Dostupni linkovi

Makedonski nikad dovršeni slučajevi korupcije


Vlada predvođena SDSM-om nije sprečila Gruevskog (na fotografiji levo) da pobegne, a Mijalkovu (na fotografiji desno) je omogućeno da slobodno šeta.
Vlada predvođena SDSM-om nije sprečila Gruevskog (na fotografiji levo) da pobegne, a Mijalkovu (na fotografiji desno) je omogućeno da slobodno šeta.

Bivši i sadašnji makedonski funkcioneri, iako optuženi ili osuđeni, i dalje su na slobodi, jer suđenja protiv njih traju dugo. Međunarodna zajednica poziva na snažniju borbu protiv korupcije. Vlada, pred 9. decembar koji se obležava kao međunarodni Dan borbe protiv korupcije, obećava mere.

Šest godina nakon što je tadašnje makedonsko Specijalno javno tužilaštvo – SJO otvorilo istragu u slučaju "Trezor" za nabavku opreme za prisluškivanje, Apelacioni sud je poništio presude optuženima.

Predmet koji je trajao godinama ponovo je vraćen na ponovljeno suđenje. Ključni optuženi, bivši šef Uprave za bezbednost i protivobavještajne poslove (UBK) Sašo Mijalkov je na slobodi, iako je osuđen na više od 20 godina zatvora za više predmeta koji su vođeni protiv njega.

Samo Specijalno javno tužilaštvo je nastalo nakon što je u tom vreme opozicioni Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) na čelu sa Zoranom Zaevim obelodanio aferu prisluškivanja. Objavljeni su prisluškivani razgovori koji su ukazali na korupciju u visokim krugovima vlasti.

Afera je rezultirala protestima takozvane "Obojene revolucije" koja je srušila vladu na čelu sa premijerom Nikolom Gruevskim.

Niz istraga SJO ređao se zatim pod nazivima "Titanik", "Trezor", "Tvrđava", "Imperija" i drugi.

Međutim, SJO je ukinuto u junu 2020. godine, kada je donesen novi zakon o Javnom tužilaštvu, a tome je prethodila presuda šefici SJO Katici Janevoj. Osuđena je na sedam godinia zatvora u slučaju "Reket", zbog zloupotrebe službenog položaja i ovlašćenja.

Iako je slučajeve SJO preuzelo novoformirano državno tužilaštvo, neki od njih nikada nisu rešeni, uprkos insistiranju međunarodne zajednice. Brojni bivši funkcioneri koji su uključeni u slučajeve SJO su na slobodi.

Nikola Gruevski nije otišao u zatvor, već je pobegao u Budimpeštu, gde je dobio politički azil.

Ostali glavni akteri afere prisluškivanja i korupcijskih skandala, poput bivšeg ministra transport i veza Mileta Janakieskog koji ima rekordni broj optužbi, često su u sudnici, ali ne i iza rešetaka. Od tadašnjih ministara, samo ministarka unutrašnjih poslova Gordna Jankulovska služi zatvorsku kaznu zbog slučaja "Tenk".

Korupcijska afera aktuelne vlasti

Vlada predvođena SDSM-om, iako je preuzela upravljanje državom i radi na slučajevima korupcije kroz pravosuđe, nije sprečila Gruevskog da pobegne, a Mijalkovu je omogućeno da slobodno šeta.

Sada se suočava i sa optužbama za korupciju u svojim redovima. Bivših generalni sekretari ste stranke Dragi Raškovski i Muhamed Zekiri optuženi su i suđenje je u toku. Raškovski se sa još šest osoba tereti za nezakonitu nabavku softvera za potrebe Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP). Zekiri je optužen da je bez sprovođenja javne nabavke zaključivao ugovore za konsultantske usluge za potrebe Vlade.

Pozivi na pojačanu borbu protiv korupcije

Za to vreme kritike međunarodne zajednice za borbu protiv korupcije u Sjevernoj Makedoniji u poslednjem periodu su sve glasnije.

Američka ambasadorka Angela Ageler (Angela Aggeler) saopštila je da Vašington šalje tim u Severnu Makedoniju za agresivniji pogled na korumpirane osobe u vlasti, kako sadašnje tako i prošle.

"Sektor pravde u Severnoj Makedoniji je potrebno više istraga i krivičnog gonjenja kako bi se pokazalo da niko nije iznad zakona", napisala je ambasadorka Ageler na Tviteru.

Ambasador Nemačke Anke Holštajn istakla je da će napredak Severne Makedonije na putu ka Evropskoj uniji (EU) u velikoj meri zavisiti od uspešnog suzbijanja korupcije.

Slučajevi o kojim je Radio Slobodna Evropa izvestio

Radio Slobodna Evropa već je pisao o nizu slučajeva vezanih za korupciju u Severnoj Makedoniji.

O tome da se među 150 zaposlenih u Agenciji za elektronske komunikacije nalaze žene, ćerke i sinovi sadašnjih i bivših funkcionera, kao i bivši narodni poslanik. U protekle četiri godine broj zaposlenih u ovoj ustanovi povećan je za 20 novih ljudi.

Zatim, da Državni elektroprenosni sistem MEPSO troši više od 600.000 evra godišnje za plate za oko 50 nepotrebnih zaposlenih. To su podaci Regulatorne komisije za energetiku. MEPSO kaže da imaju puno posla, pa im treba više zaposlenih. MEPSO je operator prenosa električne energije sa najviše zaposlenih po kilometru mreže u regionu. Broj zaposlenih se godinama povećava.

Tu je i slučaj ukradene medicinske opreme iz bolnice u Severnoj Makedoniji koja je završila na Kosovu, u rukama biznismena Dritona Šukija povezanim sa političarima iz obe zemlje.

Istraga kosovske i makedonske policije treba da utvrdi kako je ukradena medicinska oprema iz bolnice završila u rukama ovog biznismena iz Skoplja koji posluje na Kosovu i u Severnoj Makedoniji. Šuki, vlasnik poliklinike "Avicena KS" u Prištini, kako je 17. novembra saopštila kosovska policija, saslušan je i osumnjičen je da je počinio krivično djelo kupovinom medicinskog sredstva za koje se sumnja da je ukradeno u Skoplju.

Još jedna korupcijska priča je o tome kako Rudarsko-energetski kombinat REK Bitola godinama raspisane tendere dodeljuje kompaniji Kompakt MSF. Vlasnica te kompanije i njen suprug ujedno su i zaposleni u REK Bitola i imaju veze sa vladajućom partijom SDSM.

Uprkos mogućem sukobu interesa, njihovo poslovanje sa REK Bitola nije prestalo. Zahvaljujući plodnoj saradnji sa rudarsko-energetskim kombinatom, kompanija je prikupila oko milion i 900.000 evra, prema računici potpisanih ugovora objavljenih na elektronskom sistemu javnih nabavki.

Obećanja Vlade

Nakon kritika, Vlada je najavila da će se boriti protiv korupcije tako što će obezbediti nesmetan rad institucija, obraćajući pažnju na integritet i profesionalizam onih koji vode institucije i političku volju.

"Ono što je odgovornost Vlade jeste da obezbedi nezavisno funkcionisanje svih istražnih, tužilačkih i pravosudnih organa u zemlji, a mi to činimo obezbeđivanjem nezavisnog budžeta. Drugo, kroz izradu zakona koji regulišu tu oblast koji su usaglašeni sa EU, neki od tih zakona su već usvojeni, a neki blokirani zbog blokade opozicije. I treće, veoma je važan neselektivni pristup korupciji", rekao je premijer Dimitar Kovačevski.

Posle prošlogodišnjeg najlošijeg rezultata i 111. mesta na listi po percepciji korupcije, ove godine Severna Makedonija je napredovala za 24 mesta. Prema izveštaju Transparensi internešenela, Severna Makedonija se ove godine nalazi na 87. mestu od 180 zemalja sveta sa 39 indeksnih poena. Najbolji rezultat u protekloj deceniji je imala 2014. godine, kada je bila 64. na svetu sa 45 indeksnih poena.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG