Dostupni linkovi

Skup u Sarajevu: Balkan treba popuniti prazninu u EU


Panel "Balkan i Europa"
U Sarajevu završen 26. Svjetski susret za mir, koji je održan pod motom "Naša je budućnost živjeti zajedno - Religije i kulture u dijalogu". U utorak je održano niz panela o različitim temama, na jednom od njih vjerski lideri predstavili su realnu sliku stanja u BiH.

Integracija zemalja Zapadnog Balkana u EU nema alternativu, teza je sa kojom se složila većina sudionika panela "Balkan i Europa".

Balkan je praznina u Evropskoj uniji i zemlje Balkana trebaju se potruditi da popune tu prazninu rekao je na početku panela generalni direktor za proširenje Evropske komisije Stefano Sanino. Govoreći o BiH naglasio je da ni jedna Mapa puta ne može zamijeniti želju da se pristupi Evropskoj uniji.

„Započeli smo dijaloge pristupa i sa Kosovom, Bosnom i Hercegovinom. 27. juna smo odlučili tu Mapu puta. Mi želimo da pomognemo ovaj proces. Pravna država i prava su glavni elementi na kojima radimo“, poručio je Sanino.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović kazao je da je budućnost regije u dijalogu, jer se tako najlakše rješavaju brojni problemi.

„Ovdje je dijalog uvijek imao posebnu vrijednost, ovdje je dijalog uvijek bio nužni instrument za savlađivanje unutrašnjih odnosa. Ovdje je dijalog, po mom viđenju, ono što bi međunarodna zajednica trebala da postigne“, istakao je Vujanović.

Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir poručio je da prisustvo različitih religija na ovim prostorima, koje su u prošlosti ostavljale negativne posljedice, u budućnosti treba preokrenuti u pozitivne efekte. Budimir smatra da BiH treba biti most na kojem će različiti graditi prisne odnose.

„Ovdje su još uvijek prisutni strah među ljudima, ucjene ljudi, ovdje se vrše pritisci na ljude – i to moramo prekinuti. Ja želim živjeti u zemlji i ostaviti u nasljeđe svojoj djeci i djeci cijele moje generacije zemlju koja će se dičiti najvišim standardima demokracije“, rekao je Budimir.

(FOTOGALERIJA: Završna ceremonija konferencije u Sarajevu)


Katolički pomoćni biskup Pero Sudar istakao je kako Evropska unija nije vrt ruža, nego da u tom vrtu postoje i problemi. Uprkos tome biskup Sudar kaže da je budućnost balkanskih zemalja teško zamisliva izvan zajednice evropskih naroda.

„Ono što mi se čini teško prihvatljivim i spojivim, jest obvezujuća ponuda radikalno liberalnoga odnosa prema istinama i vrijednostima, bez kojih je život pojedinaca i društava jedva moguć“, kazao je Sudar.

Jedna od panel-diskusija održanih u utorak pod nazivom "Sarajevo poslije 20 godina: od konflikta do susreta" pokazala je da je u BiH još uvijek prisutno i nerazumijevanje i različita poimanja bosanskohercegovačke društvene zbilje.

Dvoipolsatni panel završen je polemikom između episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Grigorija i reis-ul-uleme Mustafe ef. Cerića.

 • 16x9 Image

  Mirna Sadiković

  Radila na OBN televiziji, u sarajevskoj redakciji "Nezavisnih novina", a 2001. postaje dio ekipe RSE. Obrađuje političke i ekonomske teme. Uređuje radijske emisije, kao i magazin TV Liberty.

 • 16x9 Image

  Ivan Katavić

  Novinarstvom se profesionalno bavi od 2005. godine kada je postao član redakcije sarajevskog dopisništva RSE. Najčešće obrađuje teme iz života običnih ljudi, kulture i sporta.

 • 16x9 Image

  Zvjezdan Živković

  Magistar komunikologije. Izvještava o kulturi, socijalnim temama i eurointegracijama. Kreira multimedijalne sadržaje i uređuje portal Balkanskog servisa RSE.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG