Dostupni linkovi

Sjeverna Koreja na vojnoj paradi pokazala 'nove rakete podmornice'


Pjongjang 14. januar
Pjongjang 14. januar

Sjeverna Koreja je na vojnoj paradi pokazala nove balističke rakete koje se lansiraju podmornicama (SLBM), prenosi agencija Reuters.

Fotografije državnih medija prikazale su lidera Kim Jong Una kako se smiješi i maše dok je nadgledao događaj na trgu Kim Il Sunga u Pjongjangu 14. januara. Na paradi su marširali vojnici, vozili su se tenkovi, bacači raketa i nekoliko vozila za koja su analitičari rekli čini se da su nove varijante balističkih projektila kratkog dometa i SLBM - koje su državni mediji opisali kao "najmoćnije oružje na svijetu".

Na vojnoj paradi nije predstavljena najveća interkontinentalna balistička raketa Sjeverne Koreje, koja je predstavljena u oktobru i za koju se vjeruje da ima domet da izbaci nuklearnu bojevu glavu bilo gdje na teritoriji Sjedinjenih Država.

Pokazivanje vojne sile desilo se nakon političkih sastanaka Komunističke partije Sjeverne Koreje, tokom kojih je Kim proglasio Sjedinjene Države "najvećim neprijateljem svoje zemlje... bez obzira ko je na vlasti" i obvezao se da će proširiti vojni potencijal zemlje, ali i Kimovog priznanja ozbiljnih propusta.

Sjevernokorejski zvaničnici sastali su se u Pjongjangu na prvom kongresu partije od 2016. godine.

XS
SM
MD
LG