Dostupni linkovi

Skoplje razmatra ideju Zelenskog za rehabilitaciju ukrajinske djece i vojnika


Stevo Pendarovski, predsjednik Sjeverne Makedonije i Volodomir Zelenski, predsjednik Ukrajine, Tirana, 28.2.2024.
Stevo Pendarovski, predsjednik Sjeverne Makedonije i Volodomir Zelenski, predsjednik Ukrajine, Tirana, 28.2.2024.

Balkanske države, uključujući Sjevernu Makedoniju, da pomognu u rehabilitaciji djece iz Ukrajine i ranjenih ukrajinskih vojnika, inicijativa je o kojoj je predsjednik Ukrajine Volodomir Zelenski razgovarao s predsjednicima Sjeverne Makedonije i Crne Gore Stevom Pendarovskim i Jakovom Milatovićem na samitu Ukrajina - Jugoistočna Evropa koji je održan u Tirani 28. februara.

Prijedlog ukrajinskog predsjednika uslijedio je nakon što je Hrvatska 2023. godine, odlukom Vlade, počela liječiti ranjene Ukrajince u svojim zdravstvenim ustanovama.

Pendarovski: Ideja je načelno prihvatljiva

Zelenski je na svom profilu na društvenoj mreži X podijelio video susreta s Pendarovskim na marginama samita u Tirani. U kraćim dijelovima razgovora se čuje da dvojica predsjednika razgovaraju o mogućnostima da se uz pomoć balkanskih zemalja uspostavi rehabilitacijski centar za ranjene ukrajinske vojnike i ukrajinsku djecu.

"Lideri su takođe razgovarali o stvaranju rehabilitacijskog centra za ranjene ukrajinske vojnike i djecu poginulih veterana uz učešće balkanskih zemalja. Ako nam prijatelji pomognu, možemo razgovarati o koaliciji za rehabilitaciju. Biće mnogo važno ako naši balkanski prijatelji mogu pomoći da se organizuje takvu platforma uz učešće različitih zemalja", rekao je Zelenski u objavi na web stranici ukrajinskog predsjednika nakon sastanka s Pendarovskim u Tirani.

Iz Kabineta Pendarovskog za Radio Slobodna Evropa (RSE) rečeno je da se razgovara o prvom prijedlogu premijera Hrvatske i predsjednika Crne Gore, s obzirom na to da te dvije zemlje već imaju iskustva i kapacitete za rehabilitaciju od ratnih dejstava devedesetih godina.

"Ideja je načelno prihvatljiva za nas, pri čemu je potrebna konkretna razrada detalja, za šta će biti zadužene vlade zemalja koje će dati saglasnost da zemlje učestvuju u ovom programu", rečeno je za RSE iz kabineta Pendarovskog.

O realizaciji ove ideje za rehabilitaciju vojnika iz Ukrajine u odgovarajućim zdravstvenim i rehabilitacijskim centrima treba da se izjasni i Vlada Sjeverne Makedonije.

"Na osnovu koordinacije s kabinetom predsjednika, koji je učestvovao u ovoj raspravi, ideja je načelno prihvatljiva, dok je potrebna konkretna razrada detalja, što će biti odgovornost vlada zemalja koje će dati suglasnost za učešće u ovom programu", kažu iz Vlade za RSE.

Samit za Ukrajinu: Zelenski i Rama upozoravaju na rizike iz Rusije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:10 0:00

O istoj temi, rehabilitaciji i liječenju ukrajinskih vojnika, Zelenski je razgovarao i s predsjednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem, takođe u okviru samita Ukrajina – Jugoistočna Evropa u Tirani.

"Imao sam sastanak sa predsjednikom Jakovom Milatovićem i zahvalio sam Crnoj Gori na gostoprimstvu Ukrajinaca koji su izbjegli od rata. Takođe smo razgovarali o liječenju i rehabilitaciji ukrajinskih vojnika u Crnoj Gori", napisao je Zelenski u objavi na društvenoj mreži X.

Ukrajinska ambasada: Razmatra se i slična mogućnost za djecu

Ambasada Ukrajine i makedonske vlasti trenutno razmatraju i mogućnost rehabilitacije djece iz Ukrajine u Sjevernoj Makedoniji. Riječ je o djeci iz ranjivih kategorija i održavanju treninga za djecu sportaše iz Nikopoljskog okruga u Dnjepropetrovskoj oblasti, rekli su za RSE iz Ambasade Ukrajine.

Pojašnjavaju da se navedeni region nalazi u neposrednoj blizini zone vojnih akcija i "pod svakodnevnim je granatiranjem s teritorije Ukrajine koje je privremeno okupirala zemlja agresor Rusija".

"Imajući u vidu da u Nikopoljskom regionu nikada ne prestaje upozorenje na zračnu opasnost, problem razvoja djece koja su lišena normalnog obrazovnog procesa, kulture i sporta posebno je akutan. Stoga ćemo biti iskreno zahvalni relevantnim institucijama i organizacijama Sjeverne Makedonije na prilici da realizujemo ovakvu inicijativu", odgovorili su za RSE iz ukrajinske ambasade.

