Dostupni linkovi

Đukanović raspustio Skupštinu Crne Gore


Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović raspustio je Skupštinu Crne Gore
Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović raspustio je Skupštinu Crne Gore

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović raspustio je 16. marta Skupštinu Crne Gore, a datum održavanja prijevremenih parlamentarnih izbora, prema Ustavu, trebalo bi da saopšti u petak 17. marta.

Đukanović je donio odluku nakon što aktuelna skupštinska većina, nije uspjela da formira novu niti da rekonstruiše postojeću Vladu kojoj je avgusta prošle godine izglasano nepovjerenje.

Raspuštanje Skupštine dolazi tri dana uoči predsjedničkih izbora zakazanih za nedjelju 19. mart, na kojima je Đukanović jedan od kandidata.

Iz Đukanovićeve Službe za informisanje, medijima je dostavljen Ukaz o raspuštanju Skupštine Crne Gore, koji je kako su naveli predsjednik donio na osnovu člana 92 tačka 3 Ustava Crne Gore.

Taj stav glasi: "Skupština se raspušta ukazom predsjednika Crne Gore."

Po raspuštanju Skupštine, izbori mogu biti održani najranije za 60, a najkasnije za 100 dana, što znači krajem maja ili u prvoj polovini juna.

Ovom epilogu prethodilo je nekoliko pokušaja parlamentarne većine, proruskog Demokratskog fronta, Demokrata i pokreta URA, da naprave novu Vladu.

Naime, nakon izglasavanja nepovjerenje Abazovićevoj Vladi pobjednici izbora iz avgusta 2020. godine, koji imaju tanku većinu u parlamentu, predložile su Miodraga Lekića za mandatara, što je Đukanović odbio jer u zakonskom roku nisu dostavljeni potpisi podrške.

Onda je parlamentarna većina promijenila Zakon o predsjedniku čime je, ustavnu nadležnost predlaganja mandatara, preuzela od predsjednika države i prebacila na Skupštinu.

Za mandatara su izglasali Miodraga Lekića koji je imao rok od 90 dana da sastavi Vladu . No on u tom roku nije uspio da za svoj predlog Vlade osigura podršku većine koja ga je predložila.

Na dan kad je taj rok istekao, 16.marta, Đukanović je raspustio Skupštinu . On je prethodno izmijenjeni Zakon o predsjedniku, okarakterisao neustavnim.

Međunarodni partneri, Sjedinjene Američke Države i Evropska unija, više puta su na parlamentarnu većinu apelovali da ne pokušava da formira Vladu na osnovu izmijenjenog Zakona jer bi imala sporan legitimitet.

Oni su se pozivali na negativno mišljenje Venecijanske komisije o tim promjenama.

Ustavni sud Crne Gore tek treba da ocijeni da li su izglasane promjene Zakona o predsjedniku u skladu sa Ustavom i to na incijativu Đukanovićevog savjetnika.

Paralelno sa Lekićevim naporima da sastavi Vladu i obezbijedi podršku većine koja ga je predložila za tu funkciju premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović je pokušavao da rekonstruiše svoju Vladu.

Nedostajao mu je jedan potpis podrške jer su iz Ujedinjene,stranke koja je dio parlamentarne većine.

Jedna od prvih reakcija na raspuštanje Skupštine stigla je iz prosrpskog i proruskog Demokratskog fronta, najače stranke parlamentarne većine.

Funkcioner DF Slaven Radunović ocijenio je očekivanim, što je Đukanović iskoristio šansu koju su mu dali djelovi parlamentarne većine, koji nijesu dozvolili da se formira nova Lekićeva ili rekostruiše Abazovićeva vlada.

Vlada premijera Abazovića, koja od gubitka povjerenja u parlamentu, vlada u tehničkom mandatu je druga vlada od izbora 2020. godine, na kojima je poslije gotovo tri decenije promjenjena vlast, a Đukanovićeva Demokratska partija socijalista otišla u opoziciju.

Prva Vlada nakon tih izbora Zdravka Krivokapića trajala je 14 mjeseci, a Abazovićeva nešto više od tri mjeseca.

Posljednji parlamentarni izbori održani su 30. avgusta 2020. godine.

Kad se raspišu parlamentarni izbori biće to šesti od obnove nezavisnosti 2006. godine. U tom periodu prijevremeni su održani dva puta – 2009. i 2012. godine.

XS
SM
MD
LG