Dostupni linkovi

Sud: Prinudno izvršenje presude za nacionalnu grupu predmeta u Kotor Varoši


Jedna od osnovnih škola u BiH, arhivska fotografija

Osnovni sud u Kotor Varoši (bh. entitet Republika Srpska) je 7. septembra donio Rješenje o prinudnom izvršenju presude kojom se uvodi nacionalna grupa predmeta bošnjačkoj djeci u Osnovnoj školi „Sveti Sava“ u Vrbanjcima kod Kotor Varoši.

To je za Radio Slobodna Evropa (RSE), u utorak 8. septembra, potvrdio advokat roditelja djece Bošnjaka iz Vrbanjaca, Haris Kaniža.

Riješenje je donijeto na osnovu odluke koju je 2019. godine donio Vrhovni sud Republike Srpske (RS).

Kaniža je podsjetio da je još u decembru 2019. godine Vrhovni sud RS usvojio tužbeni zahtjev učenika bošnjačke nacionalnosti i njihovih roditelja iz Vrbanjaca, utvrdivši diskriminaciju učenika, povredu prava na obrazovanje i nejednak tretman u odnosu prema drugoj djeci u ovom bosanskohercegovačkom (bh.) entitetu.

Tom presudom je naloženo kotorvaroškoj OŠ “Sveti Sava”, kojoj pripada i područna škola “Vrbanjci”, da uvedu nacionalnu grupu predmeta (bosanski jezik i književnost, istorija, geografija, priroda i društvo) po bosanskom nastavnom planu i programu Zeničko-dobojskog kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Osim toga, prema rješenju Vrhovnog suda RS bilo je potrebno da OŠ “Sveti Sava” u Kotor Varoši u školskoj godini 2020/21. na tim predmetima zaposli ili angažuje nastavnika povratnika.

Prema Kanižinim riječima, kako pravosnažna odluka Vrhovnog suda nije provedena, reagovali su i advokati djece i roditelja, te su podnijeli prijedlog za izvršenje presude Vrhovnog suda RS.

Osnovni sud u Kotor Varošu prihvatio je prijedlog advokata, te najavio novčane kazne školi i entitetu ako u roku koji im je dao ne ispune navedene obaveze.

Škola ima pravo na prigovor na rješenje o prinudnom izvršenju presude tog suda u roku od osam dana po prijemu, ali prigovor ne zaustavlja tok izvršnog postupka, objasnio je Kaniža.

Inače, podsjetimo da je pravosnažna odluka Vrhovnog suda RS trebalo da bude provedena u roku od 30 dana od dana kada je donijeta, odnosno od 5. decembra 2019.

Već sedam godina traje pravna borba bošnjačke djece i roditelja da se nastava izvodi po bosanskom planu i programu.

XS
SM
MD
LG