Dostupni linkovi

'Ne da(vi)mo Školj' protiv urbanizacije budvanskog ostrva


Učesnici protesta su u srijedu popodne isplovili barkama do ostrva
Učesnici protesta su u srijedu popodne isplovili barkama do ostrva

“Ne da(vi)mo Školj” – poruka je građana sa protesta zbog urbanizacije budvanskog ostrva. Učesnici protesta su u srijedu popodne isplovili barkama do ostrva i simbolično ga konvojem povezali sa Starim gradom, kao neraskidivu vezu Budvana sa Školjem.

“Tražimo od Vlade i Skupštine Crne Gore da vrate amandman koji smo podnijeli peticijom da se na ostrvu Sv.Nikola (Školj) ne grade hotel i marina, već da ostane onakav kakav je sad, park-šuma”, saopšteno je na protestu.

Nećemo moći da priđemo ostrvu, da se okupamo a da nas neko ne poćera, kao što su već počeli da nas ćeraju sa ostalih plaža: Protest građana Budve zbog gradnje na Školju i svetom Nikoli
Nećemo moći da priđemo ostrvu, da se okupamo a da nas neko ne poćera, kao što su već počeli da nas ćeraju sa ostalih plaža: Protest građana Budve zbog gradnje na Školju i svetom Nikoli

Protest je organizovala nevladina organizacija “Porat Budva-Pizana”, koja okuplja mahom starograđane, ribare i vlasnike barki, a podržalo ih je nekoliko stotina građana. Među onima mlađe generacije je Nenad Bugarčić.

“Još ako nam budu uzeli ostrvo, ne ostaje nam ništa. Jer, nećemo moći da priđemo ostrvu, da se okupamo a da nas neko ne poćera, kao što su već počeli da nas ćeraju sa ostalih plaža”.

Budvani su početkom ljeta pokušali da peticijom, koju je potpisalo oko 5.000 građana a podržala lokalna vlast, amandmanski utiču na Plan obalnog područja, prije nego je usvojen u Parlamentu. Međutim, neuspješno. Plan je izglasan, čime je omogućeno vlasnicima ostrvske zemlje da grade smještajne objekte i marinu sa 500 turističkih kreveta i 150 vezova. Može li protest sada uticati na izmjenu plana? U NVO smatraju da može, jer Plan obalnog područja treba dalje da razvijaju detaljni urbanistički planovi.

“Svi mi imamo neko svoje imanje, ali ne možemo da gradimo na primjer osam spratova, nego nam je određeno tri ili četiri. Znači, može i njemu da se odredi limit, da se ne ide na neku veliku urbanizaciju, nego da se prave bungalovi, sportski tereni, šetališta i sl. I da Školj koristimo svi”, kaže predsjednik Skupštine NVO “Porat Budva – Pizana” Ranko Bagarić.

Učesnici protesta su u srijedu popodne isplovili barkama do ostrva i simbolično ga konvojem povezali sa Starim gradom
Učesnici protesta su u srijedu popodne isplovili barkama do ostrva i simbolično ga konvojem povezali sa Starim gradom

Među učesnicima protesta srećemo i jednog budvanskog Norvežanina. Stig Buršu je kupio stan s pogledom na ostrvo.

“U Budvi sam svake godine od 2003. Kad ujutru pogledam kroz prozor, vidim Svetog Nikolu. I volio bih da to jarko zeleno ostrvo ostane kao što je danas. Ne želim da ga naruži soliter ili hotel”.

Ko je Taksin Šinavatra?
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:24 0:00

Budvansko ostrvo je velikim dijelom u privatnom vlasništvu. Ranije je objavljeno da među vlasnicima ima građana i preduzeća iz Budve i Crne Gore, neke parcele su prodate Rusima, a oko 37,000 kvadrata od prošle godine posjeduje i bivši tajlandski premijer Taksin Šinavatra, osuđen u toj zemlji zbog korupcije, koji posjeduje i crnogorski pasoš. Mještani vjeruju da “planove o betonizaciji ostrva diktiraju njegovi interesi”.

Riječ je o dijelu ostrva koje je tokom poslednje dvije decenije mijenjalo vlasništvo srpskih biznismena Nenada Đorđevića i Stanka Subotića. Obojica su najavljivala gradnju na Školju, a najbizarnija je bila ideja prezentovana tokom Subotićevog vlasništva: da se izgradi pasarela iznad mora, koja bi povezala ostrvo i Stari grad.

Budvani podsjećaju da je Školj u svim planovima od 1945. godine bio park-šuma. “To su poštovale sve vlasti i stručnjaci, sve dok državna privatizacija nije favorizovala lični interes nad opštim dobrom ijavnim interesom”, saopšteno je iz Mjesne zajednice Stari grad i NVO Porat Budva-Pizana.

Ukoliko se ne uspije spriječiti betonizacija ostrva, Školj mora kupiti opština, smatra Tiho Fabris, predstavnik NVO.

“Borićemo se svim pravnim sredstvima protiv betonizacije ostrva, jer izgleda da ćemo i mi, i naša djeca i unučad, gledati more samo s Brajića. Nama neće biti omogućen pristup nigdje”.

Školj je jedina preostala autentična prirodna cjelina na području Budve, na kojem postoji i crkvica Sv. Nikole s kraja 11. vijeka.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG