Dostupni linkovi

Poslije odluke Ustavnog suda čeka se povratak bošnjačke djece u školu u Konjević Polju


Jedan od roditelja vjeruje da će Ministarstvo prosvjete i kulture RS i OŠ „Petar Kočić“, provesti odluku Ustavnog suda BiH i da će se djeca od septembra naredne školske godine vratiti u područnu školu u Konjević Polju (ilsutrativna fotografija)
Jedan od roditelja vjeruje da će Ministarstvo prosvjete i kulture RS i OŠ „Petar Kočić“, provesti odluku Ustavnog suda BiH i da će se djeca od septembra naredne školske godine vratiti u područnu školu u Konjević Polju (ilsutrativna fotografija)

„Vjerujte da sam od dragosti plakao”, kaže Vehid Dedić iz Konjević Polja, na istoku Bosne i Hercegovine (BiH) nakon što je Ustavni sud BiH 23. juna odlukom utvrdio diskriminaciju u obrazovanju djece povratnika Bošnjaka u to naselje.

Vehidov dvanaestogodišnji sin već šest godina prinuđen je da u školu ide u edukativni centar u Novoj Kasabi, udaljenoj oko šest kilometara od mjesta u kojem živi, jer u matičnoj školi nije dozvoljeno izučavanje bosanskog jezika i nacionalne grupe predmeta.

Nastavu pohađa sa još 126 kolega učenika u edukativnom centru, a sve finansira Vlada Kantona Sarajevo (KS).

Vehid je jedan od roditelja koji su podnijeli apelaciju Ustavnom sudu BiH, na presudu Vrhovnog suda Republike Srpske (RS) kojom se negiralo postojanje diskriminacije u pristupu obrazovanju za učenike bošnjačke povratničke zajednice u Konjević Polju kod Bratunca, u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska (RS).

Ustavni sud BiH, 23. juna, je na osnovu apelacije grupe roditelja učenika iz Područne škole Konjević Polje pri Osnovnoj školi (OŠ) “Petar Kočić” u obližnjem mjestu Kravica, poništio odluku Vrhovnog suda RS iz 2018. godine kada je prijedlog za reviziju odbijen kao neosnovan.

Ustanovljeno je da je tužena strana, odnosno, škola i Ministarstvo prosvjete i kulture RS-a, diskriminisala apelante na jezičkoj i etničkoj osnovi.

“Smatram da ta politizacija treba da stane jednom i da se krene u normalan život. Katastrofalno je ono kroz šta smo mi roditelji prošli, ali ponosan sam nakon odluke Ustavnog suda BiH da je nad bošnjačkom djecom vršena diskriminacija”, ističe Vehid Dedić u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Vehid kaže i kako vjeruje da će Ministarstvo prosvjete i kulture RS i OŠ „Petar Kočić“, provesti odluku Ustavnog suda BiH i da će se djeca od septembra naredne školske godine vratiti u područnu školu u Konjević Polju.

On vjeruje, „da sva djeca, bez obzira kojoj naciji pripadaju imaju pravo na izučavanje nacinalne grupe predmeta“.

Odluka Ustavnog suda BiH njemu i ostalim roditeljima je važna i vjeruju da će biti provedena.

Osmogodišni proces za obrazovanje na maternjem jeziku

Borba za prava djece povratnika u Konjević Polju u RS traje od 2013. godine kada djeca bošnjačke nacionalnosti nisu krenula u školu, jer su se njihovi roditelji pobunili što im nije omogućena nacionalna grupa predmeta.

Osnovni sud u Srebrenici je još 2017. godine usvojio i u cijelosti prihvatio tužbene zahtjeve grupe roditelja đaka iz Područne škole Konjević Polje, pri OŠ "Petar Kočić" u Kravici. Utvrđeno je da su osnovna škola i Ministarstvo prosvjete i kulture RS diskriminirali apelante na jezičkoj i etničkoj osnovi.

Diskriminacija se ogledala u uskraćivanju prava na obrazovanje na maternjem bosanskom jeziku, uz pravo da svoj maternji jezik zovu bosanskim jezikom, a ne bošnjačkim, kako im je to nuđeno, te pravo da u procesu obrazovanja koriste nastavne udžbenike na bosanskom jeziku.

Okružni sud u Bijeljini je nakon toga uvažio žalbu škole i Ministarstva prosvjete RS i prvostepenu presudu preinačio tako što je tužbeni zahtjev u cijelosti odbio. Predmet je poslat na Vrhovni sud RS-a, koji je 30. oktobra 2018. godine prijedlog za reviziju odbio kao neosnovan. Tu je odluku poništio Ustavni sud BiH.

U školi čekaju instrukcije

Direktor OŠ “Petar Kočić”, Stanko Tomić, za RSE kaže kako je iz medija čuo za odluku Ustavnog suda BiH. Očekuje da će pravni zastupnik škole uskoro dostaviti konačnu presudu, nakon čega će od Ministarstva prosvjete i kulture RS, tražiti instrukcije o daljem postupanju.

“Očekujem da ću to dobiti što prije, kako bih mogao da znam šta raditi od septembra i predstojeće školske godine”, kaže on.

Za svaku školu u RS, prema njegovim riječima, zaduženo je Ministarstvo prosvjete i kulture tog entiteta i direktor ne može sam provesti ili osporiti odluku. Tomić kaže da je škola spremna, da, ukoliko to Ministarstvo naloži, bošnjačkoj djeci omogući izučavanje nacionalne grupe predmeta.

„Naravno, svi ti učenici su bili i pohađali našu školu u Konjević Polju, tako da mi u svakom smislu ispunjavamo uslove i prostorne i sve druge kapacitete da bismo mogli sve te učenike primiti nazad“, dodaje Tomić.

Odluku Ustavnog suda BiH u Ministarstvu prosvjete i kulture RS, kažu, ne mogu komentarisati, jer je još nisu dobili. Sličan pisani odgovor za RSE stigao je i iz Vrhovnog suda tog entiteta. Oni navode da će po prijemu odluke Ustavnog suda za dalje postupanje biti zadužen neko od sudija ovog suda.

Obrazovni sistem u BiH: Segregacija učenika i fizičke barijere
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:39 0:00

Kako su bošnjačka djeca sedam godina završavala školu?

Djeca bošnjačkih povratnika iz Konjević Polja i okolnih sela već sedmu godinu pohađaju instruktivnu nastavu u edukativnom centru u Novoj Kasabi, napravljenom u prostorijama Islamske zajednice BiH u tom mjestu.

Od 2017. godine za nastavu je zadužena sarajevska OŠ Malta. Predaje im 18 nastavnika i učitelja koji dolaze iz Sarajeva, Olova i Kladnja.

Trenutno, instruktivnu nastavu pohađa 127 učenika, koji svakog juna polažu ispite kako bi dobili svjedočanstva po nastavnom planu i program Kantona Sarajevo, koji je preuzeo finansiranje od 2019. godine i iz budžeta godišnje odvaja oko 600.000 konvertibilnih maraka (oko 300.000 eura) za tu svrhu.

Asmir Hasičić, direktor sarajevske OŠ Malta kaže da je cilj svega bio da se prevaziđe diskriminacija koju je "Republika Srpska nametnula bošnjačkoj povratničkoj manjini u tom entitetu".

„Prije svega u izučavanju vlastitog jezika na način na koji čovjek želi da se deklariše, a to je da se zove bosanski jezik i književnost, a ne neke izmišljene varijante poput bošnjački itd koje su se nametale. Također, činjenica da su mogli izučavati svoju historiju, geografiju, svoju kulturu“, kaže on za RSE.

