Dostupni linkovi

U izveštaju o Kosovu Brisel poziva na 'hitan' sporazum sa Srbijom i ukidanje viza


Predsednica Kosova Vjosa Osmani na samitu EU u Briselu, 23. jun 2022.
Predsednica Kosova Vjosa Osmani na samitu EU u Briselu, 23. jun 2022.

U nacrtu izveštaja koji je posvećen Kosovu, Evropska komisija ponavlja da je zemlja ispunila sve kriterijume za viznu liberalizaciju i navodi se da bi Savet Evropske unije (EU) "hitno" trebao da se pozabavi ovim pitanjem.

Evropska komisija će 12. oktobra objaviti paket proširenja zajedno sa odvojenim izveštajima za svaku zemlju koja je u procesu evropskih integracija.

Radio Slobodna Evropa (RSE) ima uvid u nacrt ovog izveštaja, koji tek treba usvojiti kolegijum Evropske komisije.

Pozdravlja se "unilateralno" usklađivanje Kosova sa odlukama EU o pitanju sankcija protiv Rusije, kao odgovor na agresiju u Ukrajini.

Sporazum sa Srbijom 'hitan'

U odlomku koji se odnosi na normalizaciju odnosa Kosova i Srbije se navodi da je u proteklom periodu (od 12 meseci) došlo do redovnih susreta glavnih pregovarača, te je bio jedan sastanak lidera, koji je održan 18. avgusta između premijera Kosova Aljbina (Albin) Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

U tekstu se spominje dogovor koji je postignut o Mapi puta za primenu sporazuma o energetici, te onaj koji se odnosi na putovanje samo sa ličnim kartama.

Međutim, u dokumentu se naglašava da je potrebna hitna posvećenost obe zemlje za postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa.

"Kosovo bi trebalo da se angažuje na konstruktivniji način i da uloži dodatne značajne napore za sprovođenje svih dogovora postignutih u prošlosti, kao i da doprinese postizanju sveobuhvatnog, pravno-obavezujućeg sporazuma za normalizaciju odnosa sa Srbijom. Takav sporazum je hitan i ključan da bi se omogućilo Kosovu i Srbiji da napreduju na svom evropskom putu", navodi se u nacrtu izveštaja.

Bilateralni odnosi dobri samo sa susedima koji su priznali Kosovo

U dokumentu se ističe da Kosovo nastavlja da učestvuje u većini regionalnih foruma.

Navodi se da je Kosovo zadržalo opšte dobre odnose sa Albanijom, Severnom Makedonijom i Crnom Gorom.

Međutim, u dokumentu se dodaje da nije došlo do promene u formalnim odnosima Kosova sa Bosnom i Hercegovinom koja ne priznaje nezavisnost Kosova, te obe države i daje održavaju strogi vizni režim.

Loša ocena u zakonodavnoj agendi

U izveštaju Evropske komisije se ocenjuje da Kosovo ima političku stabilnost, budući da Samoopredeljenje ima, kako se kaže, "solidnu" u Skupštini.

Bez obzira na to, u dokumentu se loše ocenjuje rad kosovskog parlamenta.

"Na rad Skupštine i dalje negativno utiču polarizujuća politička atmosfera i teškoće da se postigne potreban kvorum za donošenje odluka, uprkos činjenici da je Vlada zasnovana na jakoj većini", ocenjuje se u nacrtu izveštaja.

Sednica kosovske Skupštine, Priština, april 2021.
Sednica kosovske Skupštine, Priština, april 2021.

Prema ocenama stručnjaka Evropske komisije, to se dešava zbog lošeg upravljanja zakonodavnom agendom, ali i zbog, kako se navodi, opozicionih poslanika uzdržanih pri glasanju, kako bi sprečili donošenje odluka.

Neophodna jaka politička volja za borbu protiv korupcije

U nacrtu dokumenta se ocenjuje da je postignut određeni napredak usvajanjem značajnog antikorupcionog zakonodavstva, međutim, smatra se da postoji potreba da se poboljša implementacija ukupnog pravnog okvira.

"Uprkos uloženim naporima, potrebna je snažna politička volja da se nastavi efikasno rešavanje sistemskih rizika od korupcije i snažan kriminalni odgovor na korupciju na visokom nivou", navodi se u dokumentu.

Što se tiče borbe protiv organizovanog kriminala, prema nalazima Evropske komisije, na Kosovu je postignut samo "ograničeni napredak" u istrazi i osuđivanju ovih slučajeva.

Borba protiv organizovanog kriminala na severu Kosova se ocenjuje posebno "izazovnom".

Pravosuđe se u kosovskom dokumentu ocenjuje "sporim, neefikasnim i podložnim nepotrebnim uticajima".

Predlaže se da se reforme u pravosuđu prvo sprovedu korišćenjem postojećih instrumenata za očuvanje integriteta, nezavisnosti i efikasnosti pravosudnog sistema.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG