Dostupni linkovi

U Hrvatsku stiglo 19 ukrajinskih ranjenika


Hrvatske službe Hitne pomoći na aerodromu čekaju da preuzmu ukrajinske ranjenike, 26. travanj 2023.
Hrvatske službe Hitne pomoći na aerodromu čekaju da preuzmu ukrajinske ranjenike, 26. travanj 2023.

U Hrvatsku je, u pratnji obitelji iz Ukrajine, stiglo 19 ranjenih osoba koje će biti zbrinute u zdravstvenim ustanovama radi daljnjeg liječenja i rehabilitacije, izvijestilo je u srijedu, 26. travnja, Ministarstvo hrvatskih branitelja.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

"Provedbom ove aktivnosti hrvatska Vlada nastavlja ustrajno i dosljedno iskazivati potporu ukrajinskom narodu, kako u političkom, diplomatskom, vojnom, tako i u humanitarnim smislu“, navodi se u priopćenju.

Ministarstvo dodaje da će "sve osobe ostvariti status osoba pod privremenom zaštitom te sukladno zakonskim propisima i prava kao i druge raseljene osobe u Republici Hrvatskoj“.

Podsjećajući na iskustvo Domovinskog rata, iz Ministarstva su priopćili da je Hrvatska spremna podijeliti svoje znanje, stručnost i iskustvo.

Hrvatska Vlada je sredinom ožujka donijela Odluku o pružanju pomoći u liječenju i rehabilitaciji ranjenih osoba iz Ukrajine u Republici Hrvatskoj, a ona uključuje prijem, trijažu, liječenje i rehabilitaciju.

U Ministarstvu kažu da su uvjereni u uspješnost liječenja i poboljšanje zdravstvenog stanja pristiglih ranjenika.

Rusija je pokrenula invaziju na Ukrajinu 24. veljače 2022. godine.

Ni Ukrajina ni Rusija ne objavljuju brojke o žrtvama.

Međutim, u prosincu 2022. godine Mihail Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, rekao je da je od početka invazije poginulo između 10.000 i 13.000 ukrajinskih vojnika.

U dokumentima koji su procurili iz Pentagona nedavno, pominje se da je broj ranjenih ukrajinskih vojnika više od 100.000.

Te podatke nije potvrdila ukrajinska strana.

XS
SM
MD
LG