Dostupni linkovi

Udruženje SKOJ traži zabranu neonacističkog koncerta u Beogradu


Ilustrativna fotografija

Udruženje “Savez komunističke omladine Jugoslavije” (SKOJ) zatražilo je 20. februara zabranu koncerta muzičarke iz Švajcarske Eviger Šturm (Ewiger Sturm) u Beogradu, zbog toga što izvodi pesme sa neonacističkom tematikom.

U saopštenju objavljenom na Fejsbuku, SKOJ je ocenio da je reč o neonacističkom ženskom solo projektu koji izvodi obrade rasističkih i ksenofobnih RAC (Rok protiv komunizma) bendova, koračnicu 33. SS divizije sačinjene od francuskih dobrovoljaca i "razne druge numere ekstremno desničarske sadržine".

Ta muzičarka izvodi i baladu posvećenu Janu Stjuartu Donaldsonu (Ian Stuart Donaldson), preminulom osnivaču međunarodne neonacističke skinhed mreže 'Krv i čast', koja svoju aktivnu podružnicu ima i u Srbiji, naveo je SKOJ, i dodao da je planirano da koncert bude održan 12. marta u beogradskom "Klubu 451”.

“Klub 451” se nalazi u beogradskoj opštini Vračar. Najava koncerta se može naći i na Telegram kanalu ovog kula.

Iz objava na ovoj društvenoj mreži se vidi da "Klub 451" organizuje događaje na kojima učestvuju predstavnici ekstremno desnih organizacija poput “Srbske akcije”.

Prema javno dostupnim podacima, “Klub 451” je kao udruženje građana osnovan avgusta 2021. godine, a kao oblast ostvarivanja ciljeva navodi “očuvanje tekovina srpske i evropske kulture”.

Zastupnik udruženja je Marko Gajinović, član ekstremno desničarske grupe Nacionalni srpski front, o kojoj je Radio Slobodna Evropa ranije pisao.

SKOJ navodi da će, u slučaju da vlast ne zabrani koncert, “pozvati rodoljubivu i antifašističku javnost” da na dan koncerta okupi na koncertu ispred “Kluba 451”.

Podsetimo, oktobra 2020. godine neonacističke grupe su planirale da održe koncert u zgradi BIGZ-a u Beogradu, u čast Jana Stjuarta Donaldsona.

Nakon reakcije javnosti koncert nije održan.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG