Dostupni linkovi

Skup u Prištini: Uloga medija sve važnija


Ilustracija
Ilustracija
Uloga medija u modernom društvu je sve važnija, izjavili su u ponedeljak američki ambasadori u Prištini i Skoplju, Trejsi Džejkobson i Paul Volers.

Na konferenciji “Mediji i društvena kohezija” na kojoj učestvuju predstavnici medija sa Kosova i iz Makedonije, ambasadorka Džejkobson je naglasila važnost uloge u društvu.

“Novinarstvo nikada nije bilo važnije nego što je sada, kada je u toku eksplozija socijalnih medija. Mediji danas nisu samo oni tradicionalni, kao što su novine, TV ili radio, već postoje brojni mediji koji se prenose putem interneta ili online medija”, kazala je ambasadorka Džejkobson.

Ona je dodala da kako bi njihova uloga imala pozitivan uticaj na društvo, potrebno je objektivno novinarstvo.

Ambasador SAD-a u Skoplju, Paul Volers istakao je da se novinari na Kosovu i u Makedoniji suočavaju sa sličnim problemima, pošto pripadaju zemljama sa novom demokratijom i zemljama koje su u izgradnji.

„Obe zemlje se suočavaju sa istim problemima i pritiscima, a naročito mediji, nezavisno da li se govori o društvenim problemima, etničkim tenzijama, korupciji i drugo. Pritisak koji vlade vrše nad novinarima i urednicima je realan, kao i ekonomska kriza sa kojima se suočava većina medija", rekao je ambasador Volers.

Različitosti koje postoje i na Kosovu i u Makedoniji, nastavio je ambasador, važne su jer donose kulturni, društveni i istorijski napredak. Ali te razlike, etničke, verske ili društvene, mogu zloupotrebiti ličnosti koje žele da prouzrokuju neslaganja među zajednicama, kazao je on. Upravo tada dolazi do izražaja odgovorno novinarstvo, dodao je Volers.

Američke diplomate su ocenile da je od velike važnosti i korišćenje novih mogućnosti koje nudi današnja tehnologija, a kako bi se informisala javnost. O takvim mogućnostima, novinari iz Prištine i Skoplja imaće prilike da saznaju tokom konferencije koja traje tri dana.
XS
SM
MD
LG