Ambasada se obraćala sa molbom makedonskoj strani oko mogućnosti uključivanja u proces obnove Ukrajine. Konkretno, prema odgovoru ambasade za RSE, ukrajinska strana ponudila je da se razmotri mogućnost provedbe inicijative za obnovu ili rekonstrukciju infrastrukturnih objekata u Kijevskom regionu. O tome je razgovarano tokom posjete Ukrajini 15. juna 2022. premijera Albanije Edija Rame i tadašnjeg premijera Crne Gore Dritana Abazovića, kojem se online pridružio i tadašnji premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski.

Pomoć i od hrvatskih veterana

Inicijativa Zelenskog da zatraži, kako ju je nazvao, balkansku koaliciju za pomoć ranjenim ukrajinskim vojnicima, potekla je od primjera Hrvatske.

U martu 2023. Vlada Republike Hrvatske donijela je odluku o pružanju pomoći u liječenju i rehabilitaciji ranjenih osoba iz Ukrajine u Republici Hrvatskoj. Nakon liječenja u zdravstvenoj ustanovi, upućeni su u rehabilitacijske centre za veterane.

"Imajući u vidu naša iskustva iz Domovinskog rata, Hrvatska je spremna podijeliti svoje znanje, stručnost i iskustvo kako bi pružila medicinsku pomoć ranjenima iz Ukrajine”, poručili su tada iz hrvatske Vlade.

Hrvatska je do sada primila nekoliko grupa ranjenih Ukrajinaca.

"Jedina smo članica EU koja je, nažalost, imala Domovinski rat, koja je imala iskustva s teškim ranjenicima, a naše medicinsko osoblje ima iskustva s ratnim ranama", rekao je tada potpredsjednik Vlade Tomo Medved.

Ranjenici koji su stigli u Hrvatsku imaju status osoba pod privremenom zaštitom, te time imaju ista prava kao i druga raseljena lica u Hrvatskoj. Osim liječnika, pomogli su im i hrvatski vojni invalidi, kroz druženje i razgovor.

WHO: Rehabilitacija potrebna više nego ikad

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ukazala je 2023. godine da je Ukrajini ima hitnu potrebu za više rehabilitacijskih centara. WHO je naznačila da od ruske invazije potreba za rehabilitacijom nikada nije bila veća u Ukrajini i susjednim zemljama.

Prema podacima WHO-a, od početka rata nekoliko hiljada ljudi u 25 zdravstvenih centara dobilo je fizikalnu rehabilitaciju. To je postignuto humanitarnim koridorima, dodatnom edukacijom medicinskog osoblja i nabavom dodatnog medicinskog materijala.

Neki Ukrajinci s povredama glave, opekotinama, prelomima i amputacijama kojima je potrebna specijalizirana medicinska pomoć i fizička rehabilitacija prisiljeni su putovati u susjedne zemlje kako bi dobili njegu. Prema WHO-u, povrede dobijene za vrijeme rata mogu dovesti do katastrofalnih i dugotrajnih fizičkih i psihičkih komplikacija.

"Prepreke koje smo vidjeli uključuju ciljane napade na zdravstvene ustanove, manje dostupnih zdravstvenih radnika zbog raseljavanja, smanjen javni prijevoz, poremećene lance snabdijevanja i nestašice struje. Međutim, zdravstvene vlasti i partneri, uključujući WHO, pronalaze načine za jačanje rehabilitacijskih napora na nacionalnom nivou", rekao je 7. marta dr. Satiš Mišra, tehnički službenik za invalidnost, rehabilitaciju, palijativnu i dugoročnu njegu u Regionalnoj kancelariji WHO-a za Evropu.

Spašavanje ranjenika očima lekara u Ukrajini
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:16 0:00

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je 25. februara da su 31.000 ukrajinskih vojnika i deseci hiljada civila ubijeni od početka ruske invazije prije dvije godine.

"Nije 300.000, niti 150.000, kako su lagali (ruski predsjednik Vladimir) Putin i njegov prevarantski krug. Ali ipak, svaki od tih gubitaka za nas je velika žrtva", rekao je Zelenski na konferenciji za medije u Kijevu na drugu godišnjicu ruske invazije na Ukrajinu.

Zelenski je rekao da neće govoriti o broju povrijeđenih, pozivajući se na sigurnosne razloge.

Čini se da je taj broj prvi službeni broj mrtvih ukrajinskih vojnika. Posljednji put Kijev je govorio o broju borbenih gubitaka krajem 2022., kada je pomoćnik predsjednika Mihailo Podoljak rekao da je ubijeno 10.000 do 13.000 ukrajinskih vojnika.

Zelenski tvrdi da je Rusija izgubila 180.000 vojnika koji su ubijeni i 500.000 da ima ranjenih u ratu, što je mnogo više od drugih procjena, ali te podatke je nemoguće provjeriti.

Rusija ne objavljuje svoje vojne gubitke.

U međuvremenu, Ukrajina nastavlja razgovore sa zapadnim partnerima o osiguranju oružja i "kontinuitetu podrške".

Ukrajina čeka novi paket vojne pomoći od 60 milijardi dolara od Sjedinjenih Američkih Država, što je Kongres blokirao.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG