Dostupni linkovi

Lekić na čelu opozicionog fronta Crne Gore


Miofrag Lekić objavljuje osnivanje Demokratskog fronta Crne Gore
Miofrag Lekić objavljuje osnivanje Demokratskog fronta Crne Gore
U Podgorici je osnovan Demokratski front koji će učestvovati na predstojećim izborima, ako budu demokratski i fer, i pokušati da se suprotstavi vladajućoj koaliciji DPS i SDP. To je saopštio lider fronta, nekadašnji šef crnogorske diplomatije i ambasador SRJ u Rimu Miodrag Lekić.

Kako su saopštili osnivači Demokratskog fronta, već od sjutra će se toj grupaciji pridružiti novi članovi.

I dalje ostaje dilema da li će SNP pristupiti frontu protiv vlasti.

„Da vas obavijestim da je danas potpisan Sporazum o formiranju Demokratskog fronta na osnovu odluka Predsjedništava NOVE i Pokreta za promjene. Za predsjednika Demokratskog fronta izabran je Miodrag Lekić“, rekao je lider Nove srpske demokratije (NOVA) Andrija Mandić.

Mandić je time označio početak djelovanja grupacije koja će, kako su saopštili njeni osnivači, učestvovati na izborima ako budu fer i demokratski. Osnivači Demokratskog fronta, NOVA i Pokret za promjene, pozivaju ostale političke partije, NVO i građane da im se pridruže u borbi za bolju Crnu Goru.

„Da konstituišemo jednu snažnu i moćnu političku organizaciju koja će se izboriti za fer i demokratske uslove na predstojećim izborima i koja će na tim izborima svojim programom, svojom listom, da se pojavi i traži podršku većinske Crne Gore, kako bi konstituisala novu i uspješniju vlast“, istakao je Mandić.

Lider Demokratskog fronta Miodrag Lekić biće i nosilac izborne liste fronta i predsjednički kandidat, ukoliko uz parlamentarne budu organizovani i izbori za predsjednika Crne Gore.

„Ja sam prihvatio tu ponudu. Osjećamo se spremnim da se prezentujemo javnosti i da se pojavimo u javnom, kulturnom i političkom životu, takođe i na izborima ukoliko oni budu fer i regularni“, navodi Lekić.

U Sporazumu o formiranju Demokratskog fronta piše da je to politički subjekt, osnovan s namjerom da učestvuje u političkom životu Crne Gore na demokratskim principima i poštovanju evropskih standarda.

Traži se podrška javnosti

Aktuelna vlast je Crnu Goru dovela do praga izdržljivosti, zadužila državu i omogućila cvjetanje organizovanog kriminala i korupcije. Taj sistem treba mijenjati, a lider Pokerta za promjene Nebojša Medojević uvjerava građane da je Demokratski front skup pojedinaca koji imaju kapacitet da mijenjaju takvo stanje stvari.

„I zato se bez lažne patetike osjećamo kao pokretači jednog novog patriotizma u Crnoj Gori , đe patriotizam neće značiti da stavite desnu ruku na srce a lijevu u džep građana nego će patriotizam značiti da sve svoje pojedinačne kapacitete, znanje, hrabrost, sposobnost stavimo u funkciju oporavka svoje države i u funkciju stvaranja nekog novog sistema koji je imperativ za sve nas“, ističe Medojević.

Nebojša Medojević
Nebojša Medojević
Osnivači Demokratskog fronta očekuju da im se narednih dana priključe i ostali društveni subjekti i pojedinci. Nijesu razgovarali sa SNP o pristupanju frontu već će tu odluku prepustiti ljudima iz te partije. Na pitanje kakve su im šanse na izborima sa ili bez SNP, lider te grupacije Miodrag Lekić ovako odgovara:

„Mi smo formirali jedno jezgro koje će izaći na izbore pod uslovom da su regularni sa ili bez SNP. Naša je težnja je da se bez arogancije pojavimo kao kredibilan, ozbiljan subjekat i mi mislimo da će to od strane javnosti biti prepoznato i nagrađeno. Kakav će rezultat biti ja stvarno ne znam u ovom trenutku.“

Za dio javnosti u Crnoj Gori sporna je biografija lidera Demokratskog fronta zbog činjenice da je tokom devedesetih godina bio šef diplomatije u Vladi Mila Đukanovića, a potom je krajem devedesetih tokom sukoba zvanične Podgorice sa režimom Slobodana Miloševića obavljao funkciju ambasadora Savezne Republike Jugoslavije u Rimu. Iz perioda NATO intervencije, ostala je upamćena njegova snažna odbrana Miloševićevog režima i njegovog djelovanja protiv Albanaca na Kosovu.

Lekić je 2004. pred održavanje referenduma prvi put najavio mogući povratak na političku scenu Crne Gore. Osuđivao je navodnu antisrpsku histeriju u Crnoj Gori. U vrijeme referendumske kampanje Lekić je bio otvoreno protiv nezavisnosti Crne Gore.
XS
SM
MD
LG