Rifet Muhić je koordinator nastave za djecu organizovane u Novoj Kasabi. Za RSE kaže da im Odluka Ustavnog suda znači mnogo i da pokazuje da su roditelji djece koji su zahtijevali da uče na maternjem jeziku bili u pravu.

Nastavnici koji dolaze u Novu Kasabu, kako kaže za RSE, nemaju organizovanog prevoza, pa im je Vijeće roditelja iz Konjević Polja obezbijedilo smještaj u jednoj privatnoj kući gdje tokom radne sedmice živi najveći broj nastavika i učitelja. Neki plaćaju i privatni smještaj u okolnim mjestima.

Prije nego što je Kanton Sarajevo preuzeo finansiranje, nastavnike je plaćalo federalno Ministarstvo za raseljena lica.

„Mogu reći da je većini nastavnika teško. Nastavnici su pojedini ostavljali porodice, pa budu dole četiri-pet dana, pa se opet preko vikenda vrati do Sarajeva. Ali eto, borba i želja za upornost i istrajnost, nadam se da će uroditi plodom“, kaže Muhić.

Federano ministarstvo za izbjegla i raseljena lica nastavilo je da plaća prevoz za učenike koji u Novu Kasabu stižu kako iz Konjević Polja tako i iz okolnih povratničkih sela.

Diskriminacija u obrazovanju Bošnjaka u RS

Direktor sarajevske OŠ Malta Asmir Hasičić govoreći o posljednjoj odluci Ustvanog suda BiH u korist roditelja i učenika iz Konjević polja, podsjeća na slučaj škole u Vrbanjcima, koji su dobili presudu Ustavnog suda, nakon čega je identičnu presudu donio i Vrhovni sud RS.

„Ta glasi da djeca imaju pravo, da izučavaju svoj bosanski jezik, da imaju pravo na nacionalnu grupu predmeta, da imaju pravo da to pohađaju u svojim matičnim školama u RS. I čak presuda je predvidjela da nastavnici koji će to predavati će biti nastavnici povratnici bošnjačke nacionalnosti koje će RS morati plaćati. To je presuda Vrhovnog suda RS za Vrbanjce. Još ni tu presudu nisu implementirali. Znači ne priznaju ni vlastiti sud“, kaže Hasičić.

Osnovni sud u Kotor Varoši, na sjeverozapadu BiH, je 7. septembra 2020. godine donio je Rješenje o prinudnom izvršenju presude kojom se uvodi nacionalna grupa predmeta bošnjačkoj djeci u OŠ „Sveti Sava“ u Vrbanjcima kod Kotor Varoši.

Rješenje je donijeto na osnovu odluke koju je 2019. godine donio Vrhovni sud Republike Srpske (RS).

Roditelji učenika iz ove škole, poput onih u Konjević Polju, sedam godina su vodili pravnu borbu kako bi njihova djeca mogla pohađati nastavu po bosanskom planu i programu.

Prema podacima Ustavnog suda BiH za diskriminaciju u obrazovanju ovaj sud donio je devet odluka. Dvije se odnose na pravo na obrazovanje na maternjem jeziku i to za školu u Konjević Polju i za školu u Vrbanjcima.

Ostale odluke tiču se diskriminacije u sistemu obrazovanja u RS i kantonima u Federaciji BiH, organiziranje škola na etničkom principu, apelaciju lica s posebnim potrebama. Sud je u jednoj od odluka 2016. godine odbio zahtjev za ocjenu ustavnosti prve rečenice člana 7. stav 1. Ustava Republike Srpske u dijelu koji glasi: „jezik bošnjačkog naroda“.

Sve odluke, Ustavnog suda BiH, kako je rečeno za RSE, donešene zbog diskriminacije u obrazovnom sistemu su provedene, osim odluke vezane za školu u Konjević Polju koja je donešena 23. juna.

Rok za provođenje te odluke je 60 dana.

XS
SM
MD
LG