Dostupni linkovi

Sjeverna Koreja ispalila novi projektil


Sjevernokorejski lider Kim Jong Un posmatra demonstracijsku vatru iz taktičkog vođenog oružja na neotkrivenoj lokaciji u Sjevernoj Koreji, 21. marta 2020.

Sjeverna Koreja je testirala balističku raketu koja je vjerovatno ispaljena sa podmornice, saopštila je 7.maja vojska Južne Koreje, javlja AP.

To je drugi put da Sjeverna Koreja ispaljuje raketu ove nedelje, ali prvi put od oktobra prošle godine da je raketa ispaljena sa podmornice.

Generalštab Južne Koreje saopštio je da je raketa lansirana iz voda u blizini istočnog lučkog grada Sinpoa, gdje Sjeverna Koreja ima veliko brodogradilište za izgradnju podmornica.

Projektil kratkog dometa, prema navodima iz generalštaba, preletio je 600 kilometara na maksimalnoj visini od 60 kilometara.

U saopštenju se navodi da južnokorejske i američke službe analiziraju lansiranje, koje su nazvali "jasnim kršenjem" rezolucija Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija i "ozbiljnom prijetnjom" koja šteti međunarodnom miru i stabilnosti.

Japanski ministar odbrane Nobu Kiši rekao je novinarima da je projektil pao van japanske ekonomske zone i da nije prijavljena šteta na avionima ili plovilima.

Direktor za nacionalnu bezbednost Južne Koreje Suh Hun i drugi visoki zvaničnici tokom hitnog sastanka osudili su lansiranje i pozvali Sjevernu Koreju da se vrati u pregovore čiji je cilj da smanje prijetnju od nuklearnog sukoba.

Stručnjaci veruju da je cilj neobično brzog tempa testiranja da se upozore Sjedinjene Države da je Sjeverna Koreja nuklearna sila i da bi ih primorala da povuku sankcije.

Postoje naznake da se obavljaju i pripreme na poligonu za nuklearna testiranja, posljednji put izvedena 2017. godine.


XS
SM
MD
LG