Dostupni linkovi

Skupština Republike Srpske odbacila Deklaraciju o položaju Srba u Crnoj Gori


Zasedanje skupštine Republike Srpske
Zasedanje skupštine Republike Srpske

Skupština Republike Srpske (RS) nije usvojila Deklaraciju o položaju srpskog naroda u Crnoj Gori, koju je predložio poslanik u Klubu Srpske demokratske stranke (SDS) Nebojša Vukanović.

U Deklaraciji se izražava "duboka zabrinutost zbog položaja Srba u Crnoj Gori i učestalih primjera kršenja osnovnih ljudskih i građanskih prava srpskog naroda".

Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori traži povlačenje Zakona o slobodi vjeroispovijesti, usvojenog u decembru 2019. godine, zbog, za nju, sporne odredbe o imovini vjerskih zajednica.

Zakon propisuje da vjerske zajednice moraju da dokažu vlasništvo nad crkvenom imovinom u Crnoj Gori koja se sagrađena do 1918. godine. Ukoliko takvih dokaza nema, ta imovina će se smatrati državnom, propisano je novim zakonom.

Usvajanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti bilo je povod litije i u bh. entitetu RS, pored protesta SPC i litija u Crnoj Gori, te protesta u Srbiji.

U Istočnom Sarajevu u nedjelju naveče, 16. februara, održan je skup podrške Srpskoj pravoslavnoj crkvi i vjernicima u Crnoj Gori. Na skupu su se mogle čuti parole "Cetinje i Podgorico, pozdravlja vas Istočno Sarajevo; Lovćene i Durmitore, pozdravlja vas Jahorina i Romanija".

Moleban je služio mitropolit dabrobosanski Hrizostom. Mitropolit je u obraćanju vjernicima istakao da je podrška "istinski bratska i crkvena, jer svaki Srbin koji je prisutan ima biološke veze sa braćom u Crnoj Gori, a crkvena jer su uvijek bili, jesu i biće jedna i jedinstvena Srpska pravoslavna crkva".

XS
SM
MD
LG