Dostupni linkovi

Skopske muke s jedinim gradskim prevozom


Autobusi u Skoplju
Autobusi u Skoplju

Kada je prevoz u pitanju u glavnom gradu Severne Makedonije nema puno izbora. Osim autobusnog, Skoplje gotovo da i nema drugog javnog gradskog prevoza.

Metro je "misaona imenica", izgranja tzv. autobusnog metroa stala je prije nego što je i počela, a željeznica je toliko spora da je ne mogu koristiti ni oni koji se kreću u predgrađima gdje ima voz. Vožnja taksijem je takođe opcija, ali s rastom cijena postaje i luksuz.

Tako da, htjeli ne htjeli, autobusi su trenutno jedini izbor za stanovnike glavnog grada da javnim prevozom dođu na posao, u školu ili da obave neki posao u Skoplju.

Kako je organizovan autobusni prevoz u Skoplju?

Centralna jezgra su autobusi Javnog gradskog saobraćajnog poduzeća - JSP Skoplje. Zvanično JSP na popisu ima 378 autobusa, barem prema posljednjem izvještaju o radu firme objavljenom u septembru ove godine.

Međutim, kažu da ih je u voznom stanju oko 300 i da se redovno puštaju u saobraćaj. Ovi autobusi sada saobraćaju na svim linijama u gradu.

Skoplje bez gradskih autobusa, vozači traže platu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:45 0:00

Do prije nekoliko sedmica gradom je saobraćalo stotinjak autobusa privatnih prevoznika, u okviru takozvanog linijskog prevoza u Skoplju.

Neki od njih su jedini držali linije, poput one s brojem 23 koju su nakon puštanja u promet prije dvije decenije vozili isključivo privatni prevoznici. Neke druge linije su držali i privatnici i JSP zajedno, kao što su linije pod brojevima 9 i 22.

Privatnici su okupljeni u udruženja "Mak ekspres" i "Sloboda prevoz". Na javnom pozivu koji je prošle godine u decembru objavio Grad Skoplje, dobijaju posljednju dvogodišnju dozvolu za linije koje ionako drže godinama.

Kako su podijeljene autobusne linije?

Grad sklapa ugovore, a JSP kontroliše cijeli sistem. U objavi koju je Grad Skoplje objavio prošle godine u decembru, linije koje se dodjeljuju privatnicima podijeljene su u dva paketa, praktično po jedan za dvije postojeće kompanije.

Kako se navodi u saopštenju, za prvi paket od 11 linija prevoznik bi trebao imati minimalno 55 autobusa plus 16 u rezervi, dok su za drugi paket od 5 linija potrebna 32 autobusa plus 9 u rezervi.

Iz JSP Skoplje za RSE su kazali da prema njihovoj statistici "Mak ekspres" vozi na linijama sa 26 vozila, a "Sloboda prevoz" sa 52. Iz "Slobode prevoz" tvrde da imaju 131 autobus, a "Mak ekspres" 77.

Integracija privatnih prevoznika u zajednički tarifni sistem naplate s JSP-om izvršena je prije šest godina, nakon što su prije nekoliko decenija funkcionisali odvojeno. JSP je štampane karte prodavao na svojim blagajnama ili u autobusima, a kod privatnih prevoznika plaćalo se gotovinom, direktno u autobusu.

Kako je funkcionisao sistem naplate karata?

Nakon što je integrisani sistem postao operativan, iste karte su počele važiti i u privatnim i JSP autobusima. Tada su prvi put uvedene elektronske karte "Skopska" koje se mogu kupiti i nadopuniti na punktovima JSP-a, a isti čitači ugrađeni su u sve autobuse.

Ostavljena je mogućnost da se karta može kupiti i u autobusu gotovinom, no građani destimilisani da to rade zbog veće cijene. Cilj je bio da vozači ne budu prodavači karata, nego da se koncentrišu na svoj posao, na vožnju.

Tako sada građani karte uglavnom kupuju i nadoplaćuju preko JSP punktova ili plaćaju putem telefona, a Grad prevoznicima naplaćuje po prijeđenom kilometru. I tu se pojavio problem s dugovima.

Za to Grad prebacuje novac JSP-u Skoplje, koji zauzvrat mora platiti privatnim prevoznicima. U međuvremenu JSP tone u dugove, a raste i dug privatnim prevoznicima. Trenutno JSP ima dug prema "Sloboda prevozu" od milion eura, a prema "Mak ekspresu" od 300.000 eura.

U čemu je problem?

Kad je ponestalo novca, počeli su i problemi, a poklopili su se s promjenom gradske vlasti i smjenom direktora u JSP Skoplje, dvojice od prošlog novembra, kada je započeo mandat gradonačelnice Danele Arsovske.

Prvi put se dogodilo da jednog dana Skoplje ostane bez gradskog prevoza zbog štrajka vozača JSP-a, jer im nisu isplaćene plate. Problem je riješen prenamjenom oko 2 miliona eura iz budžeta Grada Skoplja za plate u JSP-u. To se događalo krajem septembra.

Krajem oktobra štrajkovali su vozači iz "Mak ekspresa" tražeći promjenu linija koje voze zajedno s JSP-om, poput broja 19 koji vozi do Šutke, pa su mnogi mještani ostali bez prevoza.

Problem je riješen tako što je Grad "Mak ekspresu" oduzeo licencu za prevoz, a rupe u voznom redu popunio vlastitim autobusima u terminima u kojim su vozili privatnici.

I na kraju, u drugoj polovini novembra, prestali su voziti i autobusi "Sloboda prevoza", uz zahtjev da im se preko JSP Skoplje isplati novac koji im Grad duguje. I u ovom slučaju "rupe" su se pokušale popuniti autobusima JSP-a, ali s obzirom na veliki broj linija, gužve i dugo čekanje na autobus postali su nova stvarnost za građane.

Trenutno voze samo autobusi JSP-a. Tako su oni koji žive u Čentu (dio grada) prvi put vidjeli "državnu 23-ojku". Dogovor sa privatnim prevoznicima "Mak ekspres" i "Sloboda prevoz" raskinut je zbog "neispunjavanja obveza".

Iz Grada sada kažu da se radi na novom javnom pozivu na koji će se postojeći prevoznici moći direktno i pojedinačno prijaviti za dobijanje autobusne linije. Do sada su to mogli činiti samo zajedno, preko firmi za linije u paketu. Novi ugovori, kako je najavila Arsovska, imat će i nove uslove, prije svega u dijelu ekoloških standarda.

Privatni prevoznici, s druge strane, zatražili su ostavku Arsovske i za 2. decembar su najavili blokadu autobusima u dijelu Skoplja, na području bulevara "Ilindenska".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG