Dostupni linkovi

Izvještaj EU o Sjevernoj Makedoniji traži provođenje zakona, a ne ad hoc rješenja


Jedna od sjednica Sobranja, ilustracija
Jedna od sjednica Sobranja, ilustracija

Potrebna je efikasna implementacija postojećeg zakonodavstva, umjesto pokretanja ad hoc inicijativa, navodi se, uz ostalo, u nacrtu izvještaja Evropske komisije o Makedoniji, u koji je Radio Slobodna Evropa (RSE) imao uvid.

Sjeverna Makedonija je umjereno pripremljena po gotovo svim kriterijima, navodi se u nacrtu izvještaja Evropske komisije koji će biti objavljen u srijedu. Jedino u ekonomskim kriterijumima je dobar napredak, a u usaglašenosti države sa evropskom spoljnom i bezbednosnom politikom postoje jako dobri rezultati.

U izvještaju se navodi da je rad parlamenta bio narušen političkom podjelom koja je odgodila usvajanje mnogih zakona. Potrebno je dobro planiranje i konsultacije kako bi se ograničilo donošenje zakona po hitnom postupku, a poslanička pitanja bi trebala biti češća.

"Potrebni su odlučni napori da se uvrdi dinamika za reforme i i pridruživanje u procesu pregovora s EU. Potreban je poseban fokus kako bi se osigurala efikasna provedba postojećeg zakonodavstva, umjesto pokretanja ad hoc inicijativa", navodi se u izvještaju.

Ohridski sporazum se i dalje sprovodi, a međuetnički odnosi se ocjenjuju kao stabilni.

Iz EU su naveli da civilno društvo i dalje igra važnu ulogu u procesu donošenja odluka i praćenju aktivnosti države. Međutim, potrebna je veća transparentnost i inkluzivnost u donošenju odluka.

Nadzor nad radom tajnih službi

U izvještaju se navodi da su izvršene reforme u službama bezbjednosti, ali je potrebno ojačati kapacitete za parlamentarni nadzor nad radom tajnih službi.

Kasni se sa usvajanjem zakona o službenicima u administrciji i zakona o radnicima u javnom sektoru.

"Državna komisija za sprečavanje korupcije bila je proaktivna u rješavanju slučajeva nepotizma, kronizma i političkog uticaja u procesu zapošljavanja u javnom sektoru i imenovanju članova nadzornih i upravnih odbora", navodi se u izvještaju.

Usklađenost sa EU veoma dobra, posebno oko Ukrajine

Što se tiče usklađenosti Makedonije sa vanjskom i sigurnosnom politikom Evropske unije, zabilježen je veoma dobar napredak, pri čemu je zemlja u potpunosti stala na stranu EU u odnosu na rusku invaziju na Ukrajinu.

"Time je Sjeverna Makedonija pokazala da može biti pouzdan partner", navodi se u izvještaju.

Treba više novca i ljudi za borbu protiv korupcije

Pravni sistem je postigao određeni stepen pripremljenosti i umjereno je pripremljen. Počela je priprema nove reforme pravosuđa, koja mora biti sistematičnija. Pravosuđe je pokazalo da je posvećeno zaštiti svog integriteta i nezavisnosti, navodi se u izvještaju.

Za prevenciju i borbu protiv korupcije država je postigla određeni nivo pripremljenosti i umjereno je pripremljena.

"Nastavljeni su predmeti koje je pokrenulo bivše Specijalno javno tužilaštvo, utvrđujući odgovornost za nezakonito prisluškivanje", navodi se u izvještaju.

Za veliki broj predmeta, kako se navodi, postoje prvostepene presude, a pokrenuti su i postupci protiv visokih vladinih funkcionera.

U javnom tužilaštvu i jedinicama za borbu protiv korupcije potrebno je više novca i ljudi, zaključuje se u izvještaju. Potrebni su i veći napori za jačanje efikasnosti u borbi protiv pranja novca.

Navodi se da je postignut određeni napredak u borbi protiv terorizma. Reintegraciju i resocijalizaciju povratnika sa stranih ratišta treba nastaviti.

Pozabaviti se radnim pravima novinara

Pravni okvir za zaštitu osnovnih prava je u velikoj mjeri u skladu sa evropskim standardima, navodi se u izvještaju.

Zemlja je umjereno pripremljena u pogledu slobode izražavanja. Reforme u Makedonskoj radio-televiziji su u zastoju zbog kašnjenja u imenovanju članova Programskog savjeta. Neophodno je pozabaviti se radnim pravima novinara, navodi se u izvještaju.

Siva ekonomija koči poslovanje

Država održava dobre odnose sa drugim zemljama u regionu koje su u procesu evropskih integracija. Navodi se da bi Prespanski sporazum sa Grčkom i Sporazum o dobrosusjedstvu sa Bugarskom trebalo da se provede uz dobru volju svih strana.

U pogledu ekonomskih kriterijuma, zemlja je postigla dobar nivo pripremljenosti za razvoj funkcionalne tržišne ekonomije. Neophodno je poboljšati upravljanje javnim investicijama. Bankarski sektor je ostao stabilan, ali s druge strane velika siva ekonomija koči poslovanje.

Evropska komisija će 12. oktobra, usvojiti paket za proširenje zemalja Zapadnog Balkana, sa posebnim izvještajem za svaku zemlju koja je u procesu evropskih integracija.

Makedonija je u julu održala prvu međuvladinu konferenciju sa EU u Briselu, čime su zvanično otvoreni pregovori o članstvu. U toku je skrining, a otvaranje poglavlja će se desiti nakon što Bugari kao manjina budu uključeni u makedonski ustav, što je bio uslov da Sofija dozvoli početak pregovora.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG