končano, nakon više meseci krčkanja promena kabineta u Nemanjinoj 11, našla u parlamentu. Premijer Ivica Dačić u ekspozeu kaže da je cilj rekonstrukcije da ubrza Srbiju i da je promeni. Među 11 novih članova Vlade, koji su predloženi, nalazi se više od polovine nestranačkih ličnosti, ali i neka poznata imena iz 90-ih, poput nekadašnjeg JUL-ovca Aleksandra Vulina. Srbija mora da igra na pobedu, poručuje premijer dok će pojedini analitičari reći da ova rekonstrukcija nije neka nova šansa.

Kritike su počele da pljušte u parlamentu i pre nego što je premijer otpočeo svoj ekspoze. Uglavnom zbog toga što nije ranije predstavio kandidate za nove ministre u rekonstruisanoj vladi. Nije o njima govorio ni u ekspozeu, drugom po redu za godinu dana, sa kojim je izašao pred poslanike. Ali je sportskim ili demagoškim rečnikom, kako se uzme, Ivica Dačić poslao poruke poput "Srbija mora da igra na pobedu“ ili "Srbiji danas treba sve i treba joj odmah".

„Taj novi cilj je drugačija Srbija, promenjeni inženjering, na koji način ukupni sistem funkcioniše, politika bez maski. Taj novi cilj su nova radna mesta i pokretanje davno zaustavljene privrede, povećanje standarda i uređivanje apsolutno svih društvenih oblasti“, rekao je Dačić.

Novi ministar finansija Lazar Krstić
Novi ministar finansija Lazar Krstić
Najveći deo svog izlaganja Dačić je posvetio ekonomiji. Kao najveći problem označio je tešku eknomsku situaciju, a ekonomski oporavak kao nacionalni prioritet.

„Dilema razvoj ili štednja je lažno pitanje jer je nama neophodno i jedno i drugo. Jedino rešenje je u smanjivanju neracionalne potrošnje, smanjivanju birokratije, eliminisanju nepotrebnih troškova države, a sa druge strane u povećanju investicione potrošnje kako bi se podstakao razvoj i povećalo zapošljavanje uz socijalnu odgovornost u pogledu zaštite najugroženijih slojeva“, naveo je Dačić.

Po drugi put za godinu dana Ivica Dačić se našao se na meti opozicije koja u njegovom ekspozeu ne vidi skoro ništa do fraza i onoga što se već čulo u prethodnom.

„Mislim da je do sada nezabeleženo da premijer iznosi svoj ekspoze ispunjen frazama, praznim mestima i rečenicama poput one ako ova vlada misli da bude uspešna biće dobra“, rekao je Demokrata Borislav Stefanović.

Čedomir Jovanović iz LDP-a upitao je premijera zašto ove ljude predlaže za ministre.

„Šta to kvalifikuje sve ove ljude, većinu njih prvi put vidimo. Vi se hvalite kursom dinara, nas interesuje šta o tome misli ministar privrede, šta o tome misli ministar finansija“, upitao je Jovanović.

Novi ministar omladine i sporta Vanja Udovičić
Novi ministar omladine i sporta Vanja Udovičić
Čikajući opoziciju da on sigurno neće biti taj koji će iz polemike izaći kao gubitnik Dačić je istom merom uzvratio.

„Što, da niste vodili evropskiju politiku od ove vlade. Šta vi zamerate ovoj vladi? Što brzo ide u EU? Pa, onda se pridružite Demokratskoj stranci Srbije“, poručio je Dačić.

A priskočio mu je u pomoć i njegov prvi potpredsednik Aleksandar Vučić.

„Ko može da kaže da Udovičić neće na najbolji način da predstavlja našu zemlju? Ko može d akaže da je Tasovac neuspešan u svom poslu? Ko može da kaže da Krstić... ili je možda je i on dobar ali ne valjaju oni koji su ga doveli pošto su oni meta. Ili profesor Glamočić. Dakle, to su ljudi koji su došli da pokušaju da nešto promene“, rekao je Vučić.

Najveća afera do sada

No, šta donosi rekonstrukcija Vlade? Docent na Fakultetu političkih nauka Vladimir Pavićević misli da ova rekonstrukcija nije neka nova šansa.

„Mislim da je ova rekonstrukcija vlade, koja toliko dugo traje, zapravo u odnosu na sve afere koje je stvorila ova vlada, od afere Bekuta do afere Morava-Vardar, njena najveća afera jer nigde u istoriji nije zabeleženo da se rekonstrukcija izvodi skoro u svakodnevnim epizodama a da posle svega toga i dalje kao ministri ostaju na primer Slavica Djukić Dejanović, koja katastrofalno upravlja zdravstvom ili ministar Bačević, kojem se i dalje prviđaju kanali do Egeja. Mislim da bi se želja za stvarnom promenom ogledala u jednoj ozbiljnoj rekonstrukciji vladine politike a o tome tokom ovih meseci nije bilo ni reči“, kaže Pavićević.

„Kada govorimo o rekonstruciji ove Vučićeve vlade ipak je pre reč o nekim kozmetičkim promenama i kozmetičkom podmlađivanju. Više liči na jednu popuslitičku meru kojom se nastoji rešiti jedan drugi ali očigledan problem, koji se doživljajva više kao marketinški, a to je zamor javnosti rotiranjem zabajaćenih kadrova“, ocenjuje Pavićević.

RSE: Rekoste rekonstrukcija Vučićeve vlade?

"Očigledno je da ne može najmoćniji čovek u vladi da bude osoba koja jedva da ima 10 odsto mandata u parlamentu a to je Ivica Dačić. Dačić tu pre svega statira kao građanin a najmoćniji čovek je Vučić“, kaže Vladimir Pavićević sa Fakulteta političkih nauka.

Podsetimo, za ministra finansija predložen je Lazar Krstić, za ministra odbrane Nebojša Rodić, za ministra regionalnog razvoja i lokalne samouprave Igor Mirović, za ministra privrede Saša Radulović, za ministra saobraćaja Aleksandar Antić, za ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivede Dragan Glamočić, a za ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Tomislav Jovanović. Za ministra kulture i informisanja predložen je Ivan Tasovac, za ministra omladine i sporta Vanja Udovičić, a za ministre bez portfelja Aleksandar Vulin (koji će biti zadužen za Kosovo) i Branko Ružić (za evropske integracije).

Izbor novih ministara očekuje se u subotu.
XS
SM
MD
LG