Dostupni linkovi

Sjeverna Koreja obilježava ključnu godišnjicu, ali nema riječi o vojnoj paradi


Sjevernokorejski lider Kim Jong Un u posjeti stambenom kvartu sa terasama na obali rijeke Pothong tokom ceremonije završetka u Pjongjangu, Sjeverna Koreja, 13. aprila 2022.
Sjevernokorejski lider Kim Jong Un u posjeti stambenom kvartu sa terasama na obali rijeke Pothong tokom ceremonije završetka u Pjongjangu, Sjeverna Koreja, 13. aprila 2022.

Sjeverna Koreja obilježava ključnu državnu godišnjicu u petak 15. aprila pozivima na čvršću lojalnost lideru Kim Jong Unu, ali nije bilo riječi o očekivanoj vojnoj paradi na kojoj će biti prikazano novo oružje usred pojačanog animoziteta prema Sjedinjenim Državama.

110. godišnjica rođenja Kimovog pokojnog djeda i osnivača države, Kim Il Sunga, dolazi nakon što je Sjeverna Koreja izvela niz testova oružja posljednjih mjeseci, uključujući svoje prvo lansiranje interkontinentalne balističke rakete punog dometa od 2017. Stručnjaci kažu da Sjeverna Koreja ima za cilj proširenje svoj arsenal oružja i pojačati pritisak na Sjedinjene Države usred dugo zastoja nuklearne diplomatije.

"Radimo više u odanosti našem uvaženom drugu Kim Džong Unu i na tom putu na kraju ostvarimo snove našeg velikog predsjednika (Kim Il Sunga) da izgradimo moćnu socijalističku državu", navodi se u komentaru na sjevernoj državnoj web stranici Uriminzokkiri.

Glavne sjevernokorejske novine Rodong Sinmun navode da Sjeverna Koreja poštuje Kim Il Sunga kao "vječnog predsjednika" pod "izvanrednim vodstvom druga Kim Jong Una".

Rođendan Kim Il Sunga je najvažniji nacionalni praznik u Sjevernoj Koreji, gdje porodica Kim vlada pod snažnim kultom ličnosti od osnivanja nacije 1948. Kim Jong Un je treća generacija njegove porodice koja vlada Sjevernom Korejom nakon što mu je otac umro krajem 2011.

Kim se ambiciozno zalagao za unapređenje svog nuklearnog arsenala uz istovremeno oživljavanje ekonomije. Ali mješavina poteškoća uzrokovanih pandemijom, sankcija predvođenih SAD-om i njegovog vlastitog lošeg upravljanja izazvali su ogroman ekonomski udarac u onome što je postao najteži trenutak njegove decenije na vlasti.

Sjeverna Koreja često obilježava ključne državne godišnjice ogromnim vojnim paradama sa novoizgrađenim projektilima, posebno tokom godišnjica koje završavaju na nula i pet.

Državni mediji navode da će rođendan Kim Il Sunga biti proslavljen vatrometom, plesnom žurkom i nastupom, ali nisu spomenuli vojnu paradu.

Komercijalni sateliti su ranije ukazivali na očiglednu probu za vojnu paradu, kao što su ljudi okupljeni u formaciji na glavnom trgu u Pjongjangu, mjestu prošlih parada.

Ministarstvo ujedinjenja Seula saopštilo je u petak da je otkrilo znakove da se Sjeverna Koreja priprema za vojnu paradu koja bi mogla doći na rođendan Kim Il Sunga ili godišnjicu osnivanja vojske 25. aprila.

NK News, informativna kuća fokusirana na Sjevernu Koreju, rekla je da su njeni izvori u Pjongjangu izvijestili da su čuli avione i helikoptere kako lete nisko iznad centra grada u četvrtak nešto poslije ponoći - što je mogući pokazatelj da se održava noćna vojna parada.

Nakon prošlomjesečnog testa ICMB Sjeverne Koreje, južnokorejski i američki zvaničnici rekli su da bi Sjeverna Koreja uskoro mogla pokrenuti nove provokacije poput dodatnog testiranja ICBM-a, zabranjenog lansiranja rakete za postavljanje špijunskog satelita u orbitu, ili čak testiranja nuklearne bombe koja bi bila sedma te vrste.

Vojska Južne Koreje nedavno je saopštila da je otkrila znakove da Sjeverna Koreja obnavlja tunele na poligonu za nuklearno testiranje koje je djelomično demontirala prije nego što je ušla u sada mirne nuklearne pregovore sa Sjedinjenim Državama 2018.

Neki stručnjaci kažu da će Sjeverna Koreja vjerovatno izvršiti nuklearni test nakon što Vojske SAD i Južne Koreje počnu svoje godišnje vježbe, koje Sjever smatra probom invazije, sljedeće sedmice.

"Mislim da će izvršiti nuklearni test kada završi obnavljanje svog postrojenja za nuklearna testiranja", rekao je Moon Seong Mook, analitičar sa Korejskog istraživačkog instituta za nacionalnu strategiju sa sjedištem u Seulu. "Nema razloga da vrate svoj poligon ako ne planiraju da ih koriste za testiranje bombe", piše AP.

Sung Kim, najviši američki zvaničnik za Sjevernu Koreju, sljedeće sedmice će posjetiti Južnu Koreju radi razgovora o odgovoru međunarodne zajednice na nedavne raketne testove Sjeverne Koreje.

Sjeverna Koreja je nedavno nastavila svoju oštru retoriku protiv svojih rivala. Jedan od njenih komentatora za međunarodne odnose označio je predsjednika Joea Bidena kao "starca u senilnosti", dok je Kimova moćna sestra Kim Yo Jong nazvala ministra odbrane Južne Koreje "ološom" i zaprijetila da će uništiti Južnu Koreju nuklearnim napadima.

Neki eksperti kažu da je stalna ivica vjerovatno motivirana i domaćom politikom, jer Kim Jong Un inače nema značajna postignuća kojima bi se pohvalio svom narodu otkako je njegov sastanak na vrhu s tadašnjim predsjednikom Donaldom Trumpom s ciljem dobivanja prijeko potrebnog ublažavanja sankcija propao 2019. godine.

Prošle godine Kim je priznao da se Sjeverna Koreja suočava sa "najgorom situacijom ikada".

Sjeverna Koreja je do sada izbjegavala milione vakcina protiv COVID-19 koje je ponudio program distribucije COVAX koji podržava UN, što vjerovatno odražava nelagodu prema prihvatanju međunarodnih posmatrača.

Međutim, neki analitičari kažu da bi zemlja i dalje mogla tražiti pomoć od Kine i Rusije za vakcinisanje radnika, zvaničnika i trupa u pograničnim područjima dok nastavlja sa postupnim obnavljanjem trgovine.

XS
SM
MD
LG