Dostupni linkovi

Dodik: Novi visoki predstavnik nepoželjan u Republici Srpskoj


Ako bude imenovan novi visoki predstavnik reći ćemo mu da nije poželjan i da nećemo da sarađujemo s njim: Milorad Dodik

Član predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je u subotu, 6. februara, u Banjaluci da ukoliko bude izabran novi visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosni i Hercegovinu da to predstavlja nastavak pravnog nasilja.

„Republika Srpska (RS - entitetu u Bosni i Hercegovini), u skladu sa Aneksom X, nije pitana oko toga i smatram da je to nelegitiman prijedlog. Ako bude imenovan novi visoki predstavnik reći ćemo mu da nije poželjan i da nećemo da sarađujemo s njim. Ako kaže RS treba vratiti vojsku, sudstvo, indirektne poreze hoćemo razgovarati, a o svemu drugom nećemo. Može da dođe ko god hoće“, izjavio je Dodik.

Početkom ove godine pojavile su se informacije da bi trenutnog visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini austrijskog diplomatu Valentina Incka, koji ovu funkciju obnaša od 1. marta 2009. godine mogao zamijeniti neko drugi.

Njemačka federalna vlada (Bundeskabinett) je 20. januara 2021. potvrdila zvaničnu kandidaturu Christiana Schmidta (63) za poziciju novog visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (BiH).

Funkcija visokog predstavnika sa statusom diplomatske misije u Bosni i Hercegovini je uspostavljena u skladu s Aneksom 10 Općeg okvirnog sporazumom za mir u Bosni i Hercegovini, poznatijeg kao Daytonski mirovni sporazum, koji je dogovoren 21. novembra 1995. u vojnoj bazi u američkom Daytonu, a potpisan 14. decembra 1995. u Parizu.

Visoki predstavnik OHR-a ima ovlasti nadgledanja provedbe i “konačnu interpretaciju” Sporazuma o civilnoj provedbi mirovnog rješenja.

XS
SM
MD
LG