Dostupni linkovi

Skupština Crne Gore skratila mandat, stvoreni uslovi za izbore


Sjednica crnogorske Skupštine, 26. jul 2012.
Sjednica crnogorske Skupštine, 26. jul 2012.
Skupština Crne Gore je donijela odluku o skraćenju mandata, čime su stvoreni uslovi za raspisivanje prijevremenih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori. Crnogorska vladajuća koalicija se odlučila na potez skraćenja mandata Skupštini zbog potrebe da se u fazu pregovora o članstvu u Evropskoj uniji uđe sa punim četvorogodišnjim mandatom.

Opozicija smatra da prijevremenim izborima vlast želi da preduprijedi nadolazeće teško ekonomsko vrijeme.

Osnovni razlog skraćenja mandata Skupštini Crne Gore je, prema obrazloženju poslanika vladajuće većine, da buduća Vlada i parlament dobiju puni mandat kako bi sprovodila nadolazeće obaveze kako prema građanima tako i u procesu pregovora o članstvu u Evropskoj uniji.

Demokratska partija socijalista kao jedan od predlagača je konstatovala da se radi o odgovornom i politički korektnom činu prema ukupnoj javnosti

"Predlažemo skraćenje mandata imajući u vidu činjenicu da se Crna Gora nalazi pred značajnim obavezama koje proizilaze iz već započetog procesa predpristupnih pregovora, smatrajući da će toj novoj zahtjevnoj integracionoj fazi najefikasnije odgovoriti i vlada i skupština u svom punom mandatu. Prijedlog o skraćenju mandata izraz je odgovornosti, a ne slabosti", rekao je šef poslaničkog kluba DPS Milutin Simović.

Na drugoj strani opozicione stranke koje su se usprotivile skraćenju mandata skupštini saopštile su da ta odluka nije produkt parlamentarnog konsenzusa, već da je vladajuća koalicija samoinicijativno u cilju sopstvene političke koristi planirala i sprovela odluku.

"NOVA neće glasati za odluku koju su predložile kolege iz DPS i SDP. Ta odluka trebalo je da bude rezultat konsenzusa u Skupštini Crne Gore. Mislimo da se takvom odlukom dodatno ponižava skupština koja je godinama od strane izvršne vlasti i drugih struktura bila tretirana kao ustanova nad kojom mogu svi da se iživljavaju i koja je služila u suštini za pokrivanje mnogih nedozvoljenih radnji", rekao je Andrija Mandić predsjednik Nove srpske demokratije.

Manipulacija vlasti i političke maskarade

Rasprava u parlamentu je pretvorena u predizbornu kampanju, međusobnim optužbama između vlasti i opozicije o efektima dosadašnje politike. Opozicione stranke su ponovile optužbe na račun vladajuće koalicije za lošu ekonomsku politiku i nedostatak borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije. Opozicija sumnja da će u izbornom procesu biti manipulacija vlasti, da će izborni ambijent biti nedemokratski, te da će biti zloupotreba državnih resursa i pritisaka na birače.
Igor Lukšić na konferenciji za novinare, 26. jul 2012.
Igor Lukšić na konferenciji za novinare, 26. jul 2012.

"Da li postoji iko u Crnoj Gori ko bi mogao da povjeruje da gospodin Milo Đukanović i njegov režim u Crnoj Gori mogu organizovati izbore u skladu sa evropskim, demokratskim standardima", upitao je Neven Gošović iz Socijalističke narodne partije.

Nebojša Medojević iz Pokreta za promjene rekao je:

"Znamo za vaš siguran glas, znamo đe vam je baza podataka, znamo đe vam je operativni centar. Znamo i kojoj vili vam stoje računari i kako komunicirate na dan izbora. Sve znamo. Upozoravamo sve koji učestvuju u izborima da je svaki uticaj na izbornu volju građana teško krivično djelo i da će morati zbog budućnosti naše djece da to kada jednom dođemo na vlast otvorimo. Da više nikad nikome ne padne na pamet da ucjenjuje samohranu majku da mora da glasa za DPS jer će u suprotnom izgubiti posao".

Iz Demokratske partije socijalista je poručeno da se opozicione stranke plaše izbora, da će izgubiti izbore i da su neargumentovane optužbe o mogućim manipulacijama zloupotrebama tokom izbora.

"Ti isti su pravili političke maskarade govoreći da oni sigurno dolaze na vlast samo im sadašnji režim to ne dozvoljava da učine na demokratski način, a istovremeno gatali koga će DPS nakon tih istih izbora dovesti na čelo vlade. Da li će predsjednik DPS da se vrati u državnu politiku. Priznajući time da su svjesni da će ponovo izgubiti, ma kada izbori bili, da su slabi i da ne smiju na crtu", kazao je Miodrag Vuković iz DPS-a.

Povodom izbora oglasio se i premijer Igor Lukšić na pres konferenciji koji je između ostalog saopštio da će građani ponovo podržati vladajuću koaliciju.

"Sve ukazuje u ovom trenutku da građani smatraju da je glasanje za tu koaliciju jedini racionalni izbor", naglasio je premijer.

Nakon skraćenja mandata skupštini predsjednik Filip Vujanović treba da raspiše izbore, a datum bi trebalo da bude određen nakon konsultacija sa političkim partijama. Procjenjuje se da će izbori biti održani sredinom oktobra.
XS
SM
MD
LG