Dostupni linkovi

Skupština RS: Inzko da podnese izvještaj o radu OHR-a u roku od 90 dana


Valentin Inzko, visoki predstavnik u BiH
Valentin Inzko, visoki predstavnik u BiH

Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) traži od visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, Valentina Inzka, da podnese izvještaj o provođenju civilne implementacije mirovnog sporazuma od 1995. - 2020. godine.

Rok za dostavljanje tog izvještaja Skupštini na razmatranje je 90 dana, navodi se u usvojenom zaključku NSRS.

Inače, Ured visokog predstavnika u BiH (OHR) otvoren je 1995. godine, pa Narodna skupština RS ovim traži izvještaj o radu svih bivših visokih predstavnika.

Također, 2. februara je visoki predstavnik u BiH uputio pismo predsjedniku i šefovima svih klubova u NSRS u kojem traži da se u roku od tri mjeseca ponište povelje koje je ova Skupština dodijelila osobama osuđenim za ratne zločine. ​O Inzkovom zahtjevu NSRS nije raspravljala.

Zahtjev za podnošenje izvještaja je tačka koju je, u ime Kluba Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), stranke Milorada Dodika, predložio šef tog kluba Igor Žunić.

U obrazloženju se navodi kako je Republika Srpska za potpisivanje Dejtonskog sporazuma 29. augusta 1995. godine "ovlastila Saveznu Republiku Jugoslaviju (čija prava i obaveze je preuzela Republika Srbija)" čime je postala indirektni potpisnik Dejtona.

Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske, rekao je kako je ovakvim zahtjevom potrebno zauzeti politički stav.

“Ja mislim da se svi slažemo da nam takav jedan izvještaj treba. Da li će ga podnijeti ili neće to je sad njegova stvar, ali budite sigurni da će to da se posmatra i u Savjetu bezbjednosti i kod nekih naših prijatelja i u samom OHR-u i u stranim ambasadama”, rekao je Višković.

Poslanici NSRS su na sjednici 17. februara usvojili i Odluku o usvajanju plana parcelacije za auto-put Banjaluka-Prijedor. Zbog njegove izgradnje, na području Prijedora predviđeno je rušenje 80 objekata, a Banjaluke 157 objekata.

Mještani povratničkog naselja Kozarac (Grad Prijedor, sjeverozapad Bosne i Hercegovine) u kojem većinom žive Bošnjaci usprotivili su se na protestima 8. februara Planu parcelizacije, te zatražili izmještanje trase autoputa kroz njihovo naselje.

XS
SM
MD
LG