Dostupni linkovi

Sjeverna Koreja šalje raketne stručnjake u Siriju


Sjevernokorejski lider Kim Jong-un (Kim Džong Un)
Sjevernokorejski lider Kim Jong-un (Kim Džong Un)

Sjeverna Koreja šalje raketne stručnjake u Siriju, kao i opremu koja bi mogla biti korištena u proizvodnji kemijskog oružja, javljaju američki mediji.

Stručnjaci Ujedinjenih naroda (UN) pronašli više od 40 prethodno neprijavljenih isporuka takvih zaliha Siriji između 2012. i 2017. godine.

Istodobno, borbe u Siriji traju, bez obzira na ruski plan o primirju.

Sirijski režim do sada je više puta upotrebljavaju kemijsko oružje u napadima na civile. Eksperti UN-a su utvrdili da materijali koji su poslani iz Sjeverne Koreje u Siriju uključuju pločice otporne na kiseline i na koroziju, te termometre.

Jedna članica svjetske organizacije je saopćila da je uočila sjevernokorejske stručnjake na mjestima na kojima se nalaze skladišta sirijskog kemijskog oružja.

Međutim, Damask tvrdi da je UN-ovim stručnjacima pojasnio da se radi o sportskim trenerima i sportašima.

Ovi navodi dolaze usred najnovijih izvještaja da sirijska vlada otrovnim plinom napada civile, što vlada opovrgava.

Najžešći napad kemijskim oružjem bio je u aprilu prošle godine u gradu Kan Šejkun na sjeverozapadu Sirije. Tada je poginulo više od 80 ljudi, stotine su imale simptome trovanja zbog nervnih plinova.

Sirija: Desetine mrtvih u napadu hemijskim oružjem
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:18 0:00

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad (Bašar el Asad) je tada tvrdio da se radi o izmišljenoj priči, dok su njegovi ruski saveznici saopćili da se radilo o zračnom udaru na skladište kemijskog oružja koje je navodno bilo u rukama pobunjenika.

U Siriji i dalje traju borbe, a petosatno primirje zbog humanitarnih razloga je već prvog dana prekršeno. Snage sirijskog režima napreduju u području istočne Gute (Ghouta).

Nije pomogla ni jednoglasno usvojena rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a kojom se tražilo 30-dnevno primirje iz humanitarnih razloga.

Moskva i Damask optužuju pobunjenike za neuspjeh primirja i tvrde da oni granatiraju rute kojom bi civili trebali napustiti tu enklavu. Pobunjenici negiraju takvo granatiranje.

Izvori iz sirijske vojske tvrde da je i u srijedu otvoren koridor kako bi civili, ranjeni i bolesni napustili istočnu Gutu.

Državna televizija javila je da ni jedan civil nije prošao humanitarnim koridorom. Pobunjenici tvrde da civili ne žele napustiti područja zbog straha od sirijskih vlasti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG