Dostupni linkovi

Skupština Kosova ratifikovala sporazum sa Srbijom


Skupština Kosova izglasala je u četvrtak Zakon o ratifikaciji prvog međunarodnog sporazuma o normalizaciji odnosa sa Srbijom. Zakon je usvojen sa 84 glasa "za", 3 "protiv", a 1 poslanik bio je uzdržan.

Pred početak i tokom skupštinske rasprave nekoliko stotina pristalica pokreta “Samoopredeljenje” protestovalo je blokirajući prilaze parlamentu kako bi onemogućili ulazak poslanika. Uhapšeno je 68 ljudi, a 17 policajaca je povređeno. Demonstranti su prethodno prosipali belu boju na policajce, koji su uzvratili suzavcem.

Sednica je dva puta bila prekidana - jednom zbog nedostatka kvoruma, jer su poslanici bili sprečeni da uđu u zgradu, a drugi put kada je predsednik Skupstine Jakup Krasniqi pozvao na glasanje oko amandmana na nacrt ovog zakona. Tada je lider Samoopredeljenja Albin Kurti, koji je ispred njega držao mapu podeljenog Kosova, iščupao mikrofon uz reči 'nema glasanja':

Sukob u Skupštini Kosova
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:46 0:00

Obezbeđenje je iz sale potom udaljilo poslanike Samoopredeljenja Visara Ymerija i Aljbanu Gashi koji su prethodno zauzeli mesta na kojima sede predsednik i potpredsednik skupštine.

Skupština je u četvrtak odlučivala o ratifikaciji Sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije koji su u aprilu u Briselu postigli premijeri dve zemlje, Hašim Tači i Ivica Dačić uz posredstvo visoke predstavnice Evropske unije Ketrin Ešton.

"Sporazum je u skladu sa ustavom. Otvara put stabilnosti Kosova i regionu. Otvara perspektivu za okončanje procesa priznanja i integraciju u evroatlantske", izjavio je on rekavši da sporazum potvrđuje jedinstven zakonski sistem.

Tači je dodao da će se kao rezultat ovog sporazuma prvi put nakon 14 godina u istom danu organizovati izbori na celoj teritoriji Kosova.

"Pozivam vas da glasate za ratifikaciju ovog sporazuma koji je prvi međunarodni sporazum za normalizaciju odnosa sa Srbijom", rekao je Tači.

Visar Ymeri iz Samoopredeljenja, čiji su govor ometali poslanici, izjavio je na sednici da se sporazumom amnestira ilegalna vlast na Kosovu.

"Deli se suverenitet između Kosova i Srbije", dodao je on. "Kosovo ne može doneti nikakvu odluku bez saglasnosti Srbije".

Američka ambasada u Prištini saopštila je da su ambasadorku Tracey Ann Jacobson i osoblje ambasade kada su pokušali da uđu u zgradu parlamenta zbog sednice okružili demonstranti iz redova Samoopredeljenja.

"Kao što smo rekli svim liderima, posebno Samoopredeljenju, - dok SAD poštuju pravo građana na slobodu govora i izražavanja, osuđujemo upotrebu nasilnih metoda u ometanju demokratskog procesa. Sloboda govora ne znači pravo da se ograniči sloboda kretanja drugih. Kontinuirano upotreba nasilnih metoda od strane Samoopredeljenja podriva reputaciju Kosova kao demokratije u razvoju", stoji u saopštenju.
XS
SM
MD
LG