Dostupni linkovi

Protest prevoznika u Skoplju: Došli autobusima ispred Vlade da traže novac za plate


Protest ispred Vladine zgrade u Skoplju, 19. oktobar 2022.
Protest ispred Vladine zgrade u Skoplju, 19. oktobar 2022.

Deo zaposlenih u Javnom saobraćajnom preduzeću "Skoplje"(JSP) i deo rukovodstva preduzeća protestovali su ispred zgrade Vlade u Skoplju zbog neisplaćenih plaća.

Oni su sa nekoliko gradskih autobusa 19. oktobra blokirali bulevar ispred zgrade Vlade u znak upozorenja da "njihov problem treba što prije riješiti".

Zaposleni u JSP-u nisu primili platu za septembar i već su najavili štrajk. Rukovodstvo JSP-a i nadležni Grad Skoplje kažu da je za to kriva Vlada, koja kompaniji duguje skoro dva miliona evra, što Vlada negira. Pored toga, i pojedine opštine imaju dugovanja prema JSP-u.

Protest prevoznika ispred zgrade Vlade
Protest prevoznika ispred zgrade Vlade

Ukoliko danas (19. oktobar)ne dobiju septembarsku platu, zapretili su da će sutra sa porodicama protestovati ispred sedišta javnog preduzeća.

U međuvremenu, u znak protesta, rukovodstvo JSP-a i Grada Skoplja izašlo je ispred Vlade i nju okrivilo za potraživanja koje JSP ne može naplatiti.

Sindikati u JSP-u u ponedeljak su upozorili zbog kašnjenja plata. Tada je rukovodstvo JSP-a saopštilo da će zaposleni narednih dana dobiti zasluženu platu i da neće dozvoliti da građani Skoplja ostanu bez javnog prevoza.

"Zaposleni u JSP-u su gladni. Gladni su i oni i njihove porodice", rekao je Mićo Stojanovski predsednik jednog od sindikata u JSP.

Javni prevoz JSP-a svakodnevno koristi na desetine hiljada građana glavnog makedonskog grada.

Nakon što su jutros autobusi JSP-a povučeni iz saobraćaja zbog anonimne dojave o bombi u jednom od autobusa, nastao je dodatni haos u javnom gradskom prevozu.

Iz policije je saopšteno da je osoba koja je prijetila otkrivena i privedena, te da se radi o zaposleniku JSP-a. Autobusi su nakon policijske provjere vraćeni na redovne gradske linije.

XS
SM
MD
LG