Dostupni linkovi

Skupština Kosova sledeće nedelje o specijalnom sudu


Skupština Kosova
Skupština Kosova
U zavisnosti od ishoda istrage, Specijalni istražni tim ili će podići optužnicu, ili će se izdati zaključak da ne postoji dovoljno dokaza koji bi potkrepili navode iz izveštaja Saveta Evrope, izjavio je za RSE Joao Sousa, portparol Clinta Williamsona, tužioca specijalnog istražnog tima koji je vodio istragu navoda iz izveštaja Dika Martija o trgovini ljudskim organima.

„Istraga specijalnog istražnog tima napreduje dobro, u skladu sa vremenskim rokovima koje smo predvideli od samog početka. U narednim mesecima očekujemo da okončamo istragu“, kazao je Sousa.

Međutim, nakon odvojenih sastanaka predsednice Kosova Atifete Jahjaga sa liderima gotovo svih političkih partija, sada je već izvesno da će Skupština sledeće nedelje raspravljati o formiranju specijalnog suda koji bi procesuirao navode iz istrage o trgovini ljudskim organima, za šta je međunarodna zajednica na Kosovu apelovala da se uradi.

Jahjaga je nakon sastanaka izjavila da će u pismu upućenom visokoj predstavnici EU Catherine Ashton zatražiti produžetak mandata misije EULEX-a i izneti potrebu za osnivanjem suda Kosova sa sedištem unutar i van zemlje, a koji bi se bavio optužbama iz izveštaja Saveta Evrope.

“Kreiranje specijalnog suda odražava posvećenost Kosova nezavisnom i nepristrasnom procesu koji će se baviti ovim optužbama na kredibilan način. Ovaj sud će se fokusirati na pojedince ili dela pojedinaca, i neće suditi kolektivnim naporima našeg naroda za oslobođenje i nezavisnost”, kazala je Jahjaga.

Ona je od političkih lidera, a i od građana, zatražila podršku prilikom poduzimanja ovih “važnih koraka za ojačavanje vladavine zakona na Kosovu preko EULEX-a, i tretiranje optužnica za razne zločine i unapređenje naših euroatlanskih aspiracija”.

Lider opozicionog Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa izjavio je u petak da će ova partija podržati formiranje suda o mogućim ratnim zločinima na Kosovu.

“To je veoma teška odluka za Kosovo, za građane Kosova i za pripadnike OVK. Ali, između predloga da se sud formira od Skupštine ili od Saveta bezbednosti, mi ćemo podržati da to pitanje preuzme Skupština Kosova”, kazao je Mustafa.

Blanko ček

Behxhet Pacolli, lider Alijanse za novo Kosovo, inače iz vladajuće koalicije, kazao je nakon sastanka da “manje boli” ukoliko o specijalnom sudu odluči Skupština Kosova nego da se time bavi neko drugi.

Slobodan Petrović, zamenik premijera, kazao je da će njegova Samostalna liberalna stranka biti deo većine koja je već izrazila stav da će podržati ono što je na dnevnom redu.

“Svakako da verujem da će to imati značaj za čitavo kosovsko društvo, da je to nešto što je na neki način i u skladu sa karakterom koji imamo pre svega za one ljude koji žive na ovom poneblju”, naveo je Petrović.

Albin Kurti iz Samoopredeljenja je, međutim, skeptičan u vezi ovog suda. On je kazao da ne postoje dovoljno informacija o ovom sudu ili tribunalu.

“Kad god ovo pitanje stigne u Parlament, sporazum Vlade i Predsedništva o specijalnom sudu predstavljaće blanko ček Kosova zato što nemamo zvaničnih informacija, niti smo videli osnovu ovog suda, niti znamo njegov sastav, pravila, misiju a ni njegov cilj. Kakvo god glasanje u Skupštini za ovaj sud, predstavlja blanko ček, jer nemamo dovoljno materijala kako bi znali za šta se glasa”, kazao je Kurti.

U međuvremenu, šef EULEX-a na Kosovu Bernd Borkhard izjavio je da će ovaj specijalni sud biti kosovski, dok će se saslušanje svedoka vršiti van Kosova.

„Ovaj sud će imati sudije koje će nominovani i imenovani EULEX. Sud će imati samo jedan zadatak a to je istraga navoda iz izveštaja Dika Martija“, rekao je Borkhard.

Borkhard je saopštio i da će kosovske vlasti sledeće nedelje, paralelno sa specijalnim sudom, definisati i mandat ove misije, a kako bi imala osnovu da nastavi da deluje na Kosovu u oblasti vladavine prava. Borchard navodi da EULEX želi da okonča započete predmeta o ratnim zločinima, korupciji i organizovanom kriminalu.

Na osnovu novog mandata, policija, tužioci i evropske sudije će više sarađivati sa kosovskim vlastima što se tiče ratnih zločina, a van onih koji se pominju u izveštaju Dika Martija, čime će se eksluzivno baviti specijalni sud.

“Ilustrovano rečeno, kosovske institucije do sada su bile pored bazena, dok je EULEX plivao. Sada želimo da zajedno plivamo”, objasnio je on.
XS
SM
MD
LG