Dostupni linkovi

Pjongjang 'najvjerovatnije ispalio interkontinentalnu raketu'


Ispaljivanje interkontinentalne rakete, Sjeverna Koreja (2017.)
Ispaljivanje interkontinentalne rakete, Sjeverna Koreja (2017.)

Sjeverna Koreja je 24. marta kod svoje istočne obale lansirala prema moru, najvjerovatnije, interkontinentalni balistički projektil, saopštile su vojske Južne Koreje i Japana.

SAD osudile ovaj čin.

Analitičari navode da je to prvo lansiranje većih projektila iz Sjeverne Koreje od 2017. godine i da predstavlja veliku eskalaciju kada je riječ o razvoju naoružanja koje može da nosi nuklearne bojeve glave.

Japanske vlasti saopštile su da sve ukazuje na to da je ispaljen novi tip ovakvog projektila, koji je preletio 1.100 kilometara za oko 71 minut.

Japanska Obalska straža saopštila je da je projektil pao u ekskluzivnu ekonomsku zonu Japana zapadno od prefekture Aomori.

Generalštab južnokorejske vojske saopštio je da je detektovano lansiranje "neidentifikovanog projektila" iz Sjeverne Koreje, dok nisu navedeni drugi detalji.

U saopštenju je iznesena pretpostavka da je riječ o dalekometnom projektilu ispaljenom u svemir.

Sjeverna Koreja nije testirala slične projektile od 2017. godine.

'Pjongjang da se uzdrži od destabilizirajućih akata'

Sjedinjene Države osuđuju najnovije lansiranje projektila Severne Koreje, saopštila je Indo-pacifička komanda (INDOPACOM) u četvrtak, nakon što su Južna Koreja i Japan prijavili lansiranje za koje se sumnja da je interkontinentalna balistička raketa (ICBM) lansirana prvi put od 2017.

INDOPACOM je rekao da lansiranje ne predstavlja neposrednu pretnju po teritoriju ili osoblje SAD, ili njene saveznike, ali je pozvao Severnu Koreju da se uzdrži od daljih destabilizujućih akata.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG