Dostupni linkovi

Sjevernokorejski nuklearni čvor


TV objava sjevernokorejskog povlačenja iz pregovora
TV objava sjevernokorejskog povlačenja iz pregovora

Sjeverna Koreja je najavila da se povlači iz međunarodnih pregovora o nuklearnom razoružanju. Režim Kim Jog Ila je tako izrazio svoje nezadovoljstvo saopćenjem Vijeća sigurnosti UN koje je jednoglasno osudilo lansiranje sjevernokorejske rakete početkom mjeseca. Komunističke vlasti najavile su obnovu rada nuklearnog postrojenja u Yongbyonu. Uslijedile su i brze reakcije velikih sila koje pozivaju Pyongyang da se uzdrži od naglih odluka i da nastavi raditi na razoružanju korejskog poluotoka.

Ministarstvo vanjskih poslova u Pyongyangu saopćilo je da odlučno odbacuju “nepravednu akciju Ujedinjenih naroda”. Svjetska organizacija se prema Pyongyangu umiješala u unutarnje stvari suverene države i "ozbiljno povrijedila ponos" sjevernokorejskog naroda. Klasična retorika mogla se najprije čuti preko državne televizije gdje je objavljeno kako više nema potrebe za nastavkom šestostranih pregovora i istodobno je najavljeno da će nuklearka u Yongbyonu koja je zatvorena po dogovoru šest država (Sjeverne i Južne Koreje, Japana, Kine, Rusije i Sjedinjenih Država) nastaviti s radom.

Promatrači smatraju da će se komunistički režim ipak vratiti pregovorima jer bi novim sankcijama zemlja postala još više izolirana od ostatka svijeta. Valja podsjetiti da je Pyongyang pristao na zatvaranje svojih nuklearnih postrojenja 2007. godine u zamjenu za milijun tona nafte, drugih energenata, ali i hrane za izgladnjelo stanovništvo.

Robert A. Wood
Nakon odluke o bojkotu pregovore odmah su reagirale države članice pregovaračkog tima. Kina i Japan su pozvali na suzdržanost. Sjedinjene države su i prije najave o izlasku iz pregovora pozvale Sjevernu Koreju da nastavi šestostrane pregovore. Glasnogovornik State Deprtmenta Robert Wood je istaknuo da će Washington upotrijebiti sva sredstva kako bi sjevernjake uvjerio da se vrate pregovaračkom stolu i kako bi se nastavio proces denuklearizacije.

I ruski ministar vanjskih poslova Sergei Lavrov je izjavio kako se nada da će usprkos emotivnim reakcijama, šestostrani razgovori biti nastavljeni i da je uvjeren kako će se kretati prema cilju o kojem su se svi dogovorili, denuklearizaciji korejskog poluotoka.

Pojedini eksperti ističu da bi, bez obzira na riječi iz Ilovog laboratorija, Pyongyangu trebalo najmanje godinu dana, da vrati svoj nuklearni program na razinu kakav je bio ranije. Neki smatraju da Pyongyang blefira i da bi ga za pregovore mogla vratiti nova izdašna ekonomska pomoć. No, ipak kada je riječ o Sjevernoj Koreji povijest pokazuje da su predviđanja nezahvalna, pa oni suzdržaniji ostavljaju mogućnost da Kim Jong Il nastavi sa razvojem nuklearnog oružja.
XS
SM
MD
LG