Dostupni linkovi

Đukanović potpisao Zakon o predsjedniku, ali ga neće primjenjivati jer kaže da je neustavan


Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović potpisao ukaz kojim sporni Zakon o predsjedniku stupa na snagu, ali neće učestvovati u njegovoj primjeni.
Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović potpisao ukaz kojim sporni Zakon o predsjedniku stupa na snagu, ali neće učestvovati u njegovoj primjeni.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović 16. decembra potpisao je izmjene Zakona o predsjedniku, koji je ranije u Skupštini usvojila parlamentarna većina, proruskog Demokratskog fronta, Demokrata i pokreta URA premijera Dritana Abazovića.

On je saopštio da je potpisivanje ukaza o primjeni Zakona njegova ustavna obaveza, ali ne i sprovođenje tog Zakona.

"Odgovornost za primjenu ovog neustavnog Zakona snosiće oni koji su ga usvojili. Ja nemam namjeru na tome da učestvujem", rekao je Đukanović, precizirajući da ne želi da učestvuje u implementaciji, kako je ocijenio, neustavnog Zakona.

Prema Zakonu koji je potpisao, Đukanović bi trebalo da sprovede konsultacije sa partijama i mandat za sastav nove Vlade dodijeli kandidatu parlamentarne većine.

"Ne želim da se pridružim onima koji ruše Ustav i rade protiv države", rekao je Đukanović.

Ako on odbije da predloži mandatara, usvojeni Zakon podrazumijeva da parlamentarna većina preuzme taj dio njegovih ustavnih ingerencija.

Đukanović i opozicija na čelu njegovom Demokratskom partijom socijalista od početka su se protivili ovom zakonu smatrajući da je u pitanju "ustavni puč".

I preporuka Venecijanske komisije, savjetodavnog tijela Savjeta Evrope, je bila da se Zakon ne usvaja jer se "njime mijenjaju odredbe Ustava".

Evropska unija je od parlamentarne većine tražila da uvaži mišljenje komisije i povuče sporne izmjene Zakona.

Izmjene zakona predložio je proruski Demokratski front (DF), s ciljem da mandat za sastav nove Vlade dobije njihov kandidat Miodrag Lekić.

Šta je prethodilo usvajanju izmijenjenog Zakona o predsjedniku?

Nakon što je 20. avgusta Vladi Dritana Abazovića izglasano nepovjerenje parlamentarna većina je od Đukanovića tražila da za mandatara predložili Miodraga Lekića što je on odbio jer većina nije u zakonskom roku dostavila potpisanu podršku ovom zahtjevu.

Parlamentarna većina smatrala je da je tim potezom Đukanović prekršio Ustav.

Ustavni Sud, jedina institucija koja je mogla da preispita ustavnost Đukanovićeve odluka od septembra nema kvorum za odlučivanje jer umjesto sedam ima tri sudije.

Većina je onda izglasala izmjene Zakona o predsjedniku kojim ingerenciju predlaganja mandatara preuzima od Đukanovića.

On je odbio da ga proglasi i vratio ga Skupštini na ponovno odlučivanje. Skupština ga je ponovo izglasala 12. decembra, pa je po Ustavu Đukanović morao da ga proglasi. Nakon toga on se objavljuje u Službenom listu čime stupa na snagu.

Putevi izlaska iz krize

Potpisivanjem pomenutog Zakona stvaraju se pretpostavke za izlazak iz političke krize koju je, izazvao Đukanović ne dajući mandat pobjednicima izbora iz 2020. godine, saopštili su 15. decembra iz Demokratskog fronta.

Partije pobjednice avgustovskih izbora proruski Demokratski front, Demokrate i URA, smatraju da imaju stabilnu većinu i žele da Lekić sastavi novu Vladu, koja bi vodila Crnu Goru do izbora 2024. godine. Imaju 41 poslanika od 81 koliko ih je u parlamentu.

Opozicija na čelu sa Đukanovićem izlazu vidi u vanrednim parlamentarnim izborima.

Milo Đukanović: Nema prečice za EU
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:25:55 0:00

XS
SM
MD
LG