Dostupni linkovi

Sjeverna Koreja tvrdi da je uspješno lansirala 'čudovišnu raketu'


Ispaljivanje rakete Hwasong-17, Sjeverna Koreja, 24. mart 2022.
Ispaljivanje rakete Hwasong-17, Sjeverna Koreja, 24. mart 2022.

Sjeverna Koreja je objavila da je uspješno lansirala svoju najveću interkontinentalnu balističku raketu (ICBM) u testu 24. marta.

Raketa Hwasong-17 je prvi put predstavljena 2020. godine na paradi na kojoj je njena veličina, koja se opisuje kao kolosalna, iznenadila i iskusne analitičare.

Lansiranje 24. marta je bilo prvi put da je ova zemlja testirala ICBM od 2017. godine.

ICBM su rakete dugog dometa, sposobne da dosegnu Sjedinjene Države. Sjevernoj Koreji je zabranjeno da ih testira i ranije je zbog toga bila strogo sankcionisana.

Državni mediji navode da je vođa Kim Jong Un direktno vodio testiranje 24. marta i da je oružje ključno za odvraćanje nuklearnog rata.

Ankit Panda iz Carnegie zadužbine za međunarodni mir (Carnegie Endowment for International Peace) nazvao je lansiranje "značajnom prekretnicom" za sjevernokorejski nuklearni arsenal.

"Ovaj test je dugo bio telegrafisan i nastavlja napore Sjeverne Koreje da poboljša svoje nuklearno odvraćanje", rekao je Panda za BBC.

Lansiranje projektila 24. marta pratile su vojske u Japanu i Južnoj Koreji. Japanski zvaničnici rekli su da je letjela na visinu od 6.000 km i pala u japanske vode nakon što je letjela više od sat vremena.

Njegova visina premašuje onu prethodne rakete - Hwasong-15 - koja je dostigla visinu od 4.500 km u seriji testova koje je izvela Sjeverna Koreja 2017. godine.

Stručnjaci procjenjuju da bi Hwasong-15, da je ispaljen na standardnoj putanji, mogao preći više od 13.000 km, stavljajući bilo koji dio kontinentalnog dijela Sjedinjenih Država na dohvat ruke.

Novi projektil bi mogao da putuje više i dalje od ovoga.

Ovo je veliki projektil. Ogroman.

Jedan analitičar je opisao da je riječ o "čudovišnoj raketi".

Vjeruje se da je to najveći mobilni ICBM dizajniran da nosi više bojevih glava.

Međunarodna zajednica je bila upozorena da će se ovo dogoditi.

Izvor: BBC
XS
SM
MD
LG